Caribische kust foto's & tips

'254555' door hayhaenen '254555' door hayhaenen

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Rode Kikker

hayhaenen

De eilandgroep Bocas del Toro bij de Carabische kust in het noordwesten van Panama is een de plaatsen waar je, in dit geval rode, gifkikkers aan kunt treffen. Het eiland Isla Bastimentos heeft zelfs een Red Frog Beach, maar omdat ze daar hotels gaan bouwen en begroeing al grotendeels is geruimd dreigt de leefomgeving van de Rode Kikker te verdwijnen. Gelukkig waren er nog enkele plaatsen waar dit nog niet was gebeurd en waar ik deze rode kikker aantrof die trouwens maar een paar cm groot is.

'487388' door channeke '487388' door channeke

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Nooit meer naar huis!

channeke

Bocas del Toro is een eilandengroep aan de noordwestelijke kust van Panama. Voor een aantal dagen kun je met kleine bepakking overvaren naar het hoofdeiland Isla Colon waar je kunt verblijven. Vanuit daar kun je per boot verschillende eilandjes bezoeken. Ik ben naar Playa de Estrellas gegaan. Het eiland met de kust waar honderden zeesterren liggen. Het zat mij alleen niet mee. Ik was er midden op de dag en aangezien veel mensen daar waterskiën en er steeds bootjes heen en weer varen trekken de zeesterren zich terug. Als je ze wilt zien ga dan heel vroeg in de ochtend als het nog rustig is. Verder is het een heerlijk eiland om te toeven, lekker wandelen door het ondiepe water, uitrusten op het strand en genieten van de lokale bevolking. Deze foto is gemaakt bij zonsondergang. Dit bootje vaart weg en ik denk alleen maar, ik wil nooit meer naar huis! :-).

'336206' door corriedewinter '336206' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Fietsend eilandhoppen

corriedewinter

Op het eiland Bastimentos van de Bocas del Toro archipel is het heerlijk relaxen in Caribische sfeer. Wij fietsten naar de westpunt van het eiland waar de meest ongerepte stranden liggen, waaronder het 'zeesterrenstrand': je kunt hier in het heldere water tientallen zeesterren zien liggen op een vierkante meter. Verwacht geen luxe: handdoekje en iets te drinken en te eten moet je zelf meenemen. Deze jongen heeft een bootje en wil je wel naar de kleinere eilanden in de archipel brengen. Hij heeft weinig klandizie, want ook hier komen beduidend minder mensen vanwege de kredietcrisis. Neem je handdoekje mee en vaar naar je privé eiland voor een dag. Heerlijk!

'316075' door corriedewinter '316075' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Een heerlijk sfeertje

corriedewinter

Het eiland Colon is het grootste eiland van Bocas del Toro. In het stadje Bocas gebeurt het: langs de hoofdstraat staan leuke hotels en ’s avonds is het lekker druk in het park aan de overkant. Wij logeren niet in Hostel Calipso maar het is er heel gezellig, wordt ons verteld door diverse jongeren, waaronder de jongen van de foto. Dit komt vooral door de Spaanse eigenaresse: Martha. Vanuit Bocas is veel te ondernemen; de catamarantour naar Dolphin’s Bay zal me nog lang bijblijven!

'482877' door corriedewinter '482877' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Vier carnaval met...d

corriedewinter

Op het Isla Colón, het grootste eiland van de Bocas del Toro archipel wordt het carnaval op een bijzondere manier gevierd. In de straten van Ciudad de Boca verschijnen vijf dagen lang, tot Aswoensdag, iedere avond rode en zwarte duivels, die de Spaanse en andere overheersers voorstellen. Deze diablo's lopen met zwepen en meppen iedereen die binnen de witte lijnen komt, vooral degenen die hen met stokken afweren. De jongens mogen zelf niet slaan. Ze wachten tot Aswoensdag, dan mogen de duivels gevangen worden. Hun hoofdtooi gaat af en de duivels worden door een naar het Centrale Plein gebracht, waar een vrouwelijke shamaan hun duivelse krachten uitdrijft en hen zegent. De kleur van het pak heeft te maken met je status. Een diablo begint met een rood pak en mag er ieder jaar zwarte accenten aan toevoegen. Pas na 7 jaar ben je een zwarte diablo. Na nog eens zeven jaar mag de zwarte diablo witte stukken aan zijn kostuum toevoegen. Hij kan natuurlijk nooit helemaal wit worden, het blijft tenslotte een duivel!

'240452' door thewanderer '240452' door thewanderer

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Can you see me?

thewanderer

De koninginneschelp, of roze vleugelhoorn. Prachtig om deze grote schelp te zien hier op de San Blas eilanden. De kleuren, zo groot. Hey, maar wacht eens, wat is dat? Zien jullie het ook? Het is geen lege huls! Maar snel weer aan de rand van het water leggen. Ze zijn nog niet bedreigd, maar de handel in deze soort wordt wel nauwgezet gecontroleerd.

'399336' door inge55 '399336' door inge55

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Gifkikker

inge55

Toen wij een wandeling met een gids door de jungle maakten zagen we verschillende kikkertjes Ze zijn maar heel klein en er zijn erg veel verschillende soorten Ze hebben pootjes die op handjes lijken en kunnen daarmee goed klimmen

'413095' door Philippine '413095' door Philippine

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Wijnslang met snack

Philippine

Deze foto heb ik genomen vanaf mijn Balkon in de buurt van Bocas del Toro. Een wijnslang die heel langzaam een gekko opeet. Het lijkt niet te passen maar naar een paar minuten is de gekko weg

'361333' door Jenny '361333' door Jenny

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Liever lui dan moe

Jenny

Bij het verlaten van Isla Bastimentos zien we deze hongerige luiaardbaby onderin een boom hangen. Zijn moeder hangt een stuk verderop. Luiaards zijn herbivoren en eten weinig anders dan bladeren. Ze slapen ongeveer 10 uur per dag en komen eens in de week à 10 dagen naar beneden om hun behoefte te doen. Zouden ze liever lui dan moe zijn?

'403044' door inge55 '403044' door inge55

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Gifkikker

inge55

In Bocas del Toro kun je zodra je een beetje buiten het gezellige stadje komt deze kikkertjes vinden Jr kijkt bij een boom tilt wat bladeren op en daar is hij Ik dacht altijd dat ze veel groter waren maar ze zijn maar een paar cm

'333862' door corriedewinter '333862' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Zelfbewust gebaar

corriedewinter

We maken een tocht per boot langs verschillende eilanden in de Bocas del Toro archipel.Onderweg zien we dolfijnen, zeldzame kleine luiaards, we snorkelen en zien prachtig koraal. Op het eiland Bastimentós spotten we kleine rode kikkertjes en we lunchen op een piepklein eilandje, Cayo Agua, bij restaurant Coral Cay. Heerlijke gerechten, die in een piepkleine keuken boven het water klaargemaakt worden. Na de lunch krijgen we een rondleiding door het dorp. Het dorp wordt weinig bezocht en dit meisje zal ons de weg wijzen. Ze is trots op haar baantje en poseert na afloop zelfbewust. Het gebaar is universeel: "Het gaat goed met mij!"

'240757' door Karlijnopreis '240757' door Karlijnopreis

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Kuna-indiaan

Karlijnopreis

Kuna-indiaan op San Blas eilanden. Indien je het leuk vindt om portretfoto's te maken, kun je hier dankbaar gebruik maken van de vele mooie gezichten van de San Blas eilanden.

'407333' door PleunGroeneveld '407333' door PleunGroeneveld

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Lijkt een Mooi Plekje

PleunGroeneveld

Tijdens onze rondreis door Costa Rica en Panama hebben we ook nog weleens een regenbuitje gehad. Heerlijk leek het ons om een paar dagen met zon te hebben op de Bocas de Toro eilanden in Panama. Op de foto een heel mooi plekje op een een huisje met een privé strandje. Heerlijk toch zou je denken. Na drie minuten op het strand zijn we maar ergens anders gaan zitten, het barste er van de strandvlooien!!!!

'521844' door EvertvW '521844' door EvertvW

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Red Frog Beach

EvertvW

Nu het afgelopen nacht heeft gevroren toch maar een foto van een lekker warm oord. Isla Bastimentos is een eiland in de omgeving van Bocas del Toro, de surfersspot van Panama. Dit eiland bestaat voor het 80% uit dichtbegroeide bebossing. Wij zijn dan ook hier gaan ziplinen om vervolgens op zoek te gaan naar the Red Frog die hier op dit eiland leeft. Het is een kikkertje zo klein als het topje van je pink, maar wel giftig. Hij is knalrood met zwarte stippen en hoe klein hij ook is, we hebben hem uiteindelijk gevonden.

'239292' door thewanderer '239292' door thewanderer

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Bounty dreams

thewanderer

De San Blas eilanden is een prachtige archipel voor de kust van Panama. Uitstekend gepreserveerd door de kuna indianen die dit ware paradijsje ook paradijs laten. De meeste van de eilandjes zijn onbewoond. De bewoonde eilandjes zijn muskiet vrij en hier leven max 2-3 gezinnen. Met deze foto plaats ik eindelijk een persoonlijke favoriet. Bounty dreams.. Even wegdromen naar deze eilanden met alle andere kleine eilandjes op de achtergrond. Het kleurenspel van het water. Dromen jullie mee?

'306624' door corriedewinter '306624' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Even de kinderen uit.

corriedewinter

Wij logeerden in een kamp bij de Naso-Teribe Indianen aan de Teribe rivier (zie mijn tip voor meer info). Het enige vervoer naar andere dorpen in het gebied is per boot. De tocht over de rivier is spectaculair, bij de stroomversnellingen is een buitenboordmotor hard nodig. Als het water laag staat, moet je een stukje lopen, want de kano is dan te zwaar. Deze kinderen zijn door hun vader opgehaald. Ze liggen met boot te wachten tot papa hen met hulp van anderen door het ondiepe water langs de grindbank sleept. Hopelijk heeft papa de boot goed vastgelegd. Aan het gezicht van het meisje te zien zal ze blij zijn als hij terug komt!

'429672' door corriedewinter '429672' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Klein en opvallend

corriedewinter

Op de Bocas del Toro eilanden is veel te beleven. Huur bijvoorbeeld een boot, al dan niet met kapitein en hop van het ene naar het andere eilandje. Op een van de kleinere eilanden vind je Red Frog Beach, waar je o.a. deze kikkertjes kunt opzoeken. Ze maken hetzelfde geluid als krekels en ze zijn net zo moeilijk te vinden. Dit mannetje van ongeveer 25 mm zag ik tussen de dorre bladeren op de grond zitten. Het is een gifkikker uit de familie Dendrobatis. De felle kleur dient om eventuele roofdieren af te schrikken. De vrouwtjes leggen hun eieren ook in het gebladerte op de grond. Als de kikkervisjes uitkomen, brengt de moeder hen naar grote bladeren waar water in zit. Ze voedt de kleintjes met eieren die niet uitgekomen zijn. Ik laat bewust veel van de omgeving zien om aan te geven hoe klein het diertje in werkelijkheid is.

'531656' door JSpauwen '531656' door JSpauwen

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Pelikanen op de...uit

JSpauwen

Op weg naar de vogeleilanden bij Bocas del Toro kwamen we deze viskotter tegen met een heleboel witte pelikanen. De vissersboot heeft op dat moment de visnetten uitgeboomd om met de sleepnetten vis te vangen. Pelikanen zitten geduldig te wachten op de uitkijk totdat de sleepnetten opgetakeld worden om een visje mee te pikken, De naam van de boot is maar gedeeltelijk te lezen, maar op de achtersteven staat te lezen dat de boot uit de havenstad Puntarenas in Costa Rica komt en dat ligt helemaal aan de de andere kant van het land aan de Grote Oceaan.

'415139' door kimo '415139' door kimo

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

San Blas Eilanden

kimo

De San Blas Eilanden zijn picture postcard tropische eilanden. In slechts 4 onthaaste minuten slenter je op je blote voeten het hele eiland rond. De vis bij het avondeten zwom 's middags nog nietsvermoedend rond. Als je aan het eind van de dag op een boomstam zit te genieten van alweer een prachtige zonsondergang weet je dat je nooit meer weg wil.

'523629' door corriedewinter '523629' door corriedewinter

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Diablo's in opleiding

corriedewinter

Op het Isla Batimentos, het grootste eiland van de Bocas del Toro archipel wordt het carnaval op een bijzondere manier gevierd. In de straten van Ciudad de Boca verschijnen vijf dagen lang, tot Aswoensdag, iedere avond verklede mannen: rode en zwarte duivels, die de Spaanse en andere overheersers voorstellen ( zie eerdere foto's) Deze diablo's lopen met zwepen en meppen iedereen die binnen de witte lijnen komt, vooral degenen die hen met stokken afweren.Ze mogen zelf niet slaan. Ze wachten tot Aswoensdag, dan mogen de duivels gevangen worden. Deze jongens willen zelf graag diabolo worden en hebben al zwepen gemaakt om te oefenen. Ze moeten nog wel even wachten om tot de opleiding toegelaten te worden. Om ongelukken te voorkomen zijn de regels erg streng.

'230539' door thewanderer '230539' door thewanderer

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Worlds largest sailin

thewanderer

Daar zit je dan, op een bootje te relaxen tussen de geweldige tropische eilandjes van de San Blas. Verstoten van alle luxe, van alle drukte. Dan ineens wordt je aandacht gevestigd op iets in de verte. De kapitein is gelijk wild enthousiast. De grootste zeilboot ter wereld, de enige 5 master die in ruim 100 jaar gebouwd is. The Royal Clipper vaart op afstand voorbij richting het vasteland van Panama. Indrukwekkend..

'318294' door marsnr1 '318294' door marsnr1

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Oude Kuna indianen...

marsnr1

Oude Kuna indianen vrouw is hard aan het werk om met de hand een Mola te maken, bestaande uit verschillende lagen textiel met uitgeknipte patronen. De San Blas-eilanden zijn een archipel van 357 eilandjes voor de kust van Panama. De eilanden bevinden zich voor de Caribische kust van Panama, ten oosten van het Panamakanaal. Er liggen tevens overal grote (zegge zo'n schoenmaat 42+) zeesterren in het heldere & ondiepe water, zo mooi! Net als de vele geweldige bounty eilandjes!

'337265' door marloes1 '337265' door marloes1

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Gezonken schip bij Sa

marloes1

Bij een van de vele eilanden in San Blas kon je snorkelen bij een gezonken schip. Ondanks dat het er nog niet heel erg lang lag was het schip toch al op een prachtige manier overwoekerd door koraal en wemelde het er van de vissen in alle kleuren.

'490188' door Thaisawille '490188' door Thaisawille

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

The way to Wizard.

Thaisawille

Op de eilandengroep Bocas Del Toro aan de Caribische kust van Panama heb je een eiland die Bastimentos heet. Prachtig eilandje met een vriendelijke community! Het had de hele dag geregend en plotseling was het prachtig weer. Zo hadden we besloten om naar het strand te gaan. Na de nodige info waar het strand was en hoe we er geraakten via de locals hadden we twee opties, Of je neemt de taxiboot wat geld kostte Of je gaat te voet en maakt een wandeling door je jungle van min een halfuur. De keuze was voor ons snel gemaakt! Wij begonnen aan onze tocht naar Wizard Beach het strand waar er ook golven waar om te surfen. Door het kleine stadje stapten we de jungle in. Door de hevige regen lag het echt vol van de modder dus waren we verplicht blootsvoets te gaan. Modder tot aan je knieën bergop en eenmaal boven ook terug naar beneden, langs de wortels van bomen ons moeten vasthouden vallen weer opstaan modder op ons gezicht het was echt een waar avontuur! Na veel gezwoeg en gezweet zien we tussen de wilde bomen en struiken paradijs. Een parelwit strand met een turkoois gekleurde wilde zee, drijfhout en volledige bomen op het strand en helemaal voor jou alleen. Het voelde alsof we net expeditie robinson hadden gedaan, zo gelukkig dat we die trip doorgemaakt hadden om dan zo'n beloning te krijgen. Er zaten ook veel vogels o.a. deze Amerikaans Bosruiter en ze zijn helemaal niet mensenschuw;) Onze modder hadden we afgewassen in de ruwe zee en toen hebben we uren genoten van dit stukje paradijs. En dit helemaal Gratis!