Arizona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Arizona image

Kolibries zien in Zuid-Arizona

Arizona
Verenigde Staten
Guidowater

Kolibries zien in Zuid-Arizona

Eind augustus 2015 willen we een last minute vakantie boeken en we hebben eigenlijk geen idee waarheen. We hebben slechts 12 dagen en dus willen we in eerste instantie niet zo ver weg. Als ik echter wat vliegtickets zit te zoeken kom ik ineens spot goedkope tickets tegen naar Las Vegas. Mijn vrouw is gek van Amerika en ook nog eens jarig in de periode die ik zocht en dus besloot ik spontaan te boeken.

Dan begint het zoeken, wat gaan we eigenlijk doen als we er zijn? Het eerste plan was om een auto te huren en langs Bryce canyon naar Moab en terug naar Las Vegas te rijden. Dit plan veranderde echter volledig toen ik in een reisgids een klein vierkant item zag over Kolibries!

Ik ging wat zoeken op internet en al snel kwam ik in contact met Mary Jo van "Ash canyon B&B". Zei vertelde dat er op dat moment honderden kolibries in haar tuin rond vlogen! Augustus en september bleken de beste maanden te zijn om de kolibries te zien. De vraag bij ons was of dit het wel waard was aangezien het erg ver rijden was vanuit Las Vegas en we niet echt een goed rondje konden maken.

Echter besloten we zo spontaan als we de tickets boekten dat we dit ook maar gewoon moesten doen. Helaas konden we bij "ash canyon B&B" alleen overnachten als we meerdere dagen zouden blijven en dus zochten we een hotel in de omgeving. Mary Jo vertelde dat we ten alle tijden van haar tuin gebruik mochten maken. Ze vraagt 5 dollar per persoon entree tot de tuin en 20 dollar als je een statief voor de camera mee wil nemen.

Drie weken later was het dan zover en vertrokken we 's ochtends vanuit ons hotel in Tucson richting Mary Jo. De weg was erg goed uitgelegd en dus reden we er probleemloos naartoe. Opvallend is dat er ontzettend veel politie rondrijd en er een soort zapelins in de lucht hangen. Later blijkt dat we praktisch op de Mexicaanse grens zitten en dat dit allemaal is vanwege de grens bewaking.

Eenmaal op het terrein van de B&B zien we de eerste Kolibries al rondvliegen. Op de poort hangt een brievenbus waar het entree geld ingestopt moet worden. Het voelt allemaal heel gemoedelijk en vrijblijvend aan en nadat we betaald hebben lopen we de tuin in. We zien nog niemand maar eenmaal aan de achterkant van het huis ontmoeten we eindelijk de enorm gastvrije Mary Jo. Ze verteld ons dat we op alle stoelen mogen gaan zitten in haar tuin. Echter mag je om de vogels niet te storen niet rondlopen. Je kiest dus een stoel waar je een tijdje blijft zitten, verplaatsen naar een andere stoel is geen probleem.

Op dit moment zie ik nog weinig vogeltjes en Mary Jo verteld dat er net een roof vogel overvloog. De Kolibries zijn dan een paar minuten weg om vervolgens in grote aantallen weer terug te komen. We kopen wat koude drankje bij haar en zoeken een plekje in de tuin en wachten rustig af.

We zitten nog geen 5 minuten als er ineens 10 tallen Kolibries om ons heen vliegen. Het lijkt net of het allemaal mini helikopters zijn en rakelings lijken ze langs onze hoofden te vliegen. Er hangen speciale bakjes waar de kolibries met hun snavels in kunnen om de nectar er uit te halen. Op de grond staan allemaal bloemen en hier en daar een Nectar potje. De kolibires zijn duidelijk gek op de nectar maar om de bloemen word het meest gevochten.

We zitten uren in de tuin en zien honderden kolibries in alle soorten en maten. Sommige zijn helaas niet te fotograferen omdat ze simpelweg te snel zijn of niet ergens stil blijven hangen. Alles bij elkaar weet ik een stuk of 6 verschillende soorten op de foto te krijgen en ik verbaas me over hoe goed het fotograferen lukt. De truc is om de camera scherp te stellen op een bloem en maar te hopen dat er een kolibrie in de buurt komt. Vaak blijven ze 1 a 2 seconden hangen in de lucht voordat ze daadwerkelijk in de bloem duiken. Dit is het moment waarop je snel moet handelen en na wat oefenen lukt dat prima!

Geloof me wel als ik zeg dat je het statief echt nodig hebt! Twintig dollar is een hoop geld maar zonder ga je hier niet 1 goede foto maken. Als we op diverse plekken in de tuin gezeten hebben zijn we het na een paar uur wel zat. Tussen 13.00 en 15.00 zijn de vogels door de hitte ook weg en dan vinden wij het ook mooi geweest. 's Ochtends en eind van de middag zijn de beste tijden om te gaan. We bedanken Mary Jo en vertrekken 1000 foto's zwaarder richting onze volgende bestemming Tombstone.

Dit was pas de tweede dag van een geweldige korte trip door 5 staten en langs fantastische parken en dorpen. Deze dag in het zuiden van Arizona vergeet ik echter nooit meer. Ooit ga ik nog eens terug en dan blijf ik een paar dagen. Als ik deze foto's in een uur of 4 kan maken dan vraag ik me af wat je met een paar dagen kan doen!

Foto's

fc294.jpg
fc294.jpg
Guidowater
69c86.jpg
69c86.jpg
Guidowater
69c86.jpg
69c86.jpg
Guidowater
19e01.jpg
19e01.jpg
Guidowater
19e01.jpg
19e01.jpg
Guidowater
ca089.jpg
ca089.jpg
Guidowater
ca089.jpg
ca089.jpg
Guidowater
ff642.jpg
ff642.jpg
Guidowater
ff642.jpg
ff642.jpg
Guidowater
c4654.jpg
c4654.jpg
Guidowater
c4654.jpg
c4654.jpg
Guidowater
4c74f.jpg
4c74f.jpg
Guidowater
4c74f.jpg
4c74f.jpg
Guidowater
301a5.jpg
301a5.jpg
Guidowater
301a5.jpg
301a5.jpg
Guidowater