Colorado foto's & tips

'513955' door sidonius '513955' door sidonius

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Voorouderlijke Pueblo

sidonius

Mesa Verde National Park is het enige NP dat zijn status verwierf vanwege de cultuur (en niet vanwege de natuur). In dit park krijg je de cultuur en levenswijze te zien van de zogenoemde Voorouderlijke Pueblos, een indianenstam die hier tot de dertiende eeuw woonde. Zij bouwden hun huizen onder de beschutting van overhangende rotsen, in nissen en ravijnen. De huizen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de foto zie je Cliff Palace, één van de grootste nederzettingen. Je kunt deze plek alleen bezoeken onder leiding van een parkgids, en een toegangskaartje is nodig, te koop bij een van de informatiecentra in het park. Het is een pittige afdaling en nog pittiger klimmetje terug omhoog, door een zeer smalle kloof en over een smalle ladder. Maar de moeite van een bezoek zeker waard.

'484411' door MiekeDeHaas '484411' door MiekeDeHaas

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Colorado N.M.bezoeken

MiekeDeHaas

Dit natuurmonument zou eigenlijk een Nationaal Park moeten zijn, want het is een indrukwekkend stuk natuur. Het rood gekleurde zandgesteente is 225 miljoen jaar oud en is ontstaan bij de opstuwende krachten van het Colorado Plateau. Het park wordt vaak overgeslagen door toeristen, wat eigenlijk onbegrijpelijk is. Het heeft een oppervlakte van 80 vierkante km. Je kunt via een 24 miles senic route bijna het gehele gebied doorkruisen, de zogenaamde Rimrock Drive. Via deze route kom je langs alle view points. Soms moet je dan een klein stukje lopen. Bij het openen van de foto zie je rechts in beeld een afrastering.....daar sta je dan!!! Er zijn veel hoogteverschillen die je moet overbruggen waarbij je steeds getrakteerd wordt op prachtige vergezichten. Aan de oostzijde ligt Grand Junction en aan de westzijde Fruita. Je kunt de route zowel aan de oost- als aan de westzijde starten. Er zijn picknickplaatsen en er is een camping (20 Dollar). De toegangsprijs bedraagt 10 Dollar

'492499' door neretslok '492499' door neretslok

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Met de trein naar...D

neretslok

De spoorlijn van Durango naar Silverton is 80 kilometer lang en gaat dwars door ruig berggebied. De lijn overbrugt een hoogteverschil van maar liefst 800 meter. Durango ligt op een hoogte van 2000 meter en Silverton (531 inwoners) ligt op 2837 meter hoogte. De reden voor aanleg was destijds de vermeende goud- en zilvervoorraad in de bergen. Langs een spannend traject vol met steile kloven, prachtige uitzichten en de woest stromende Animasrivier kun je de rit maken. Je stoomt in drie uur tijd door de adembenemende en woeste San Juan Mountains. Een schitterende en onvergetelijke rit! Het moet gezegd: het is niet goedkoop. Wij hadden de Silver Vista Coupe, 175 dollar (130 euro), maar dan heb je ook fantastische zitplaatsen, en een open raam plus balkon (en koffie…..). Wij hadden het er in ieder geval voor over. We vonden het iedere dollar waard. Dit is zo populair dat je vaak maanden of zelfs een half jaar van te voren (via internet) moet boeken.

'413276' door Schopman '413276' door Schopman

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Toegangsweg naar ranc

Schopman

Op een ongeplaveid achteraf weggetje in de bergen van Colorado kwamen we deze toegangsweg tegen. Volgens het opschrift naar een ranch, maar gezien de prachtige omgeving, heeft volgens ons de eigenaar van dit grondstuk voor zijn laatste dollar wel zijn eigen paradijsje; ik zou direct met hem willen oversteken.

'491474' door adelheid '491474' door adelheid

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Maroon Bells

adelheid

De Maroon Bells behoren tot de goed bekende Amerikaanse bergen. Ze liggen op korte afstand rijden vanaf de plaats Aspen in Colorado. Wel moet je betalen voor entre in het park, en als het te druk is kom je er niet eens in. Als je heel vroeg 's ochtends gaat (voor 8 uur dacht ik), dan kun je gratis binnen, althans dat was enkele jaren geleden nog zo. Hoe dan ook, het is een heel mooi plekje en zeker de moeite waard als je in Aspen bent.

'509739' door carla '509739' door carla

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Mad max fury road

carla

De foto doet me denken aan de laatste nieuwe film : Mad Max Fury Road, zoals de motrorrijders de bekende mile-marker 13 passeren. Monument Valley is het symbool bij uitstek van Amerika's Wilde Westen. bekend om de unieke rotsformaties die er te vinden zijn. Het is gelegen op het Colorado Plateau nabij Four Corners, het punt waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico bij elkaar komen. Het maakt deel uit, van het Monument Valley Navajo Tribal Park der Navajo-indianen, en is bereikbaar via U.S. Route 163.

'459525' door MiekeDeHaas '459525' door MiekeDeHaas

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Colorado Nationaal...

MiekeDeHaas

Colorado Nationaal Monument is een natuurpark met een oppervlakte van 80 vierkante km. Vanaf de hooggelegen Rim Rock Drive kan je met de auto/camper diverse uitkijkpunten bereiken vanwaar je een panoramisch zicht hebt op steile rotswanden omgeven door canyons. De Rim Rock Drive heeft een lengte van 23 mijl en loopt dwars door het park heen. De foto komt in de vergroting beter tot zijn recht

'459871' door Peerderik '459871' door Peerderik

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Spel van licht en...s

Peerderik

Een mooi spel van licht en schaduw op de Great Sand Dunes .Het gebied werd in 1932 uitgeroepen tot Nationaal Monument. Op 22 november 2000 ondertekende de toenmalige president Bill Clinton een wet tot oprichting van het nationale park.

'449261' door Peerderik '449261' door Peerderik

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Dinosaur National...M

Peerderik

Op de grens van Colorado en Utah ligt het park, Dinosaur National Monument. We waren op weg naar het uiterste puntje van Harpers Corner om een trail te lopen. Onderweg er naar toe kom je dan door dit prachtige gebied.

'461825' door Peerderik '461825' door Peerderik

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Alleen op de wereld

Peerderik

Alleen op de Wereld is het verhaal van de achtjarige Remi. Hij woont bij zijn stiefmoeder Barberin in Chavarnon, een plaatsje in Zuid-Frankrijk. Omdat zijn stiefvader geen werk meer heeft, wordt de koe Rousette verkocht. Uiteindelijk verkoopt zijn stiefvader ook Remi aan Vitalis, een straatmuzikant. Dit jongetje hier loopt heel alleen door de Great Sand Dunes in Colorado, en lijkt echt alleen op de wereld.

'301355' door dreamer666 '301355' door dreamer666

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Colorado National...M

dreamer666

Colorado National Monument is een park dat bestaat uit een aantal mooie canyons met mooie rotsformaties. De canyons zijn prachtig door hun rode kleurschakeringen wat een beetje tegenstrijdig is met de rest van Colorado dat overwegend groen is.

'496725' door hardom '496725' door hardom

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Mesa Verde NP

hardom

Mesa Verde is het enige Nationale Park in de VS waar het niet alleen om schitterende natuur draait, maar om de geschiedenis van vroegere bewoners. Mesa Verde betekent " groene tafel" en slaat op de dicht beboste hoogvlakte waar ca vijftienhonderd jaar geleden de Ancestral indianenstam zich heeft gevestigd in rotswoningen. Om onduidelijke reden zijn de nederzettingen ergens eind 13e eeuw verlaten. Er zijn vele gebruiksvoorwerpen gevonden. In het park zijn bijna 5000 archeologische plekken, waaronder 160 grotten met klifwoningen. Het is meteen de grootste archeologische vondst in de VS. Op de foto Cliff Palace

'507439' door sidonius '507439' door sidonius

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Nostalgie uit de tijd

sidonius

Een bekende treinreis voor zowel toeristen als locals is de rit van Durango naar Silverton en terug met de nostalgische smalspoortrein van de Denver & Rio Grande Railroad (D&RG). Durango is de grootste stad van Plata County, in 1880 gesticht door het genoemde spoorbedrijf. De spoorlijn was bedoeld voor het vervoer van goud en zilver uit de omliggende mijnen, maar werd naar verloop van tijd populair onder toeristen. Wij merkten dat de trein ook populair is bij locals met kinderen, die er uit de verre omgeving speciaal voor komen. Wij zijn wegens tijdgebrek niet met de trein gegaan, waardoor we hem goed konden fotograferen vanaf een brug. Kijk voor meer informatie op www.durangotrain.com

'313314' door dreamer666 '313314' door dreamer666

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Verlaten

dreamer666

Wat we ook zo leuk vinden aan de VS zijn de talloze Ghost-towns die je daar nog steeds hebt. Je hebt er de meer toeristische zoals bodie en calico, maar er zijn er nog een heleboel onbekende waar je nauwelijks toeristen tegenkomt zoals deze.

'483877' door Peerderik '483877' door Peerderik

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Colorado Nat. Monumen

Peerderik

Colorado National Monument ligt op het Colorado Plateau, in het uiterste westen van de staat, in de buurt van Grand Junction. De naam van het park verwijst niet naar de naam van de staat, maar naar die van de bekende rivier. In het park zijn diverse wandelpaden aangelegd, varierend van 0,5 tot 22 km.

'490270' door neretslok '490270' door neretslok

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Colorado

neretslok

Somwhere in Colorado. Veel meer kan ik er niet over zeggen. Dit tussen tussen Denver en Estes Park, aan de rand van het Rocky Mountain NP. Colorado heeft ongelooflijk veel van dit soort natuurschoon!

'486702' door neretslok '486702' door neretslok

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Bear Lake

neretslok

Bear Lake ligt op 2900 meter hoogte midden in het nationaal park Rocky Mountains. Bear Lake is nog geen kilometer in doorsnee. Het ligt sereen tussen de met fraaie bomen begroeide rotsen en de bergen die het meer omringen. We lopen de trail om het blauwe meer heen en staan vaak stil bij de mooie doorkijkjes. We maken veel foto’s. Ook hier glijden en glibberen we soms over de platgetrapte sneeuwlaag. Het is schitterend weer,de besneeuwde toppen van de imposante bergreuzen steken mooi af tegen de strakblauwe lucht. Omdat de weg naar Bear Lake nogal steil is, kun je je auto parkeren op een parkeerterrein, enkele kilometers ervoor en vervolgens met de bus mee naar boven. Uiteraard kun je ook uitstekend lopen, heen of terug. De moeite van een bezoekje waard!

'391617' door Schopman '391617' door Schopman

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Great Sand Dunes 3

Schopman

Ik maakte deze foto vroeg in de morgen, toen het licht op de enorme zandduinen in het Great Sand Dunes National Park nog warm was. Wat mij hier aantrok waren het mooie warm-koud contrast tussen het geeloranje zand en de ijsblauwe lucht, de structuren in het zand en de vertesuggestie naar de horizon die rechtsboven aan het beeld wordt afgesloten door de Sangre de Cristo Mountains. Het Great Sand Dunes National Park ligt in het zuiden van Colorado. De zandduinen hier bereiken hoogten tot ongeveer 230 meter. De beste tijd voor mooie fotografie in dit park is oktober/november. Het kan dan wel behoorlijk koud zijn omdat het park op 1500 m boven de zeespiegel ligt. De meeste toeristen zijn dan weg en sporen van mensenvoeten zie je niet veel meer, hooguit van de dieren die er leven. Wij waren hier in oktober 2009 en het was koud.

'462366' door neretslok '462366' door neretslok

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Door de San Juan...Mo

neretslok

Een treinrit van Durango naar Silverton (of omgekeerd) voert je gedurende 90 kilometer door de San Juan Mountains, een spectaculaire rit. Toeristisch? Zeker wel. Erg leuk? Absoluut!!!

'390079' door Schopman '390079' door Schopman

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Mistbank in het Great

Schopman

Het betaalde zich uit dat ik vroeg was opgestaan om het Great Sand Dunes National Park in het warme licht van de ochtend te fotograferen. Ik kreeg ook nog een extraatje in de vorm van een verschijnsel dat zich hier niet zo vaak voordoet. Een mistbank deelde de scène in tweeën. Boven de oranjekleurige lucht door de opkomende zon, dan het koele licht van de mistbank en daaronder de kleur van de lucht die in het zand werd herhaald. Het Colorado National Park ligt in het zuiden van Colorado. De zandduinen hier bereiken hoogten tot ongeveer 230 meter. De beste tijd voor mooie fotografie in dit park is oktober/november. Het kan dan wel behoorlijk koud zijn omdat het park op 1500 m boven de zeespiegel ligt. De meeste toeristen zijn dan weg en sporen van mensenvoeten zie je dan weinig.

'512718' door sidonius '512718' door sidonius

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Ik hou je in de...gat

sidonius

Ergens onderweg in een dorp. We wandelen wat rond en plotseling rent er een eekhoorn vanaf het erf van een huis de boom in waar wij net langslopen. Blijft vervolgens stokstijf (verstijfd van schrik?) in de boom zitten en houdt ons in de gaten. Heel voorzichtig nader ik met mijn kleine compactcamera. Hij vindt het wel interessant en ik heb mijn foto. Aan de staart zie je dat hij wel alert blijft...

'529963' door elisleem '529963' door elisleem

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Great Sand Dunes...Na

elisleem

Het Great Sand Dunes NP is een minder gekend park in de USA. Maar wanneer je via weg 150 het park tegemoet rijdt sta je perplex van de enorme zandmassa die tegen de Sangre de Christo bergketen vastgeroest ligt. De duinen zijn het mooiste juist voor zonsondergang, wanneer de zon de duinen een goudkleurig tint geeft. Neem zeker en vast iets mee tegen de muggen, want je krijgt ze niet van je af!

'115598' door jeannette '115598' door jeannette

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Stoomtrein

jeannette

Van Durango naar Silverton kan je een ritje maken in deze trein voor het oude Amerika gevoel! Op you tube kun je een filmpje van de prachtige rijdende trein zien.

'519497' door hardom '519497' door hardom

Verenigde StatenColorado

Verenigde StatenColorado

Great Sand Dunes NP..

hardom

In de afgelegen San Luis Vallei vindt je een grote zandbak: The Great Sand Dunes. Sinds 2000 is dit een nationaal park. De duinen zijn ontstaan doordat westelijke winden zand van de Rio Grande en haar zijrivieren naar de oostelijke hoek van de vallei brengen, waar wind botst tegen de hoge pieken van de Sangre de Christo Mountains die deel uitmaken van de Rocky Mountains. Dit proces vindt nog steeds plaats, waardoor de zandduinen langzaam blijven groeien. De duinen behoren tot de hoogste van Noord Amerika. De hoogste is circa 230 m hoog. The Great Sand Dunes is een relatief rustig park. Bij het park is een camping aanwezig met een kleine winkel.