image
Getty Images

Slow travel in Griekenland: onthaast op deze 2 Dodekanesos-eilanden

Een van de grootste valkuilen die we als reizigers maken, is te veel willen zien en doen tijdens een vakantie, terwijl ons gewone leven ook al zo hectisch is. Wie echter kiest voor slow travel en de tijd neemt om op één plek te blijven, wordt beloond met rust, ontspanning en onvergetelijke reiservaringen. De Griekse Dodekanesos-eilandengroep is de perfecte plek om gas terug te nemen. Dit zijn onze twee favoriete eilanden! 

1. Verken de duurzame schoonheid van Astypalaia

Reizen naar Griekenland: Astypalaia in de Dodekanesos

In het uiterste zuidoosten van Egeïsche Zee vind je het eiland Astypalaia, dat ook wel ‘de vlinder van de Egeïsche Zee’ genoemd wordt. De naam verwijst niet alleen naar kenmerkende vorm van het eiland, maar ook naar de schoonheid van het landschap. Wie graag buiten de gebaande paden treedt, zal op slag verliefd worden op Astypalaia en zijn kristalheldere water, zonovergoten stranden, rijke historie en gastvrije bewoners.

Het eiland heeft een ambitieus plan opgesteld om over te stappen op duurzame energieopwekking en enkel nog elektrische voertuigen, e-bikes en e-scooters te gebruiken. De meeste energie op het eiland wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Het doel is om in 2030 geheel emissievrij te zijn.  

Dit wil je doen op Astypalaia:
Verken het witte wonder van Hora

Hora, de belangrijkste stad van Astypalaia, ziet eruit als een traditionele Cycladische stad. Slenter rond het beroemde kasteel, bewonder de majestueuze zonsondergang in de Egeïsche Zee en bezoek een van de windmolens.

Ga de hoogte in
Astypalaia is een ideale plek voor klauteraars. In Ftera, op zo’n twintig minuten van Hora, vind je kalkstenen rotsen waar door het natuurlijke reliëf twee klimlocaties zijn ontstaan met zo'n twintig routes in verschillende moeilijkheidsgradaties. Durf jij het aan?

Ga terug naar nul op Tilos

Reizen naar Griekenland: Tilos in de Dodekanesos

‘Zie, ontdek, deel’ is het motto van de mensen op Tilos. Op het eiland, dat gekenmerkt wordt door ruige bergen en groene heuvels en vlaktes, groeien maar liefst vierhonderd soorten bloemen en kruiden. Het eiland wordt bovendien bewoond door talloze soorten zeldzame vogels. En wist je dat dit de plek is waar de laatste olifanten van Europa leefden?! De dwergolifanten verschenen op het eiland maar liefst 45.000 jaar geleden en zijn ‘pas’ 4.000 jaar geleden verdwenen. Het hele eiland vormt een enorm ecologisch park en wordt beschermd door internationale verdragen. Het is bereikbaar met de veerboot vanuit Rhodos. De beste reisperiode is van maart tot eind november.

Tilos is het eerste eiland van de hele Middellandse Zee dat geheel zelfvoorzienend is in energie: het haalt 100% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. Zo zal het eiland tegen 2025 20% minder afval, 30% minder plastic en 90% meer teruggewonnen materialen hebben zonder stortplaatsen en openbare vuilnisbakken.

Dit wil je doen op Tilos:
Ga wandelen
Al wandelend over de vele trails die Tilos rijk is, zul je zien hoe groot de rol van de natuur is op het eiland. Je vindt er vruchtbare valleien met overvloedige gewassen en wilde bloemen, evenals cipressen, eiken en amandelbomen. Wie weet stuit je op een groep patrijzen; ze zijn gewend aan mensen, want jagen is verboden op Tilos. Andere wandelpaden leiden je naar stranden die met de auto onbereikbaar zijn. 

Ga vogelspotten
Wie houdt van wandelen en vogels kijken, vindt in Tilos de perfecte bestemming. Je vindt hier maar liefst 150 soorten vogels en 650 verschillende planten. 


Wil jij ook onthaasten? Kijk op www.visitgreece.gr voor meer reisinspiratie. 


Lees ook:

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.