Australië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Australië image

Onstuimige duik op het Great Barrier Reef

Australië
Oceanië
Saskiahamminga

Onstuimige duik op het Great Barrier Reef

Wat een spannende dag: vanuit Port Douglas gaan we met een catamaran van 'Calypso Reef Charters' het Great Barrier Reef op en snorkelen! 

We hebben speciaal voor deze organisatie gekozen omdat de groepen hier niet zo groot zijn en we het met onze zoon van 12 erbij, best spannend vinden. Het is zwaar bewolkt en het waait hard, dus we zijn zelfs een beetje verbaasd dat het gewoon doorgaat. We moeten ons beeld van een azuurblauwe zee en bounty-gevoel even bijstellen...

Aan boord is veel begeleiding en een van de gidsen vertelt over het rif en de huidige conditie. Veel koraal is de laatste jaren verbleekt: de grootste bedreiging van het rif is klimaatverandering, gevolgd door onder meer het weglekken van giftige stoffen in zee en illegale visserij. De opwarming van het zeewater heeft op grote schaal verbleking van het koraal veroorzaakt.  We zijn allemaal onder de indruk van het verhaal. 

Daarna krijgen we uitgebreid veiligheidsinstructies. Op ons tafeltje ligt een zeekaart van het rif en kunnen we bekijken welke riffen we gaan bezoeken. We krijgen een duikbril, snorkel en flippers. Het is geen ‘stinger’ seizoen (de giftige kwallen), maar we doen toch een wetsuit aan, met korte mouwen en broek. Ook worden er tabletjes uitgedeeld tegen zeeziekte. En dat blijkt nodig...

Al snel varen we de haven van Port Douglas uit en geeft de boot flink gas. We stuiteren letterlijk over de golfen en varen in 1,5 uur tijd zo’n 50 km de Pacific Ocean op. Al snel zien we nauwelijks nog land. De eerste mensen zijn al zeeziek en we kunnen ons nauwelijks voorstellen dat we straks gaan snorkelen. Het is onwerkelijk dat zich onder het oppervlakte van dit grauwe water het Great Barrier Reef bevindt. Op een gegeven moment zien we midden op zee opeens een soort ‘branding’ en wordt het water lichter van kleur: we zijn bij het rif aangekomen.  De boot wordt stilgelegd en dan wordt er geroepen “the pool is open” en mogen we het water in. Wat spannend! Hier kunnen natuurlijk ook haaien en manta’s rondzwemmen….Tijdens de briefing vraagt iemand wat hij moet doen als hij een haai tegenkomt. De duikinstructeur antwoord grijzend: ” If you see a shark?! Just enjoy!” “Make a picture, and show it to your friends”. Okay, dat is duidelijk. Genieten dus.

Er zijn flinke golven en je moet echt kracht zetten om bij de boot weg te komen. Met z’n drieën zwemmen we voorzichtig weg van de boot en kijken onder ons de diepte in. Al snel zien we allemaal gekleurde visjes en koraal (zowel verbleekt als in prachtige kleuren, zoals oranje en blauw). We zien grote vissen, groen en paars, met geel en zwarte stippen, blauw, oranje, we kijken onze ogen uit. Regelmatig tikken we elkaar aan en steken onze duim omhoog: wat is het gaaf! Op de bodem zien we reusachtige schelpen, en zelfs een ray manta: een kleine pijlstaartrog liggen, geweldig. Om ons heen zwemmen een aantal instructeurs mee die ons in de gaten houden. Een prettig idee. 

De tijd vliegt voorbij, en na een uur moeten we eruit en varen we door naar een volgende plek. Maar eerst wordt netjes iedereen geteld: stel je voor dat er iemand vergeten wordt en achterblijft in zee...

Het water wordt wilder, en het snorkelen wordt lastiger. Maar we genieten volop; wat is deze onderwereld onwerkelijk mooi. Echt onvoorstelbaar. De sfeer aan boord is bijna euforisch, iedereen is zo blij en opgetogen.

We krijgen lunch en een lezing aan boord.  Iedereen is ondertussen best moe, wat is dit intensief. We varen door naar Opal Reef, een beroemd en prachtig rif. De instructeurs waarschuwen ons al: "be careful, the ocean is like a washing machine". En inderdaad, eenmaal in het water wordt je letterlijk heen en weer geschud en is het moeilijk tegen de stroom in te zwemmen. Onze zoon houdt het van de hele groep het langste vol en krijgt er geen genoeg van: wat is de onderwaterwereld bijzonder en prachtig! 

Eenmaal terug aan boord varen we in 1,5 uur weer terug naar de haven. Onderweg zien we nog een enorme manta (rog) naast de boot zwemmen, zo mooi. Onze zoon valt al snel tegen zijn vader aan in slaap. Wat een ervaring! Echt onvergetelijk.

Foto's

Bij welk rif gaan we zwemmen?
Bij welk rif gaan we zwemmen?
Saskiahamminga
We stuiteren over het water...
We stuiteren over het water...
Saskiahamminga
Wat is de onderwaterwereld mooi....
Wat is de onderwaterwereld mooi....
Saskiahamminga
Gebleekt en gekleurd koraal wisselt elkaar af
Gebleekt en gekleurd koraal wisselt elkaar af
Saskiahamminga
De manta naast de boot
De manta naast de boot
Saskiahamminga
Opeens zien we middenin zee een 'branding'
Opeens zien we middenin zee een 'branding'
Saskiahamminga