Puerto Rico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

El Yunque

Puerto Rico


Het enige echte tropische regenwoud van de Verenigde Staten van Amerika vind je op het eiland Puerto Rico. Het ligt ten zuidoosten van de hoofdstad San Juan. De naam is waarschijnlijk bedacht door de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Taino-Indianen. Yu-ke betekent witte gebieden, maar veel wit zul je er niet zien. Wel overvloedig veel groen!

De liefhebbers kunnen er op zoek gaan naar alle ruim 200 soorten bomen en planten. De begroeiing is er werkelijk uitbundig: van heel grote bomen en varens tot dwergbos en superkleine orchideetjes. Er zijn ook verschillende fraaie watervallen te vinden. De Cocawatervallen liggen vlak langs de verharde hoofdweg door het park. Het hoogste punt van het park is een bergtop van 1065 meter.

Als je langere tijd op het eiland verblijft kun zelf kiezen welke trail je gaat lopen. Bij de langere wandelroutes heb je wel een gids nodig. Je kunt daar informatie over krijgen bij het El Portal Rainforest Center en bij de kassa, als je het National Park binnenkomt.

En dan de naam regenwoud. Ja, het kan er echt plenzen! Maar dat duurt meestal maar kort. Het is raadzaam om voor vertrek informatie in te winnen over het weerbericht, want met een maximale regenval van 6 meter per jaar is het echt vervelend voor je als je een regendag kiest….

De zeldzame Puertoricaanse Amazonepapegaai, een prachtig groen dier met een rood voorhoofd en witte ringen rond de ogen, heb ik er niet gezien. Als het jou wel gaat lukken mag je ontzettend je handen dichtknijpen want het schijnt dat er niet veel meer dan 40 vogels in het wild rondvliegen. Er is wel een speciaal fokstation in het park, maar dat is slechts beperkt te bezichtigen.

Als je het eiland tijdens een cruise bezoekt kun je meegaan met een georganiseerde excursie van een halve dag, om zo een prima eerste indruk te krijgen van dit prachtige National Park. Ook dan loop je een korte trail om het echte regenwoudgevoel te krijgen. En dat is wel een aanrader!