Je bent pas een echte reiziger als je deze 10 skills bezit image
Getty Images

Je bent pas een echte reiziger als je deze 10 skills bezit

Iedereen kan ‘hallo’ en ‘tot ziens’ zeggen in een vreemde taal, maar voor een doorgewinterde reiziger is dat niet voldoende. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor culturele kennis, afdingen en survival knowhow. Als Columbus-reiziger in hart en nieren beschik jij vast over deze 10 essentiële skills.

1. Weet hoe je een kaart moet lezen

Skills die je als reiziger moet hebben: kaartlezen

Ondanks dat er in deze tijd vooral met GPS wordt gewerkt op je telefoon, blijft het toch handig goed overweg te kunnen met een papieren kaart. Je batterij kan altijd leeg gaan en een kaart toch echt niet. Ook kan het goed van pas komen als je meteen weet hoe een kompas werkt. Dat scheelt ook weer batterij voor je telefoon die je dan kunt gebruiken voor noodgevallen of om snel je restaurant te reserveren.


2. Durf op een vreemde af te stappen

Ondanks dat we vanaf kleins af aan hebben geleerd nooit op vreemde mensen af te stappen, is het als reiziger een goede eigenschap om dat wél te durven. Niet alleen kun je van locals de beste tips krijgen, het zijn vaak deze interacties die je het langste bijblijven. Het blijft echter lastig om zomaar met iemand een gesprek aan te knopen. Je kunt altijd beginnen met hotel- of supermarktpersoneel. 


3. Leer een woordje in de lokale taal

Leer een lokale taal

Het is lastig iedere taal vloeiend te spreken en met alleen Engels red je het na even zoeken meestal ook, maar een paar belangrijke zinnen kennen in een andere taal werkt toch echt veel beter. Alleen maar rekenen op mensen die Engels spreken is niet aan te raden. Daarnaast kweek je sympathie als je tenminste probeert een woordje in de lokale taal te spreken.


4. Leer basale survivalskills

Leer basale survivalskills

Weet jij hoe je een kampvuurtje moet stoken, wat je moet doen als het begint te bliksemen, of als je je been openhaalt aan een loshangende tak tijdens een wandeling? Of je nu alleen reist of in een groepje, het is altijd handig om basale survivalskills te kennen én te weten hoe je een EHBO-kit moet gebruiken. Het kan ook geen kwaad om reanimatie en de Heimlich te oefenen. Zo zul je je al snel een stuk zekerder voelen tijdens het wildkamperen of een lange hike. 


5. Leer vis te fileren

Vis fileren

Of je nou een vis hebt gevangen tijdens een kampeertrip in de bush, Of dat je in een restaurant een hele vis krijgt voorgeschoteld: het leren fileren van een vis is een handigheid die je maar beter onder de knie kunt hebben. Thuis maar even oefenen, dus!


6. Ken je valuta

Ken je valuta

Weten hoe veel iets waard is in een land zonder dat je eerst je app moet checken, kan best van pas komen. Voor je het weet koop je een linnen tas voor honderd euro. Naast valuta is het ook handig om het verschil tussen Celsius en Fahrenheit en kilometers en miles te kennen.


7. Durf af te dingen

Durf af te dingen

In Nederland zijn we gewend om de prijs te betalen die op de verpakking staat, maar in het buitenland gaat dat er vaak anders aan toe. In veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om af te dingen en ben je een vreemde eend in de bijt als je het niet doet. Toegegeven, afdingen is een vak apart. Niet iedereen zal het even goed kunnen, maar oefening baart kunst. Vertoon je nieuwe kunsten op een straatmarkt. 

Moeilijk? Met deze 10 tips ding je af zonder een hufter te zijn.

8. Weet hoe je moet rijden in een auto met versnellingspook

Weet hoe je moet rijden in een schakelauto

Gelukkig is het rijden in een schakelbak voor de gemiddelde Nederlander niet moeilijk, omdat bijna iedereen dat voor z'n rijexamen moet leren. En dat komt mooi uit, want vaak zijn schakelauto’s veel goedkoper om te huren in het buitenland dan een automaat. 


9. Weet hoe je een band moet verwisselen

Weet hoe je een band moet verwisselen

Niemand zit te wachten op een lekke autoband. Je kunt wachten op hulp, maar in de bush kan dat lang duren. Dan is het handig als je weet hoe je hem zelf moet verwisselen - zeker tijdens een roadtrip! Toch weer even die theorielessen opfrissen …


10. Weet hoe je een hurktoilet moet gebruiken

Hurktoilet

Een echte klassieker: het hurktoilet. Niet bij iedereen even geliefd, maar soms zit er niets anders op. Broek naar beneden en plassen maar. Nog niet zo veel ervaring mee? Zorg dan dat je broek niet in de weg zit dus doe hem of uit of wees er zeker van dat het goed gaat. Knuffel voor extra ondersteuning je benen.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.