IJsfjord van Ilulissat

In de met ijsbergen overladen baai Ilulissat Kangerlua, ligt een gletsjer van vijf kilometer breed en 1100 meter dik. De baai en de gletsjer zijn een Unesco bestemming sinds 2004. Huur een bootje en huiver bij de knallen die over het water galmen als een van de ijsbergen in de baai door warmtewisselingen explodeert.

Informatie over IJsfjord van Ilulissat

Beste foto's & tips van IJsfjord van Ilulissat

'515535' door pensionado '515535' door pensionado

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

Het ijsfjord vanaf de

pensionado

Ilulissat, de meest bekende plaats aan de westkust van Groenland, biedt vele excursiemogelijkheden, maar je kunt er vooral op eigen gelegenheid prachtige wandelingen van variabele lengte en moeilijkheidsgraad maken. Bij het voormalige helikopterveld staat een informatiebord over de wandelingen. Er loopt een blauw gemarkeerd pad rechtstreeks naar de heuvels die grenzen aan het ijsfjord. Deze wandeling gaat tot aan de heuvels over houten vlonders om de kwetsbare toendraflora te beschermen. Aan het einde kom je bij een baaitje waar je niet mag blijven staan. Je ziet dan geruime tijd al de enorme ijsbergen van het fjord voor je. Het pad loopt daar laag vlak langs zee en er is altijd het risico dat een ijsberg breekt of kantelt met een vloedgolf als gevolg. Daarna moet je tussen de rotsen omhoog klimmen naar een formidabel uitzichtpunt waar ook een paar banken staan. Je kijkt over de bergen van ijs die door de gletsjer vanaf de binnenlandse ijskap het fjord in worden gestuwd. Dit uitzicht is werkelijk onvoorstelbaar: zo ver als het oog reikt, rijzen de tientallen meters hoge ijsbergen als een wit alpenlandschap voor je op, de zee is niet meer te zien. De lucht is zo helder dat de bergen aan de overzijde van het brede fjord zichtbaar zijn. Deze foto is genomen tijdens een wandeling over het geel gemarkeerde pad dat aan de Disko Bay begint. We kijken vanaf een rotsheuvel uit op het blauwe vlonderpad beneden. Aan het eind is de rots te zien waarop je moet klimmen om van het ongelooflijke uitzicht op de ijsmassa te genieten. Als de foto geopend is, kun je daarop links de banken zien staan.

'516533' door Esthers '516533' door Esthers

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

Disko baai

Esthers

Het is eind juli, half elf in de avond en we gaan op sunset tocht door de ijsfjord van Ilullisat. Het is windstil en inmiddels behoorlijk koud op het water, dus dikke jas aan, muts op en handschoenen aan. De bootjes waren rond 10 uur 's-avonds de haven uit om pas rond 1 uur 's-nachts terug te komen, het is dan schemerig maar zeker niet donker. Het is een hele belevenis dit op dit tijdstip mee te maken.

'515659' door pensionado '515659' door pensionado

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

IJsbergen in de Disko

pensionado

Op mijn vorige foto was de gigantische ijsmassa die het beroemde ijsfjord van Ilulissat vult vanaf een rotsheuvel te zien. Wij volgden toen de geel gemarkeerde route die eerst hoog boven de Disko Bay gaat en daarna afdaalt naar het voormalige helikopterveld waar informatie over de verschillende wandelroutes te vinden is. Deze opname is gemaakt tijdens die wandeling. De gele merktekens zijn op de keien terug te vinden. Soms is het wel even raden doordat het spoor ontbreekt. Trek vooral stevige bergschoenen aan want het is een oneffen rotsachtig terrein. Er liggen mooie poeltjes in en het uitzicht op de in de baai drijvende ijsbergen is ronduit spectaculair! Aan de horizon zijn de besneeuwde bergen van Disko Island te zien.

Laat kaart zien