Australië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Australië image

Hiking in North Queensland

Australië
Oceanië
Leonhagen

Hiking in North Queensland

Van de gebaande paden af, wij nemen het misschien iets te letterlijk. Niets vinden wij leuker dan over smalle kronkelpaden en steile rotshellingen te lopen. Ver weg van de drukte, van de busladingen toeristen op zoek naar enkel de perfecte Instagram foto.

Begrijp mij niet verkeerd, ook wij nemen foto's voor onze Instagram maar dan graag op rustigere plekken en de foto niet als doel van de reis. Met dit in gedachte gingen wij op pad naar de Nandroya falls. Die liggen een half uurtje van de bekende Millaa Millaa falls. Deze zijn super mooi maar helaas ook een bekende stop voor hele busladingen toeristen. Wellicht door de ligging aan een doorgaande weg en een grote parkeerplaats op 50m afstand. Een prima plek om te bezoeken als je niet avontuurlijk bent of wat krap in de tijd zit.

Vol goede moed begonnen om 9 uur in de ochtend aan de 6,6 km lange Nandroya falls trail. De wandeling bestaat uit een kort en een lang stuk die samen een rondje vormen. De parkeerplaats was op een paar overnachtende backpackers verlaten dus we zouden weinig mensen tegenkomen onderweg. We besluiten eerst het lange stuk door de jungle te lopen, richting de watervallen en dan via het korte stuk direct terug naar de parkeerplaats. Dat er weinig mensen aan de wandeling waren begonnen zou snel ook al een nadeel blijken te zijn.

Na een paar honderd meter werd ik al gek van alle spinnenwebben die over het pad gespannen waren. Om de 2 meter stoppen om de draden uit je gezicht te vegen is natuurlijk geen opschieter en al snel had ik door dat een selfie-stick op ooghoogte, voor mij uit, een prima webveger is. Omdat een ontmoeting met een tropische spin, waarschijnlijk één van formaat, niet hoog op de wensenlijst stond vervolgde we onze weg, gespannen kijkend naar boven. Kilometer na kilometer liepen we op deze niet elegante manier over het smalle bochtige pad, langs afgronden, beekjes, lianen en door het dikke oerwoud. Behalve de tropische vogels hoorde wij niets. Wat een verschil met de drukke Millaa Millaa Falls! Dit soort paden zijn zo waanzinnig mooi en laten je op een hele andere manier kennismaken met een land!

Het pad lag grotendeels in de schaduw met uitzondering van sommige stukken waar de zon door het dikke bladerdek kon komen. En het was op zo'n klein zonnig stukje dat we kennismaakte met de echte Australische natuur. Terwijl ik mij linkervoet wegzette, hoorde ik tegelijkertijd een hele hoop hard gesis! Instantly had ik door dat op dit moment een slang en ik, bewust werden van elkaars bestaan. Nou ben ik geen fan van grote spinnen maar voor slangen ben ik echt panisch! Al gillend rende ik vooruit, weg van de slang. Mijn vriendin had de tegenwoordigheid van geest om te stoppen en al sissend gleed de slang voor haar langs, het oerwoud in. 

Met trillende benen loop ik terug en nadat we elkaar er van overtuigen dat er niets aan de hand is moeten we verder. Ik pak onze hiking-app er bij en zien dat we net iets over de helft zijn. Nog ruim 3 km te gaan en eerlijk gezegd vind ik elke meter te veel nu. Oplettend vervolgen we onze weg en achter elk struikje denk ik een slang te zien. Opgelucht haal ik adem als we op de open plek met de Nandroya Falls aankomen.

Terwijl we foto's maken en wat eten merk ik dat de stress in mijn lichaam weer begint te dalen en kan ik genieten van deze mooie plek. Gedurende het halve uur dat wij er zijn, zijn we alleen en bewonderen we natuur en de rust. Op het korte stuk wat ons nog rest naar het beginpunt, komen we uiteindelijk voor het eerst andere mensen tegen. Dit stuk gaat over aanzienlijk bredere paden waardoor we goed opschieten en we bespreken dan ook uitgebreid onze ervaring van het eerste deel.

We waren zo gefocust op spinnen, dat we vergaten omlaag te kijken terwijl we wisten dat er slangen in de jungle zijn. Les geleerd, en gelukkig zonder schade! Op de parkeerplaats zie ik een parkranger en ik besluit hem aan te spreken en ons verhaal te vertellen. Helaas kon hij niet vertellen wat voor slang het was. Blijkbaar moet je op de vorm van de kop letten en maakt de kleur verder niet uit. Een ronde vorm is doorgaans zonder gevaar voor mensen, een spitse kop betekend wel echt een groot probleem. Zeker op zo'n afgelegen stuk jungle als waar wij waren.

Omdat ik de slang niet heb gezien (behalve dan in een soort van waas) en mijn vriendin niet op de kop heeft gelet, zal het voor altijd een vraag blijven of de slang gevaarlijk was of niet. Nadat we een basiscursus 'slangenbeten' hebben gekregen van de ranger vervolgen we onze weg. Op weg naar een nieuw kronkelpad, waar we alleen zijn met de harde maar mooie Australische natuur. 

Voor de navigatie naar het startpunt van deze wandeling kan je invoeren: Bunda St, Wooroonooran QLD 4860, Australië

Mocht je deze wandeling door het oerwoud van North Queensland gedaan hebben (of iedere andere eigenlijk) dan kan je het nabijgelegen Mamu Tropical Skywalk overslaan. Dit is enkel de moeite waard als je niet zelf door de jungle hebt gelopen.

Foto's

Wandelroute Nandroya falls
Wandelroute Nandroya falls
Leonhagen