Martinique image

Martinique


Reisgids

Martinique
Noord en Midden Amerika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Dit Caribische thuiseiland van onder meer de Carib-indianen heeft een roerige geschiedenis. In 1502 werd het ontdekt door Columbus, waarna het land eeuwen heen en weer werd gejonast tussen Frankrijk en Groot-Brittanië. Sinds de negentiende eeuw is Martinique een Frans eiland. Ingrijpend was ook een vulkaanuitbarsting in 1902, waarbij alle mensen in de stad Saint-Pierre en de omgeving omkwamen. Inmiddels is de rust weergekeerd en als reiziger kun je op Martinique je hart ophalen als je houdt van dat relaxte Caribische sfeertje...

Martinique ligt ongeveer 700 kilometer ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Van noordwest naar zuidoost is het eiland ongeveer 60 kilometer lang. Met 1397 meter is de vulkaan Mont Pelée de hoogste berg van het land. Door de ligging op de grens van de Noord-Amerikaanse plaat en de Caribische plaat vindt er veel vulkanische activiteit plaats. Het noorden van het eiland is ruw en bergachtig. Het zuiden is stiller, beter te bereizen en vanwege de stranden ook populairder onder toeristen.

Samen met de eilanden Guadeloupe, Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten) en Saint-Barthélemy vormt Martinique de Franse Antillen. Fort-de-France is de hoofdstad van Martinique en is tegelijk een van de grootste steden in het Caribisch gebied. 

Zoals op bijna ieder Caribisch eiland kun je ook in Martinique uitstekend verschillende soorten watersport beoefenen. Maar ook op het eiland zelf zijn er volop mogelijkheden voor avontuur. De wegen buiten Fort-de- France zijn niet al te best, wat het extra avontuurlijk maakt om juìst de stad te verlaten. Route de la Trace is een uitdagende rit door het regenwoud en de bergen. Het levert geheid spectaculaire beelden op. Tijd om te relaxen? Dat doe je in La Savane. Dit grote stadspark leent zich uitstekend om van de zon te genieten en even lekker niks te doen. Aan de havenkant van La Savane zijn verschillende souvenirstandjes en standbeelden te vinden. Aan de noordkant vind je de drukke Rue de la Liberté.

Van de actieve bevolking op het eiland is 75% werkzaam in de dienstverlenende sector. Daarnaast zijn de landbouw en het toerisme een belangrijke bron van inkomsten.

Reisinspiratie

Van onze community

Mountainbiken op het eiland
Mountainbiken op het eiland
Martinique
RoyanvanVelse

Praktisch

 • Over het algemeen geldt er een positief reisadvies voor Martinique. Wees echter wel alert. Er kunnen demonstraties voorkomen die leiden tot geweld. Draag ook geen opvallende sieraden en/of juwelen en gedraag je zo min mogelijk als toerist. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Martinique:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Martinique kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  maart - Mi-Carême
  Mi-Carême is een Carnavals-feest tijdens halfvasten. Het valt op de donderdag in het midden van de Veertigdagentijd (de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen).

  8 mei - Fête de la Victoire
  Het feest van de overwinning. De Franse bevrijdingsdag die op 1945 het eind van de Tweede Wereldoorlog betekende. 

  14 juli - Quatorze Juillet
  Herdenking van de bestorming van de vroegere gevangenis Bastille in 1789. Veel Fransen zagen het vrijlaten van de gevangenen als het begin van de revolutie.

  21 juli - Schoelcher Dag
  Victor Schoelcher was een Franse auteur die schreef over de afschaffing van de doodstraf en hij was de belangrijkste woordvoerder van een groep uit Parijs die zich hard maakte voor de afschaffing van de slavernij. 

  1 augustus - Dag van Emancipatie
  Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. 


   

 • Martinique – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Martinique, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Martinique gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type DStekker type E
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Martinique is Fort de France.
  Het oppervlak van Martinique is 1,9x Texel.
  De gesproken taal/talen: Frans.