image
Getty Images

Op vakantie en tegelijkertijd wat bijverdienen? Dit zijn zaken om op te letten

Ga je op vakantie en wil je tegelijkertijd je reis bekostigen? Een zogenaamde werkvakantie is erg leuk, maar ook spannend. Je bent immers niet meer in je vertrouwde omgeving, maar in een vreemd land met andere gebruiken en misschien ook wel een andere cultuur. Dit zijn de zaken waar je op moet letten voordat je vertrekt.

We schreven eerder over basistips voor werken in het buitenland. Lees hieronder de vier belangrijkste tips voor je allereerste werkvakantie!

1. Zoek werk dat bij je past en je leuk vindt om te doen

Werken op vakantie: 4 tips - zoek een leuke job op een vacaturesite

Zelfs al is het maar voor bepaalde tijd, neem niet zomaar een ‘baantje’ aan. Je zult er toch de nodige uren en energie in moeten steken en het is niet fijn als je telkens met tegenzin naar je werk gaat. Bedenk dus voor jezelf wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent, zodat je gericht op zoek gaat. Er zijn online veel vacaturesites te vinden waar je ook rechtstreeks in contact kunt komen met werkgevers.


2. Doe research naar het land waar je wilt werken

Werken op vakantie: 4 tips - doe research naar je bestemming

Bereid je goed voor en zorg dat je weet wat je allemaal moet regelen. Je komt immers in een vreemd land terecht. Het is dus handig als je wat over de bestemming weet voordat je gaat. Hoe zit het bijvoorbeeld met de taal? Als je naar een Engelstalig land gaat, kun je je waarschijnlijk wel verstaanbaar maken, maar voor een andere bestemming is een taalcursus vooraf wellicht verstandig. 

In Europa kun je zonder werkvergunning aan de slag, ook als je voor een langere tijd wilt blijven. In landen buiten Europa heb je meestal vergunningen en/of visa nodig om aan de slag te mogen gaan. Vaak mag je ook maar een bepaalde periode achter elkaar in het land werken. Zoek van tevoren goed uit hoe dit zit voor het land waar je wilt gaan werken. 

Ook belangrijk: ga je kort op vakantie, blijf je langer op één plek of ga je rondreizen? Het zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als je een reisverzekering gaat afsluiten. Je kunt kiezen uit een korte- of doorlopende reisverzekering. Ook binnen een reisverzekering zijn er verschillende zaken waarvoor je je kunt verzekeren. Denk aan medische kosten op reis, pechhulp of vervangend vervoer, om maar iets te noemen. 


3. Pak de juiste spullen in

Werken op vakantie: 4 tips - pak de juiste spullen in

Denk goed na over wat je inpakt. Als je gaat werken in een warm land waar de zon geregeld schijnt, is luchtige zomerkleding natuurlijk handig. Maar bereid je ook voor op koudere dagen en regen. Het weer kan in warme landen ook ineens omslaan. Vergeet ook je werkspullen niet, zoals een laptop, opladers, headset en/of koptelefoon. 

Houd er rekening mee dat niet alle landen dezelfde stopcontacten en stekkers hebben. In veel Europese landen zijn de stopcontacten, stekkers en het voltage hetzelfde, maar dit is bijvoorbeeld niet het geval in Engeland, Italië en Amerika. Zoek dus uit hoe dit zit in het land waar je gaat werken en koop zo nodig een wereldstekker, zodat je je opladers in elk land kunt gebruiken. 


4. Maak een wekelijkse planning

Werken op vakantie: 4 tips - maak een wekelijkse planning

Je bent dan wel op vakantie, maar er moet ook gewoon gewerkt worden. Voor je het weet loopt je vakantie op zijn eind en zul je moeten terugkeren naar Nederland -en dan heb je nog niet eens alle bezienswaardigheden gezien! Daarom is het handig om een wekelijkse planning te maken. Die hoeft niet bomvol te zitten, maar kan ook simpelweg bestaan uit een of twee bezienswaardigheden. Plan je je week te vol, dan kan dat erg energievretend zijn - of kom je weer niet aan werken toe. 
Vergeet ook niet af en toe  te (video)bellen met het thuisfront. Je bent immers (ver) weg van huis en af en toe updates geven kan geen kwaad.

Veel plezier met het maken van herinneringen en succes met je (werk)vakantie!

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de reisverzekeringen van Centraal Beheer. Even Apeldoorn bellen. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!