image
Vellah

Van het gebaande pad in Griekenland: 6 redenen om Kavala en Thasos te bezoeken 

De meeste reizigers die Griekenland bezoeken, hebben Athene en de zuidelijke eilanden op hun bucketlist staan. Daardoor wordt het noorden van het land vaak overgeslagen, terwijl er ontzettend veel te beleven valt. Combineer de noordelijke stad Kavala met het nabijgelegen eiland Thasos en word getrakteerd op de onbekende parels van Griekenland.

Macedonische cultuur, magische stranden, bergdorpen en heerlijke zeevruchten: daarvoor kom je naar Griekenland. Ook in het ongerepte noorden vind je dit allemaal terug. De havenstad Kavala is een cultureel kruispunt tussen Oost- en West-Europa en dat zie je in alles terug. De stad kent een lange en rijke geschiedenis: ideaal voor cultuurliefhebbers. Wil je cultuur combineren met het Griekse eilandleven? Dan ben je hier op de juiste plek. Op slechts twaalf kilometer van het vliegveld van Kavala ligt de haven van Keramoti, waar je de boot kunt pakken naar Thasos, het meest noordelijke eiland in de Egeïsche Zee, dat de toepasselijke bijnaam ‘het smaragdgroene eiland’ draagt – dan weet je alvast een beetje wat je kunt verwachten. Het is een van die eilanden met een magische aantrekkingskracht waar je jaar na jaar naartoe terugkeert. Dat geldt overigens ook voor de Grieken zelf: het eiland is populair om het heerlijke eten, de hoge gastvrijheid en de intrigerende mix van modern en traditioneel.


Dit wil je doen in Kavala en Thasos: 

1. Geniet van lokale delicatessen


Neem plaats aan een tafel in de meze-bar in de oude scheepswerf om het beste eten in Kavala te proeven. Onder het genot van raki, ouzo of wijn krijg je heerlijke gebakken zeebarbeel, kabeljauw, gerookte makreel, gegrilde octopus, gestoomde mosselen en verse venusschelpen voorgeschoteld. Slenter vervolgens door de oude stad om te genieten van een Griekse koffie met halvemaanvormige kourabiedes (koekjes op amandelbasis bedekt met poedersuiker).


2. Kies voor een bijzondere overnachting

Imaret, Kavala. Reizen naar Griekenland

Je slaapplek draagt bij aan de reiservaring. Geniet in Kavala van een onvergetelijk verblijf in Imaret, een luxe hotel dat symbool staat voor een deel van de geschiedenis van de stad. Van oorsprong was Imaret een belangrijk Ottomaans monument, dat in 1817 werd gebouwd als een kulliye, een plaats voor islamitisch onderwijs, boven op een oudere imaret – een Ottomaanse gaarkeuken voor de armen. Dat klinkt niet bijzonder luxe, maar dat is het wel. Zuilengalerijen, gewelfde daken en spitse schoorstenen omlijsten een binnenplaats vol citrusboomgaarden en een heerlijk zwembad. Hier waan je je in een sprookje.


3. Dompel jezelf onder in de modderbaden van Krinides

Op 19 kilometer van Kavala vind je de therapeutische modderbaden van Krinides. Tijd om door de bruine drab te waden en te ontspannen? Is modder niet helemaal jouw ding? Er zijn ook hamambaden en verjongende massages.


4. Ga kanoën of kajakken over de Nestos-rivier

Reizen naar Griekenland: kajakken over de Nestos-rivier
Een van de gaafste ervaringen voor een familie of een groep vrienden met een gedeelde liefde voor het buitenleven is een tocht over de Nestos-rivier, die aan beide kanten wordt omzoomd door groene heuvels wildlife. Het gebied is niet alleen een door Natura 2000 beschermde biotoop, maar ook een watergebied van nationale betekenis volgens de Conventie van Ramsar.


5. Maak een jeepsafari rond de dorpen van Thasos

Reizen naar Griekenland: het binnenland van Thasos
Het smaragdgroene Thasos is het beste te verkennen op vier wielen. Stap in een jeep voor een tour over het eiland. Verken Kazaviti, de oudste nederzetting in Thasos, het bergdorpje Maries van waaruit je perfect kunt hiken en het waterrijke Theologo. Zorg ervoor dat je het uitkijkpunt op de top van Mount Ipsarion niet overslaat! Dan zie je pas echt hoe groen het eiland is. 


6. Geniet van de oogverblindende schoonheid van de Giola-lagune

Giola-laguna in Thasos, Griekenland
Zoek je nog een Instagramwaardige plek? Zoek niet verder: de Giola-zeelagune op de zuidpunt van Thasos is the place to be. De Grieken noemen de oogverblindend mooie plek ook wel Aphrodite's Tear. Dit natuurlijke zwembad, dat door de zee is uitgehouwen in de rotsen, is ruim twintig meter lang en vijftien meter breed: perfect voor een duik, een salto, een bommetje of gewoon een luie plons.


Wil jij ook van het gebaande pad in Griekenland? Kijk op www.visitgreece.gr voor meer reisinspiratie. 

Lees ook:

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.