Saint-Pierre

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

ZEIL

Saint-Pierre,
Martinique


Hier op deze foto staat het schip de BELEM, dat deze dagen ook te zien is tijdens SAIL in Amsterdam. Deze foto heb ik echter genomen in de Caribische wateren van het eiland Martinique, voor het stadje Saint-Pierre.

De stad Saint-Pierre werd in 1902 weggevaagd door een vulkaanuitbarsting van de Montagne Pelée. 30.000 mensen vonden hierbij de dood in een hete drukgolf en de ramp kende slechts twee overlevenden. Een daarvan zat ik de gevangenis van de stad. De muren waren zo dik en stevig dat hij beschermd werd en het na kon vertellen.

Ook de schepen die voor anker lagen in de haven overleefden de ramp niet en zonken naar de bodem. Een daarvan, de Roraima, werd in de jaren ’70 van vorige eeuw teruggevonden op een diepte van 60 meter. De wereldbekende pionnier van het onderwaterleven Jacques-Yves Cousteau noemde haar het wrak met de witte haren, vanwege de lange witte plantaardige slierten die langs het wrak groeien. Ik heb een paar keer af mogen dalen naar dit mythische wrak.

Een ander koopvaardijschip en zusterschip van de Roraima, de BELEM, kreeg op die tragische dag geen ankerplaats toegewezen en moest buitengaats blijven wachten. Dit was haar redding. Precies honderd jaar na dato, op 8 mei 2002, kwam dit prachtige schip tijdens de herdenkingen met volle zeilen terug naar Saint-Pierre, sterker en mooier dan ooit tevoren. En ze doet nog steeds vele havens aan in de wereld.

(en het zwarte puntje rechts in beeld is geen vlekje maar een helikopter ;) )