Colorado

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Calhan Paint Mines

Colorado,
Verenigde Staten


Ongeveer in het midden van de staat Colorado ligt een klein natuurgebied met de naam Calhan Paint Mines. Je vindt hier veel hoodoos en andere rotssculpturen, met daar tussendoor kleine kloven en geulen. Het gebied is vooral heel speciaal vanwege de prachtige kleuren van het gesteente: donkergeel en lichtgeel, donkerbruin en lichtbruin, allerlei tinten roze en ook wit, spierwit zelfs.
Het park ligt midden in de prairie, in een laag gelegen kom.

Vijfenvijftig miljoen jaar geleden bevond zich hier een tropisch bosgebied, dat later werd bedekt door klei en door wit zandsteen. Dit zandsteen staat bekend als de Dawson Arkose Formation. Door wind- en watererosie heeft het gebied haar huidige vorm gekregen. Er zijn bewijzen gevonden waaruit blijkt dat het gebied al zo’n 9.000 jaar geleden werd ontdekt door Native Americans, waarschijnlijk hebben zij de kloven en geulen gebruikt om dieren op te sluiten, en de wat hoger gelegen rotsen om over de prairie uit te kunnen kijken. Van het kleurrijke gesteente hebben zij pijlpunten, potten en ceremoniële verf gemaakt. Sinds het begin van de 20ste eeuw werd het gesteente ook gebruikt om bakstenen te maken.

De Calhan Paint Mines liggen vrij ver van de andere bekende bezienswaardigheden vandaan. Het kost dus best wel wat tijd om er naar toe te rijden. Wij zijn blij dat we dit kleine park toch bezocht hebben. De grillig gevormde rotspartijen waren natuurlijk niet echt nieuw voor ons, maar de schitterende kleuren maakten van deze ervaring toch echt iets heel speciaals.