Uluru (Ayers Rock)

'488278' door deerik '488278' door deerik

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Rode Rots

deerik

Als je zegt Australië, dan zeg je Ayers Rock. De zonsondergangen zijn er adembenemend. Je parkeert je auto en zoekt een leuke stek. Er is ook een sunset parkeerplaats, maar als je iets verder doorrijd, heb je eigenlijk een beter zicht op deze rots. Deze foto is gemaakt net voordat de schaduw zijn weg omhoog zal gaan vinden.

'499472' door dreamer666 '499472' door dreamer666

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru bij zonsopkomst

dreamer666

De bekende Ayers Rock of Uluru vanaf sunset point. Het was een ijzig koude ochtend met een stevig windje wat je kan merken aan de boom op de foto. Bijna bevroren waren we heel blij dat het zonnetje er eindelijk doorkwam en verwarming kwam brengen.

'501825' door thijsvincent '501825' door thijsvincent

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Kata tjuta, the walk.

thijsvincent

De wandeling door kata tjuta was de wandeling van men leven. Mijn gezelschap was na 1/3 uitgewandeld en is terug gedraaid, alleen ben ik verder gegaan, en wat ben ik daar blij om. Werkelijk een wondermooie wandeling door een ongelooflijk natuurverschijnsel, het was tevens uitzonderlijk groen in de outback door hevige regenval enkele weken voordien. Staand tussen de gladde/kale bergen en de zowel groene als dode bomen en struiken kreeg ik het gevoel dat ik terug in de tijd was gegaan, alsof er ieder moment een dinosaurus vanachter een reuze, bruine steen kon komen. Hoe zeer men voeten ook deden (wegens lange wandelingen de dagen voordien) wou ik dat er nooit een einde kwam aan deze wandeling. Los van de geweldige personen die ik heb leren kennen, was dit mijn hoogtepunt van mijn reis door Australië.

'250716' door ilse87 '250716' door ilse87

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

De Olga's

ilse87

De Olga's ook wel Kata Tjuta genoemd liggen ten westen van Ayers Rock. Kata Tjuta, wat ‘veel hoofden' betekend in Aboriginal taal, is een formatie van een dertigtal rotsen, waarvan de hoogste 546 meter hoog is. De Olga's hebben ook een heilige betekenis voor de Aboriginals, daarom is het oostelijke deel van de rotsgroep niet toegankelijk voor toeristen. De rest is wel te bereiken en er zijn verschillende wandelingen uitgezet.

'553448' door Haribobanaan '553448' door Haribobanaan

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru vanuit de lucht

Haribobanaan

Voor een origineel standpunt op Ayers Rock (Uluru) kun je gaan skydiven. Vlak voor de sprong nog een laatste foto en daarna het vliegtuig uit. Na een vrije val van zo’n 30 seconden ging de parachute open en is het genieten van ongekende uitzichten over Uluru en Kata Tjuta (de Olga’s).

'402780' door Regien '402780' door Regien

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

The Curse

Regien

Reizigers die ooit een stukje steen of een flesje rood zand mee naar huis namen van Uluru -het heilige der heiligen van de aboriginals- sturen dit sinds een paar jaar massaal terug omdat ze vrezen vervloekt te zijn. Bij ruim 25% van de spijtoptanten zijn persoonlijke tragedies voorgekomen zoals scheidingen, faillissementen, ziektes en zelfs dood van dierbaren. Ze willen op zeker spelen en sturen de 'gestolen' stukjes steen en zand terug naar de rechtmatige eigenaren. Aboriginals laten geen kans onbenut om te dreigen met rampspoed als je toch een souvenir van hun heilige rots mee naar huis neemt. Als we tegen zonsondergang met een glaasje bubbels naar de machtige rots staan te kijken barst er een hevig onweer los. Ik kijk om me heen en vraag me af wie van de toeschouwers vanmiddag toch stiekem een stukje steen heeft meegepikt...

'489507' door viona '489507' door viona

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Heilige stille...(wat

viona

Het path of silence (waar je uit respect gevraagd wordt om stil te zijn) leidt naar deze plek van Uluru. Voor de Aboriginals is water heilig en dus zijn de plekken waar water stroomt dit ook. In het "natte" seizoen stroomt water van het gesteente waar je nu de zwarte banen ziet. Toen wij er waren, was het droog, maar stond er nog wel een klein poeltje onderaan het gesteente, waar een mooie weerspiegeling te zien is. Ik vond het, misschien mede door de stilte die er heerste, een mystieke plek en kon begrijpen waarom dit een heilige plek is voor de Aboriginals.

'338681' door papillonreizen '338681' door papillonreizen

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Vliegen'mepper'

papillonreizen

De omgeving van Uluru (Ayers Rock) staat niet alleen bekend vanwege z'n bijzondere rotsformaties, heilige grond voor de aboriginals. Ook de vliegen genieten grote bekendheid. De lokale economie vaart wel bij de verkoop van smeerseltjes en vliegennetjes; de effectiviteit laat nogal eens te wensen over. De aboriginals ervaren de vliegen niet als lastpakken. Zij accepteren dat de diertjes hun huid reinigen van vuil en dode cellen. En als ze dan af en toe toch liever even van ze verschoond zijn, dan volstaat het even te wapperen met een twijgje. Efficiënt, kostenloos en in harmonie met de natuur, zoals ze van oudsher gewend zijn om te leven. Deze man laat toeristen op een duurzame manier kennismaken met zijn cultuur. In zijn stam maken de kinderen niet alleen kennis met het moderne leven, maar juist ook nog met de tradities. Zo proberen de ouderen de jongeren een stevige basis in het leven mee te geven, gebaseerd op het beste van twee werelden.

'447178' door Jeannette67 '447178' door Jeannette67

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru bij zonsopgang

Jeannette67

De meest gefotografeerde monoliet van Australië en ook ik was erg gecharmeerd van de prachtige roesttinten die steeds wisselen van kleur bij zonsopgang. ´s Ochtends om 5:30 uur je bed uit om op tijd te zijn voor de zonsopgang. Wij liepen met een Aboriginal gids in 12 km om de rots heen en stonden voor de zon op kwam 10 minuten stil om te genieten van de stilte en de kleurenpracht. Continue een prachtig wisselende lichtval op de heilige rots samen met de mythologische verhalen van de gids maakten het een bijzondere tocht.

'400010' door Regien '400010' door Regien

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru

Regien

Ayers Rock oftewel Uluru. We gingen voor een mooie zonsondergang maar helaas gooide een regen- en onweersbui roet in het eten. Tja, blijkbaar regent het ook wel 'ns in het droge Red Center. En de volgende ochtend miezerde het ook nog heel on-fotogeniek uit een saaie egaalgrijze wolkenlucht terwijl we een ronde om de indrukwekkende rots heen wandelden. Vlak voor vertrek klaarde het echter op en kregen we toch nog de kans een mooi plaatje te schieten!

'346579' door sitahouwer '346579' door sitahouwer

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Rode 'steen'

sitahouwer

Hier nog maar een classieker van Australië. Toen wij met onze rondreis bezig waren door Australië, hadden we eerst niet zoveel zin om naar Uluru en Kata Tjuta te gaan. We dachten dat heel veels te toeristisch zou zijn. Dat was het ook. Maar het was toch zeker wel de moeite waard. De zonsondergang natuurlijk maar ook de wandeling er omheen was zeker de moeite waard. Echt bijzonder! Gelukkig hebben we het niet overgeslagen!

'358530' door KruYv '358530' door KruYv

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru

KruYv

Vrijwel iedereen kent het overzichtsbeeld van Uluru in een uitgestrekt, dor landschap. Van dichtbij ziet de monoliet er echter heel anders uit dan je vanaf een afstand verwacht. Er zijn veel gaten, kieren en uitsteeksels en de bovenkant is ook eigenlijk helemaal niet zo plat. Bij veel regen sijpelen er op sommige plekken watervalletjes langs. Zonder meer een indrukwekkend natuurfenomeen.

'458467' door nicolehock '458467' door nicolehock

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru (Ayers Rock)

nicolehock

Een van de hoogtepunten van mijn lange en zeer bijzonder roadtrip van Melbourne naar Alice Springs. Prachtig op verschillende momenten van de dag, jammer van de enorme hitte en het enorme aantal vliegen!!

'425763' door RobHoekstra '425763' door RobHoekstra

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Sunrise oranje

RobHoekstra

De Uluru Kata of Ayers rock verandert vaak van kleur(beleving) Van knaloranje hier tijdens zonsopgang tot donkerrood tijdens zonsondergang. Een stukje rijden maar zeker aan te raden ;-)

'172931' door riknikele '172931' door riknikele

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Beter dan de Uluru?!

riknikele

Vlakbij de Uluru heb je Kata Tjuta, oftewel The Olga's, die minstens zo mooi zijn als hun bekende broer! De wandeling The Valley of Winds is een geweldige manier om de omgeving te ontdekken, het is er echt ongekend mooi!

'434408' door Joia '434408' door Joia

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Mutitjulu

Joia

Omdat iedereen de bekende grote rode rots Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd door westerlingen, wel kent heb ik hier een detailopname. Mutitjulu is een waterplaats aan de voet van Uluru. De Anangu, de aboriginal clan op wiens land Uluru ligt, ziet Mutitjulu als het huis van Wanampi, een voorouderlijke waterslang. Wanampi heeft de macht om de bron van deze waterplaats te controleren. Mutitjulu is de meest betrouwbare waterplaats in de omgeving van Uluru. De wilde dieren zijn in hoge mate afhankelijk van dit water om te overleven. De Aboriginals vragen dan ook of je niet in dit water wilt zwemmen of het op enigerlei andere wijze te verstoren.

'488031' door neretslok '488031' door neretslok

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru

neretslok

Uluru ligt zo ongeveer in het hart van het grote land Australie. Vanuit een helikopter konden we goed zien hoe deze stenen ' puist' omhoog rijst uit het vlakke land. Uluru heeft een omtrek van tien kilometer en is ongeveer 300 meter hoog. Rood, roder, roodst!!!

'395875' door LvanAmelsfort '395875' door LvanAmelsfort

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Stof storm op weg van

LvanAmelsfort

Onderweg naar Uluru worden we overvallen door een stofstorm. Snel na het maken van deze foto de bus weer in want een paar seconden later zaten we er midden in en kleurde de lucht rood. Heel bijzonder om mee te maken

'427230' door SF '427230' door SF

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru

SF

Tijdens een rondreis door Australië heb ik zoals zovelen the red centre bezocht... en daar waar ik eerst hoopte op prachtig weer ben ik eigenlijk blij met de wolken. Het geeft de foto iets levendigs door de verschillende kleuren.

'315849' door Roxannev '315849' door Roxannev

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Dreigende lucht boven

Roxannev

Kings Canyon is een kloof in het Nationaal Park Watarrka in het Noordelijk Territorium van Australië. De 6 km lange Kings Canyon Rim Walk loopt over de toppen van de canyon. Daarbij word je als wandelaar voortdurend omgeven door het rode steen. Vanwege de soms zinderende hitte wordt wandelen in de middag afgeraden.

'507627' door nathaliebeersma '507627' door nathaliebeersma

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

De Grote der Outback

nathaliebeersma

Deze foto is genomen door Nathalie Beersma bij Ayers Rock in Northern Territory in Australië, op donderdag 27 juni 2013 rond 15.00 uur. `We betreden het land dat op 26 oktober 1985 werd teruggegeven aan de Aboriginalstam Anangu: Uluru – Kata Tjuta National Park. De rots wordt steeds groter en indrukwekkender. En dan te bedenken dat deze 348 meter hoge `droom van de vrouwen’ nog steeds groeit als de baarmoeder van een zwangere vrouw. Aan de voet voel ik me héél klein. Daar gaan we dan. 10.6 kilometer lang is de Base Walk. Met stevige passen begin ik te lopen. De tocht begint op aanraakafstand van de rots. Een stenen golf overkoepelt de zijkant van het looppad. De rest van de groep heeft meer tijd nodig om alles in zich op te nemen. Al snel loop ik nog met drie anderen. We bereiken de heilige plekken Warayuki en Tjukatjapi. Hier vang ik twee iconen in één blikveld: het gele verkeersbord met de kangoeroe en de heilige Uluru. Geen enkele toerist kan dit plaatje hebben gemist bij het zoeken op Australië via Google. Een wrang gevoel bekruipt me als ik deze foto’s zie. Ik had niets liever gewild dan mijn eigen camera gebruiken, maar nog schuldiger had ik me gevoeld als ik het respect voor de lokale cultuur had verdrongen in ruil voor mijn eigenbelang. Mijn exemplaar voegt niets toe aan al die perfecte replica’s op internet. Ik loop door. De lange zijde. Op korte afstand van de drie anderen loop ik over het rode zandpad. Over de vlakte met woestijnplanten. Rechts ligt, enkele tientallen meters van me vandaan, de hoge rots. Elke hoek van Uluru is weer anders. En de kleuren van het rode steen veranderen minstens even snel mee. Het is een ultieme ervaring. Die beroemdste rots midden in dit immense land. En we lopen er helemaal omheen. Ik ben best trots dat ik dit meemaak. Even later lopen we langs de donkere schaduwkant, met zwarte strepen, watervalletjes en grote ronde gaten. Daarstraks was de rots nog feloranje met kleine gaatjes. Ik wist niet dat die rots van dichtbij zo anders was dan van veraf.’

'560222' door brechtvds '560222' door brechtvds

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Oog in oog met Kata..

brechtvds

Kata Tjuta is het minder bekende broertje van Uluru maar is zeker zo imposant. Tijdens de Valley of the Winds wandeling kom je oog in oog met deze rotsformatie en kan je alleen maar genieten van de prachtige omgeving. Begin wel op tijd aan de wandeling om de verschroeiende zon zoveel mogelijk te vermijden. Laat de toeristenmassa maar bij Uluru, jouw wandeling doorheen Kata Tjuta zal onvergetelijk zijn!

'319372' door albertensandra '319372' door albertensandra

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Zoekplaatje

albertensandra

Dit kleine lizzardje zagen we tijdens een wandeling in 'the red centre'. Hij heeft een prachtige schutkleur en is daardoor amper te spotten tussen de rode steentjes.Aan de grote van de steentjes zie je hoe klein hij eigenlijk is. Wat is de natuur toch altijd prachtig he!