Japanners vast op Mount Cook image
PatrickF

Japanners vast op Mount Cook

De twee Japanners die sinds zaterdag vastzitten op de Mount Cook zijn nog steeds niet gered. Reddingswerkers kunnen door het extreem slechte weer niet landen in de buurt van het tweetal. Het is ze wel gelukt om noodrantsoen te droppen.

Al 6 dagen vast
De 49-jarige gids Kiyoshi Ikenouchi en zijn 51-jarige klant Hideaki Nara zitten vast op 3700 meter. De reddingswerkers wachten nu tot er even geen wind en sneeuw valt zodat ze kunnen landen om de twee te redden. Ze verwachten dat dit wel tot aanstaande zaterdag kan gaan duren.

‘Politie hier, over’
De tocht begon vorige week woensdag. Afgelopen zaterdag waren Ikenouchi en Nara op weg terug toen ze vast kwamen te zitten. Gisteren werd er voedsel, slaapzakken, warme kleren, een kookstel met gas en een noodradio met instructies in het Japans gebracht. De reddingswerker zagen alleen de goed getrainde gids zwaaien vanuit de tent en hopen dat de ander nog in leven is. De politie wacht nu op radiocontact.
De tent staat in hetzelfde gebied als waar in 1982 twee klimmers 14 dagen vastzaten.

Mount Cook
De Mount Cook heeft drie pieken. De hoogste is 3766 meter en vormt daardoor de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Hij is vernoemd naar James Cook, de ontdekker van Nieuw-Zeeland. Steeds vaker wordt de Maori-naam voor deze berg gebruikt, Aoraki, wat 'de berg die de wolken pakt' betekent. De berg heeft een heilige betekenis voor de Ngai Tahu stam vanwege de legende rond zijn ontstaan. De berg en de toppen eromheen zouden zijn gevormd toen een jongen, Aoraki, en zijn twee broers uit de hemel waren afgedaald om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde en toen de drie jongens hun heil zochten op de achterzijde veranderden zij in steen.

8 december 2008
De twee klimmers zijn donderdag uiteindelijk gered. Helaas is de 49-jarige gids Kiyoshi Ikenouchi enkele uren voor de redding overleden. Dit maakte hem de 69e klimmer die is gestorven op de Mount Cook. Zijn 51-jarige compagnon is herstellende in het ziekenhuis.

Foto: Mount Cook door nancycarels.reisreporter.nl