image
Getty Images

Afdingen zonder een hufter te zijn: 10 tips

Of je nu door de bruisende markten van Marrakech loopt of de stalletjes van Bangkok bezoekt, afdingen kan een ware kunst zijn. Maar hoe doe je dat op een respectvolle manier? Met deze tien tips betaal je een eerlijke prijs zonder de glimlach van de verkoper te doen verdwijnen.

1. Doe je huiswerk

Tips om af te dingen: doe je huiswerk

Zorg dat je een idee hebt van een eerlijke prijs voordat je begint met onderhandelen. Je kunt je gids of een onafhankelijke local om advies vragen, of zelfs wat fora online raadplegen. Je hoeft ook niet bij de eerste de beste verkoper de deal te beslechten: loop rond, doe vergelijkend warenonderzoek en kijk hoe de prijzen bij de concurrenten liggen. Kennis is macht, ook in het spel van het afdingen! Bepaal van tevoren wat je (realistische) ideale prijs is én wat je maximaal wilt betalen, zelfs al is dat iets meer dan je ideale prijs. Het voorkomt dat je verdwaalt in het onderhandelingsspel. 


2. Let op hoe je je kleedt

Afdingen in het buitenland: let op hoe je je kleedt

Vergeet niet dat er altijd een goede ‘eerste indruk’ is. Zodra jij de winkel in stapt, zal de verkoper zijn kansen inschatten. Als je aankomt met een gloednieuwe iPhone en een designer zonnebril, verwacht dan een hoger openingsbod. Je doet er dus goed aan om je een beetje low-key te kleden tijdens het winkelen. Een lokale outfit kan zelfs een prima manier zijn om te tonen dat je respect en interesse hebt in de cultuur en het ijs doen breken. 


3. Begin met een glimlach

Tips om af te dingen: gebruik humor

Zie afdingen als een dans, geen gevecht. Start de onderhandelingen met een lach en een vriendelijke houding. Een persoonlijke anekdote of een grapje kan ook helpen om het ijs te breken. Word je uitgenodigd voor een kopje thee? Neem dat aanbod aan. Maak van afdingen geen haastklus: hoe meer tijd en aandacht jij investeert, hoe groter de kans is dat je met een goede deal naar buiten loopt. 

Een goed begin: 10 bijzondere begroetingen wereldwijd

4. Leer een paar woorden in de lokale taal

Tips om af te dingen: leer een paar woorden in de lokale taal

Een paar woorden in de lokale taal kunnen wonderen doen. Een eenvoudig 'hallo', 'dank je' en 'hoeveel kost dit?' toont respect voor de cultuur en opent deuren.


5. Toon interesse

Tips om af te dingen: toon interesse

Heb jij je zinnen gezet op dat ene houten beeldje of handgetufte kleed? Laat zien dat je interesse oprecht is door vragen te stellen, bijvoorbeeld over de geschiedenis ervan en waar het vandaan komt. Het kan de verkoper aanmoedigen om eerlijke prijzen te bieden en bovendien heb jij misschien straks een mooi verhaal te vertellen over je bijzondere souvenir. Verwar interesse echter niet met enthousiasme: als jij te opgetogen bent, zal de verkoper zijn kans schoon zien om de prijs op te drijven. 


6. Zet niet te laag in

Tips om af te dingen: zet niet te laag in

Weten wat een eerlijke prijs is, is niet alleen goed voor je eigen portemonnee maar zorgt er ook voor dat je jezelf niet in de voet schiet voordat je goed en wel begonnen bent met afdingen. Als je begint met een absurd lage prijs, kan dat als beledigend worden ervaren, soms zelfs dusdanig beledigend dat de verkoper je voor geen goud meer iets wil verkopen. Als een item handgemaakt is en er veel tijd en werk in zit, probeer dan niet te veel af te dingen. Waardeer de tijd en moeite die erin is gestoken. Begin met een prijs die net iets lager ligt dan wat je bereid bent om te betalen, maar overdrijf niet en breng de verkoper niet in verlegenheid. Hij moet wel kunnen zien dat je serieus bent. Een goede manier om dit te voorkomen is om de verkoper met het eerste bod te laten komen. Als je weet dat het op de bestemming normaal is om op ongeveer de helft uit te komen, heb je een indicatie van waar je moet beginnen met je tegenbod. En ga nooit zakken nadat je een prijs hebt genoemd: omlaag gaan maakt je de opperhufter onder de afdingers. 

Ook interessant: Dit moet je in Azië echt niet doen: 10 beledigende handelingen

7. Koop meer items tegelijk

Tips om af te dingen: koop meer items tegelijk

Op sommige bestemmingen, zoals India, zijn ze sneller bereid om je een korting te geven als je meer dingen tegelijk koopt. Kijk dus of er andere souvenirs zijn waar je interesse in hebt, of overleg met je reisgenoten of je gezamenlijk een bod uit kunt brengen. 


8. Cash is king 

Tips om af te dingen: cash is king

Als je contant geld bij je hebt, kun je soms beter onderhandelen. De verkoper weet dan dat er niet meer te halen valt dan wat je in je handen hebt. Het kan dan ook handig zijn als je exact het bedrag bij je hebt dat je wilt betalen.


9. Weet wanneer je weg moet lopen

Tips om af te dingen: weet wanneer je weg moet lopen

Als je denkt dat de prijs te hoog is en je komt er niet uit met de verkoper, loop dan rustig weg. Vaker dan niet roepen ze je terug met een beter aanbod. Is dat niet het geval, dan weet je dat je echt te laag zat met je bod. Onderhandelen draait allemaal om balans: je moet ook weten wanneer je tevreden moet zijn met de prijs. Het kan lastig navigeren zijn tussen een geweldige deal en een gemiste kans. 

Ook leuk: Je bent pas een echte reiziger als je deze 10 skills bezit

10. De tijd is je beste vriend

Tips om af te dingen: ga aan het begin of eind van de dag

Vaak is de beste deal te scoren aan het begin of aan het einde van de dag. In veel landen gelooft men in een goede start: als jij de eerste klant bent, dan is een verkoper vaak nog bereid wat extra korting te bieden. Als jij de laatste klant bent, wil de verkoper nog even een laatste klapper maken voordat hij de dag afsluit en dat kan ook lucratief uitpakken. 

Zo hark je de beste deal binnen in ...
Bali
: op Bali is het gebruikelijk om te beginnen met afdingen rond de helft van de vraagprijs. Maar wees altijd respectvol; de Balinese cultuur hecht veel waarde aan harmonie.
Bangkok, Thailand: op markten zoals de Chatuchak-markt kun je vaak afdingen. Begin met 60% van de vraagprijs en ga geleidelijk omhoog.
Cairo, Egypte: bij de Khan el-Khalili-bazaar in Cairo kun je met ongeveer 30-40% van de vraagprijs beginnen. 
Cuzco, Peru: de markten van Cuzco zijn perfect om te onderhandelen. Begin met 40-50% van de initiële prijs en geniet van de levendige interacties met de lokale verkopers.
Istanbul, Turkije: lokale markten zoals de Grote Bazaar zijn onderhandelingsparadijzen. Begin met ongeveer 30-40% van de gevraagde prijs en werk van daaruit omhoog.
Jaipur, India: in de bruisende markten van Jaipur kun je vaak met 30-40% van de gevraagde prijs beginnen. Respecteer de onderhandelingstraditie van de stad en geniet van het proces.
Kaapstad, Zuid-Afrika: op Greenmarket Square is vriendelijkheid de sleutel. Begin met een respectvol bod, zo'n 20% lager, en wees bereid om compromissen te sluiten.
Marrakech, Marokko: in de souks van Marrakech is onderhandelen de norm. Start met ongeveer de helft van de vraagprijs en ga van daaruit verder.
Mexico-Stad, Mexico: in de levendige markten van Mexico-Stad is onderhandelen gebruikelijk. Begin met ongeveer 40% lager dan de vraagprijs.


Onthoud dat afdingen een interactie is tussen twee mensen. Je doel is niet om de ander te verslaan, maar om een eerlijke prijs te bereiken waar jullie allebei tevreden mee zijn. Je wilt immers niet de rest van je leven met spijt terugdenken aan dat ene souvenir dat aan je ontglipte. En een tevreden klant én verkoper is het beste souvenir van allemaal. Veel plezier met afdingen! 

Lees ook: Doe dit vooral niet: 8 verrassende dingen die in andere Europese landen beledigend zijn

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.