Australië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Australië image

Australië

Australië
Oceanië
KruYv

Reizen en muziek: een gouden combinatie. Ben benieuwd naar jullie verhalen!

Reizen is emotie. Net als muziek. Muziek kan herinneringen aan een reis doen herleven, of tijdens de reis bepaalde momenten nóg mooier maken. Graag had ik over dit onderwerp een forumtopic gestart om, na zelf wat gebazeld te hebben over bergen en gitaren, andere RR's te vragen naar hun favoriete album voor woestijn danwel toendra en welk tenenkrommend liedje ze terugvoert naar een bijzondere ontmoeting met een verwarde local genaamd Tom.

Maar helaas…. er is hier geen forum. Daarom probeer ik het maar op een andere manier. Zal het door de redactie worden gedoogd? We zullen het zien. Mijn blogpost gaat ook niet over één land in het bijzonder. Australië was echter het land waar het Grote Reizen voor mij begon, en ook de plek waar ik ontdekte hoe de juiste muziek de ervaring van een wandeling of busrit kan versterken. En daarmee is mijn forumpost over muziek dus een 'blog over Australië' geworden. Met een beetje fantasie komen we er wel. Welnu, daar gaat ie dan.

Explosions in the Sky. Dat is de naam die het vaakst te lezen is in het schermpje van mijn iPod. Dit Amerikaanse viertal maakt instrumentale rockmuziek, perfect als soundtrack voor een bus- of treinrit door bergachtig landschap. Dan weer episch en meeslepend, dan weer ingetogen en subtiel. BAMMERDEBAMMERDEBAM, raast de bus over de ietwat rotsige weg; BAMMERDEBAMMERDEBAM, klinken de drums. Dan beginnen hemelse pianoklanken aan te zwellen terwijl door het stoffige raampje de azuurblauwe zee langzaam zichtbaar wordt. En begeleid door hypnotiserende gitaarriffs, oren een beetje dicht door het plotselinge hoogteverschil, word je overweldigd door de natuurpracht van de bossen en bergen waar deze Tasmaanse bus één keer per dag, voor de locals en een handjevol backpackers, doorheen rijdt. Naast op Tasmanië, een te vaak overgeslagen plek op menig Australië-reis, doet deze muziek het ook uitstekend langs de westkust van het zuideiland van Nieuw Zeeland.
Op het traject Utrecht-Nijmegen werkt het trouwens ook wel, maar de twee eerstgenoemde reizen genieten toch echt de voorkeur.

Ben je iets minder van de gitaren en iets meer van de violen, mag het je iets rustiger en iets euh…. IJslandser zijn? Even meeslepend maar volledig anders is de muziek van Sigur Rós. Landgenoot Ólafur Arnalds doet het nóg rustiger aan en maakt prachtige, verstilde muziek die het midden houdt tussen klassiek en ambient. Ik ben nog nooit op IJsland geweest, maar de klanken die de hier genoemde artiesten voortbrengen geven het gevoel van een desolaat landschap. Niet het soort waarvan je depressief wordt, maar het soort dat je eerst stil maakt en dan een glimlach op je gezicht tovert. Ik zal het land zeker eens gaan bezoeken om te kijken of haar muzikale ambassadeurs mij het juiste beeld hebben gegeven.

Naast natuurliefhebber ben ik vooral een groot stedenliefhebber. En waar een stad is is muziek! Als je van reizen én muziek houdt is het natuurlijk altijd leuk om je een beetje te verdiepen in de locale 'scene'. Radio luisteren (in Australië is de zender 'Triple J' een aanrader), een festival bezoeken of naar een optreden van een nieuw bandje in de plaatselijke Tivoli of Paradiso gaan helpt niet alleen je muziekkennis uit te breiden maar ook om je een beetje thuis te gaan voelen op je nieuwe bestemming. Gezellig tussen de locals, biertje of ander drankje naar believen erbij, praatje maken en naar mooie muziek luisteren: de ideale manier om in te burgeren. Brisbane is zo'n stad waar je eindeloos barretjes met live-muziek in kunt blijven lopen. In één van die muziekcafé's raakte ik tijdens een optreden met iemand aan de praat, later bleek dat zij eerder op de avond daar zelf had opgetreden. Belangstellend vroeg ik naar wat voor muziek ze maakte en spontaan kreeg ik een exemplaar van haar EP in de handen gedrukt: "luister zelf maar, deze mag je hebben"! Het is nu bijna drie jaar later, en ik luister nog regelmatig naar de muziek van deze getalenteerde singer-songwriter (voor de geïnteresseerden: haar naam is Amy Vee).

Kortom, reizen en muziek zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gierende riffs van Explosions in the Sky bij ruige kustlijnen en hoge bergen, de verontrustende beats van Burial bij grimmige buitenwijken van een grote stad: indrukken van een nieuwe plek kunnen heerlijk versterkt worden door passende muzikale begeleiding. Het is niet eens per sé nodig (hoewel het geen kwaad kan) om snel de mp3-speler uit je tas te grissen bij het verschijnen van een mooi panorama. De associatie met een bepaalde reislocatie kan ook gevormd worden door de muziek waar je 's avonds in het hotel nog wat naar geluisterd hebt. Veel herinneringen mengen zich na verloop van tijd toch met elkaar. José Gonzalez…. pingelende gitaargeluiden…. strand…. palmbomen….. zonsondergang……mmm. Laat het grote nagenieten maar beginnen.

Lijkt het al genoeg op een blog? Mooi, dan rest mij nu nog de vraag, hierboven al een keer op gehint:
Welke muziek mag niet ontbreken op jouw reis? Heb je tijdens het reizen interessante artiesten ontdekt? Welk nummer of album brengt je met je gedachten meteen weer terug naar die ene bijzondere plek?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!