Westkust Groenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verken de westkust van Groenland per lokale ferry

Westkust Groenland,
Groenland


Op Groenland zijn geen autowegen en geen spoorwegen, omdat het enorme eiland voor 81% uit een dikke ijskap bestaat. Het vervoer gaat per vliegtuig, helikopter, of boot en in de lange winter ook per hondenslee of sneeuwscooter. Langs de westkust liggen de meeste plaatsjes en daar bevindt zich ook de hoofdstad Nuuk.

Een fantastische manier om die westkust te verkennen, is gebruik te maken van de ferry die deze plaatsjes met elkaar verbindt. Het is een flinke boot die 274 passagiers kan vervoeren. Er vaart maar één boot, de Sarfaq Ittuk van de Arctic Umiac Line. Wij voeren vanaf Quaqortoq in het verre zuiden 1.200 km langs de kust naar Ilulissat dat 300 km ten noorden van de Poolcirkel ligt. Omdat die tocht 3,5 dag duurde, hadden wij een comfortabele hut voorzien van eigen douche en toilet. De maaltijden aan boord zijn prima en er is voor de toeristen (vnl. Denen) zelfs een gids aanwezig die tijdens de vaart lezingen in het Engels houdt en je de gelegenheid biedt om tijdens het oponthoud in de havens mee uit wandelen te gaan. Zo hebben wij meerdere plaatsjes, soms een handjevol huizen, aan de westkust bezocht en zijn erg veel over Groenland te weten gekomen.

Het was een onvergetelijke ervaring om tussen de lokale Inuit bevolking te reizen. Wij volgden de route van zuid naar noord en vlogen eerst vanaf Kopenhagen naar Narsarsuaq. Dit is m.i. de beste volgorde, omdat het buitengewone landschap steeds arctischer wordt en pas later de heel grote ijsbergen verschijnen.
Op de website is alle informatie over het schip, de route en de prijzen te vinden. Er kan online geboekt worden.
http://[url="http://aul.gl/en/about-us/vessel/ms-sarfaq-ittuk.html" target="_blank"]aul.gl/en/about-us/vessel/ms-sarfaq-ittuk.html[/url]