Caribische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Caribische kust image

Caribische kust

Caribische kust
Panama
Roosmans

Volgende bestemmingen

Ik loop zoals altijd op blote voeten op het veel en veel te warme asfalt van de hoofdstraat in Bocas del Toro met mijn roze beachcruiser in mijn hand, jaja ben goed ingeburgerd met mijn fiets. Overal mensen om me heen en iedereen zwaait, roept en lacht. Bootjes naar andere eilanden worden me aangeboden en overal kan ik genieten van vers fruit en verse smoothies. Maar echt ultiem genieten zoals ik de afgelopen maanden deed doe ik op de een of andere manier niet de afgelopen week. Ik hoor nu te genieten, te ontdekken en ervaren, te beseffen dat ik op deze speciale plek ben, maar het enige wat ik denk is "was ik nu maar even thuis met vertrouwde mensen om me heen". Dat is reizen hier in Bocas, vrienden maken voor een avondje uit en de volgende dag is iedereen weer weg en herhaalt het proces van nieuwe mensen ontmoeten zich weer, en dat dag na dag. Ik mis het om mensen om me heen te hebben die ik langer als ik een weekje ken, ofja, meer dan 1 persoon.

Reizen is fantastisch en een waanzinnig unieke ervaring, maar het is niet één grote sensatie van ultiem geluk. Ik riep als aller hardste voordat ik het vliegtuig in stapte; "ik weet ook wel dat het moeilijk wordt, maar dat hoort erbij!". Je zegt het tegen jezelf keer op keer als je weer ergens aan komt, het zal altijd even lastig zijn. Maar als dat moment er dan echt is, is het toch allemaal moeilijker als je denkt. Wakker worden in een onbekend dorp, in je eentje ontbijten en maar een rondje fietsen door het dorp. Zwaaien naar de locals en 10x Buenos Dias roepen. En dan beseffen dat het niet uit maakt hoe rot je je voelt, er is even geen familie om je heen of vrienden van thuis, niet echt motiverend soms.. Afgelopen week heb ik toch wel mijn reis dip gehad hier in Bocas del Toro. Misschien doordat je alleen uit kunt gaan of naar het strand, misschien omdat dit de eerste keer is dat ik echt de latijns-amerikaanse cultuur proef. Wat het ook mag zijn, ik wist soms echt even niet meer wat ik er aan kon doen. En dat zijn de momenten waarop iedereen dan tegen je zegt, kom op, stap op je fiets en ga rond fietsen, kijk om je heen en besef je waar je bent. Ik ben er achter dat dat soms helemaal niet de beste oplossing is. Soms is het heerlijk om even een dag niets nieuws te doen, en gewoon in bed te liggen of op het balkon met een boek. Even geen nieuwe mensen ontmoeten en even lekker de hele dag op facebook zitten. Om even een paar dagen een stapje terug te doen van al het reizen, want het is vermoeiend, het is gaaf maar zoveel nieuwe indrukken, dat het er soms even te veel zijn. Een vakantie in je vakantie inlassen...

Maar Bocas del Toro blijft een geweldig dorp, de sfeer, de mensen, de stranden en de hele mentaliteit van een eiland. Ik heb ontzettend leuke momenten meegemaakt hier, leuke vriendinnen gemaakt en veel mooie dingen gezien. De stranden zijn net als de google zoekresultaten wanneer je "Caribisch strand" intypt, de reggae muziek klinkt altijd door de straten en rasta's zijn hier in overvloed. De ideale plek om mensen te kijken. Palmbomen en de warme zomeravonden maken het plaatje van de Caribbean helemaal compleet. Net nog met Ayla in de stromende regen en met mega hard onweer op de pier gezeten voor minstens een 1 uur, waarbij Guus Meeuwis vaak voorbij kwam, van "Brabant" tot "Per Spoor" haha. Het uitgaan is echt heel gaaf, Aqua Lounge is een lounge met schommels, trampolines en hangmatten rondom het geïmproviseerde zwembad van houten balken in het water en de grote gaten in het lounge deck. Uitgaan doe je hier zonder tas want grote kans dat je in het water eindigt aangezien alle barren aan het water zitten. Er is op dit moment een festival begonnen, iets van een Caribisch festival voor zover ik weet. Het volume van de muziek wordt in elk geval flink omhoog gedraaid het lijkt wel alsof het eiland ineens een grotere populatie heeft, iedereen komt zijn huis uit, heel gaaf. Ik heb het gevoel dat elke stad of elk dorp wel een bar heeft die Iguana heet. Op de Galapagos, in Boquete en nu weer in Bocas del Toro, wie weet waar ik mijn eerst biertje ga drinken in Puerto Viejo!

Ik krijg wel weer de kriebels om verder te gaan, de kleine dorpjes even te laten voor wat het is en me te mengen in de grote multiculturele steden hier. En wat is er lekkerder dan gewoon de mogelijkheid te hebben omdat te doen? Maandag vertrek ik naar San Jose, op naar de Mc Donalds, mega shopping malls en druk verkeer. Hooguit voor 2 dagen even weer in de grote stad. De nodige dingen kopen, ja ja ik ben 3,5 maand aan het reizen en heb hoog nodig nieuwe kleren nodig. Daarna door naar Puerto Viejo, een klein dorpje in Costa Rica aan de Caribische kust. Ik denk dat ik daar ongeveer een weekje weer terug reïntegreer tussen de rasta's en reggae om vervolgens mijn reis voort te zetten naar Guatemala, het land van de Maya's!! Ik kijk echt heeeeel erg uit om naar Guatemala te gaan. Ik ga samen met een vriend waar ik mee samenwerkte op de Galapagos Eilanden afreizen naar Guatemala. Als hij doorgaat richting Mexico daal ik weer af en ga ik misschien nog op bezoek bij een vriendinnetje in Nicaragua.