Waar ligt de oorsprong van jouw bloedgroep? image
Mmackintosh

Waar ligt de oorsprong van jouw bloedgroep?

De verschillende soorten bloedgroepen zijn in opeenvolgende periodes in de evolutie van de mens ontstaan, beweert Dr. Peter D’Adamo in zijn bestseller Het bloedgroepdieet. Te beginnen in Afrika. Om gezond te leven, moeten we ons dieet aanpassen aan dat van de voorouders die leefden in de tijd dat onze bloedgroep ontstond. Zijn (omstreden) theorie in een notendop:

BLOEDGROEP 0 DE JAGER/VERZAMELAAR

Dit is de meest voorkomende en oudste bloedgroep, die 50.000 voor Christus in Afrika ontstond. Andere bloedgroepen zijn hieruit voortgekomen door migratie en evolutie. Tijdens deze periode aten mensen veel rood vlees en weinig granen en melkproducten. Daarom zouden mensen met bloedgroep 0 een dieet moeten volgen met veel proteïnen en weinig koolhydraten.

 

BLOEDGROEP A DE LANDBOUWER

Rond 25.000 tot 15.000 voor Christus leerde de mens het land te bewerken en kwamen granen, groenten en fruit in zwang als belangrijke voedselbronnnen. Mensen met deze bloedgroep functioneren het beste als ze vegetarische maaltijden eten.

 

BLOEDGROEP B DE NOMADE

  De mens trok richting het oosten en zo ontstond een mix van bloedgroepen A en O. Mensen met bloedgroep B profiteren van beide typen bloed. Zij functioneren optimaal als ze een gebalanceerd dieet van vlees, granen, melkproducten en groenten volgen.
 

BLOEDGROEP AB DE MODERNE MENS

Pas 1500 jaar geleden ontstond deze combinatie van bloedgroep A en B. Mensen met AB zijn dan ook zeldzaam en kunnen zowel groenten, fruit en granen als vlees- en melkproducten aan.

 

LICHAAMSBEWEGING ZIT IN JE BLOED!

Volgens het bloedgroepdieet van Dr. D’Adamo moeten we om optimaal te kunnen functioneren niet alleen ons voedingspatroon maar ook onze lichamelijke activiteiten afstemmen op onze bloedgroep. Zo legt D’Adamo uit dat mensen met bloedgroep 0 een sterk immuunsysteem hebben en gebaat zijn bij intensieve sporten, zoals aerobics en hardlopen. Mensen met bloedgroep A verbruiken veel mentale energie en zijn dus gebaat bij kalmerende sporten, zoals tai chi en yoga. Voor mensen met bloedgroep B, die een sterk immuumsysteem hebben, zouden hiken, fietsen, tennis en zwemmen geschikte activiteiten zijn. De zeldzame bloedgroep AB vereist op mentale rust gebaseerde oefeningen, zoals yoga, gecombineerd met fietsen en tennis.

 

WIST JE DAT ...

... Japanners je heel snel vertellen wat hun bloedgroep is? Velen geloven dat er bij bloedgroepen bepaalde karaktereigenschappen horen. Ook bij het kiezen van een partner wordt hierop gelet. Zorg dus dat je je bloedgroep weet als je naar Japan afreist!