Corn Eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Corn Islands

Corn Eilanden,
Nicaragua


Een van de meest bijzondere plekken in de Caraïben zijn waarschijnlijk wel de Corn Islands. Deze eilanden archipel bestaat uit slechts 2 eilanden; Big Corn en Little Corn en liggen zo'n slordige 70 km voor de kust van Nicaragua. Je moet er wel wat voor over hebben om hier te kunnen komen. Vanaf Amsterdam met de KLM een rechtstreekse vlucht naar Panama om vervolgens met Copa Airlines door te vliegen naar Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Hier wil je zo snel mogelijk weer weg want het is een stad die werkelijk niets te bieden heeft. Alleen de oude kathedraal is de moeite waard.. Omdat de WiFi op de Corn Islands zeer beperkt is heb ik bij aankomst in Managua voor $ 20,00 een simkaartje gekocht van Claro die garant staat voor goede connectie. De enige maatschappij die naar Corn Islands vliegt is La Costeña Airlines. Je hebt dan nog eerst een tussenlanding op Bluefields en na ruim een uur vliegen en $ 185,00 lichter, land je uiteindelijk op Big Corn Island.

2 keer per dag kan je met de panga van Big Corn naar Little Corn. Een panga is een grote sloep met 2 motoren die zo'n 40 personen met grote snelheid naar het andere eiland brengen. De combinatie van hoge golven door de overwegend ruwe zee en de grote snelheid zorgen voor een heus spektakel én een nat pak. Ik was hiervoor gewaarschuwd dus een poncho en een tabletje tegen zeeziekte maakten het een stukje comfortabeler.

En dan kom je op Little Corn Island... rust!
Haast, stress en hard werken; allemaal onbekende termen voor de eilandbewoners en dat maakt het een beetje Jamaicaans. Er zijn diverse hotelletjes op het eiland waar je kan verblijven vanaf $ 10,00 per nacht. Er is één 5-sterrenhotel op het eiland waar je voor $ 400,00 per nacht in een prachtige kamer met privé zwembad kan verblijven. Ik had dit hotel geboekt omdat hier het mooiste strand van het eiland is te vinden dit de enige plek is waar het strand dagelijks wordt schoongemaakt. Voor mij cruciaal om mooie tropische panoramafoto's te kunnen maken zonder gedoe.

Mensen met allerlei nationaliteiten hebben zich op Little Corn Island gevestigd in artistieke enclaves en zelfgemaakte hutjes. Er zijn geen auto's toegestaan op het eiland en ik zou eerlijk gezegd ook niet weten hoe die hier zouden moeten rijden: er zijn geen wegen. Het enige wat je hier aantreft is een soort van verhard pad die zich lukraak door het eiland slingert. Een eiland waar je in anderhalf uur helemaal rond loopt. Door de aanwezigheid van grote aantallen kokospalmen ademt het eiland letterlijk kokos uit. Naast kokosnoten, wordt hier ook kokosolie, kokoskoeken, kokoscreme en kokosmelk aangeboden. Je kan het zo gek niet bedenken of er zit wel kokos in verwerkt. Je kan overal lekker eten en iedere dinsdag is het taco-tuesday bij the Lighthouse, een lokaal bar/restaurant die gerund wordt door 2 hippe Franse tweelingbroers op een mooie lokatie met een prachtig uitzicht over het eiland.

De dagen die volgden heb ik gebruikt om te fotograferen, zowel boven- als onderwater maar door de harde wind die opstak was het onderwater vrij troebel. Doordat het weer omsloeg en stormachtig werd, werd er niet gevaren en ben ik noodgedwongen 2 langer op het eiland moeten blijven. Op de dag dat mijn terugvlucht was geboekt kon ik uiteindelijk om 06.00 uur met de boot naar Big Corn Island en nog nét de vlucht van 08.00 uur naar Managua halen.. dat was dus toch nog een spannend einde van een mooie trip!