Groenland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Groenland in vogelvlucht

Groenland


Terug van weg geweest. We hebben een paar heerlijke weken mogen doorbrengen in Canada en elke nacht droom ik nog van alles wat we hebben meegemaakt. Deze foto markeert voor mij het begin van de reis. Onderweg van Schiphol naar Calgary kijk ik uit het raampje van het vliegtuig en zie dit wonderschone landschap aan mij voorbij glijden. We vliegen aardig hoog, dus die bergen zijn toch wel erg immens groot! Het is de zuidwestkust van Groenland en als je dit zo ziet dan zou een volgende vakantie ook wel eens hier naartoe kunnen gaan!

Als tip wil ik hier vertellen hoe ik deze foto gemaakt heb. Want ook vanuit het vliegtuig tijdens een lijnvlucht kan je mooie foto's maken!

Als eerste zorg je dat het raampje zo schoon mogelijk is. Dat kan je doen met een servetje, een zakdoekje of zelfs een lens- of brillendoekje. De krassen aan de binnenzijde en de vlekken aan de buitenzijde krijg je natuurlijk niet weg, maar omdat de focus erg ver weg ligt zijn deze te verwaarlozen. Rechtstreeks zonlicht op je lens is funest, want dat accentueert juist de krassen in het raam.

Gebruik een groothoeklens om zoveel mogelijk landschap in beeld te krijgen. Stel scherp op het landschap beneden je. Dat een deel van het vliegtuig niet scherp is, is minder erg dan dat het landschap onscherp is. Of je moet juist de vleugel scherp willen hebben.

Het diafragma heb ik ingesteld op f/11 omdat ik weet dat voor mijn lens de "sweetspot" tussen f/8 en f/11 ligt (dit heb ik op internet opgezocht). Een sweetspot is de f-waarde waar op de lens het scherpst is. Het is fijn om te weten welk diafragma de beste prestaties neer zet, want daarmee kun je de scherspste foto's maken.

De sluitertijd heb ik kort gehouden, 1/125 sec, om geen bewegingssnelheid te krijgen. Zo vliegtuig vliegt toch best wel hard ! ;) daardoor is de ISO vanzelf iets hoger dan normaal bij een landschapsfoto. Normaal zou ik de ISO op 100 zetten om zo weinig mogelijk ruis te krijgen, maar hier is de ISO 200. Daarna is het wachten op een prachtig landschap zoals dit.