Mexico City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

El cultivo de maíz

Mexico City,
Mexico


Geen foto van een creatie met de spuitbus deze keer, maar van een mural; een schildering op de muur met de traditionele schildersbenodigdheden, de borstel dus.
Diego Rivera schilderde in de periode 1926 tot 1945 in het Palacio National in Mexico City bijna 300 vierkante meter muurschilderingen op de muren bij de trap en op de tweede verdieping. Hierop zien we de geschiedenis van Mexico door de eeuwen heen. Ze zijn gemaakt in fresco. Dit is een schildering die met behulp van de techniek van Italiaanse renaissanceschilders met verf direct op natte kalk is aangebracht.
De grootste en bekendste zijn de 3 fresco's in het enorme trappenhuis, waarvan er twee zeer bewogen en zelfs bloederig zijn.
Op de tweede verdieping zijn nog 6 andere grote muurschilderingen en wat kleinere werken te zien. Ze laten het typisch Azteekse Mexico zien met scènes uit het dagelijks leven in de traditionele samenleving zoals jagen, ambachten en constructies.
Op dit detail zien we Azteekse vrouwen die maïs malen en tortilla's maken. Opvallend hieraan vind ik dat de jonge vrouwen met blote borsten worden afgebeeld, terwijl oudere vrouwen gekleed zijn.