image
Natuurhuisje.nl

Een huisje in het bos: 10 unieke vakantiehuisjes in Nederland

Een weekendje in het bos: je wordt er een beter mens van. Maar er zijn zoveel vakantiehuisjes waar je uit kunt kiezen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Op deze bijzondere slaapplekjes heb je de natuur nog voor jezelf.  

1. Slaap in een bosvilla in Gelderland

Deze duurzame bosvilla aan de rand van de Veluwe is het ultieme terugtrekplekje. Zodra je de drempel overstapt sta je in de Gelderse natuur. 's Avonds kom je heerlijk tot rust in de hottub, of nestel je je met een kop thee op de bank voor het grote raam, vanaf € 480 per nacht voor max. tien personen.

Foto: Natuurhuisje


2. Slaap in een houten zwijn in Gelderland

Zo robuust als het Houten Zwijn – een houten bungalow in de vorm van, jawel, een zwijn – is vanbuiten, zo knus is-ie vanbinnen. Het vakantiehuis beschikt over drie slaapkamers en is daardoor ideaal voor gezinnen. Omdat het terrein niet omheind is, stap je zo het Veluwse bos in. Maar wilde dieren kunnen ook de omgekeerde weg bewandelen. Als je mazzel hebt zie je de wilde zwijnen rond het huis scharrelen, vanaf € 75 per nacht voor max. 4 personen.

Foto: OrigineelOvernachten

3. Slaap in een oldambtsboerderij in Drenthe

Bedacht door een kunstenaar, uitgevoerd door een architect - deze oldambtsboerderij in Drenthe is een waar kunstwerkje in de buurt van Nationaal Park Dwingelderveld. Goed om te weten: dit natuurgebied in Drenthe behoort tot de stilste plekken van Nederland. Ook binnen geniet je van de ruimte; het leefoppervlak is riant en de raampartijen zijn metershoog, vanaf € 135 per nacht voor vier personen. 

Foto: Airbnb


4. Slaap in een trekkershut in Drenthe

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Bas van Oort, schrijver van het koffietafelboek Expeditie Achtertuin, ging een paar dagen en nachten op pad met Cabiner. Hij wandelde van hut naar hut, dwars door de Drentse wildernis, en ervoer hoe het is om zich even helemaal af te sluiten. Drie dagen lang zag hij geen enkel ander mens. Slechts een of twee keer stak hij een weg over. Dat dat nog kan in Nederland … Een trektocht met Cabiner kost € 130 per nacht (en € 10 per extra gast).

Foto: Pie Aerts

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

5. Slaap in een Alberque Kuckuck-tent in Drenthe

De Campspace van Roland, in het Drentse Eext, is een heerlijke plek in het bos, speciaal bedoeld voor de (langeafstands-)wandelaar of -fietser die wel even wat trail magic kan gebruiken. Je kunt er slapen in je eigen tent of in een eenpersoons ‘Alberque Kuckuck’, een hoge vierkante tent, met een stretcher en een stoel erin. Host Roland is uiterst gastvrij – motto: the essence of life is sharing – en een bevlogen buitenliefhebber. Dit is kamperen 0.0. Er is geen stromend water en je doet je behoefte in een gat in de grond, vanaf € 5 per nacht.


6. Slaap in een boetiekbungalow in Overijssel

Een hottub, een sauna, een relaxterras en twee openhaarden; tijdens een verblijf in deze boutique bungalow, in het Vechtdal, geniet je van een vijfsterrenbehandeling. Ideaal voor (stads)mensen die even lekker zen willen worden. Vanuit de serre kun je je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat vergapen aan de groene omgeving om je heen. Je verwarmt de hottub overigens zelf met brandhout, vanaf € 150 per nacht.

Foto: Airbnb


7. Slaap in een boshuisje in Overijssel

De twee boshuisjes van Marleen en Martijn, in de buurt van het Overijsselse Holten, zijn van alle gemakken voorzien en bieden een knus toevluchtsoord in alle jaargetijden. De omgeving is een paradijs voor natuurliefhebbers. Rond de Holterberg in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug kun je eindeloos wandelen en fietsen. Ook natuurgebied de Borkeld is een aanrader. Coulisselandschap wordt hier afgewisseld door heide en bos. Een verborgen parel. De boshuisjes zijn te huren vanaf € 300 euro (weekend) en vanaf € 550 euro (week) voor respectievelijk drie en vier personen.

Foto: Esther van Onna, Local Hideaways


8. Slaap in een tiny house in Friesland

Klein oppervlak, grootse ervaring. Tiny Wood House is een tiny house op het terrein van Villa Vredewoud, een Rijksmonument in het Friese Oldeberkoop. Je slaapt in een riante bedstee en hebt de beschikking over een ruim terras en Finse sauna. De Friese Wouden liggen om de hoek, vanaf € 138 voor twee personen.

Foto: OrigineelOvernachten


9. Slaap in een boscottage in Noord-Brabant

Deze knusse cottages staan aan de rand van natuurgebied de Kampina, midden in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. De omgeving staat bekend om zijn prachtige wandelroutes en vele dieren. Met een beetje geluk kom je er reeën, IJslandse paarden en diverse eendensoorten tegen. De cottages zijn voorzien van een eigen douche en toilet, een tweepersoonsbed, een koelkast en zelfs een koffieapparaat. Als je je kinderen mee wil nemen is dat geen probleem: de bank kan worden uitgeklapt tot een extra bed. Tot slot heb je een vlonder ter beschikking waarop je, onderuitgezakt, kunt genieten van de groene omgeving, vanaf € 123 per nacht.

 Foto: Natuurhuisje


10. Slaap in je eigen tentje op een privé-erf in West-Vlaanderen

Ben jij avontuurlijk ingesteld? Zet dan een tentje op in het bos. Verblijf bijvoorbeeld in de tuin van Campspace-host Ruben, die, als je het héél lief vraagt, zelfs pannenkoeken voor je bakt. Het erf van Ruben ligt in de buurt van het Belgische Zedelgem. De natuur wacht om de hoek - verken het beschermd landschap van het Vloethemveld, de bossen van buurtschap De Leeuw, het Merkenveld en Doeveren, vanaf € 7 per nacht per persoon.

Foto: Campspace


Wil jij meer leuke plekjes ontdekken in ons kikkerlandje? Bestel In Eigen Land, een speciale Columbus Travel-editie met 101 tips om het buitenland in Nederland te ervaren. Nu zonder verzendkosten!