Martinique

Dit Caribische thuiseiland van onder meer de Carib-indianen heeft een roerige geschiedenis. In 1502 werd het ontdekt door Columbus, waarna het land eeuwen heen en weer werd gejonast tussen Frankrijk en Groot-Brittanië. Sinds de negentiende eeuw is Martinique een Frans eiland. Ingrijpend was ook een vulkaanuitbarsting in 1902, waarbij alle mensen in de stad Saint-Pierre en de omgeving omkwamen. Inmiddels is de rust weergekeerd en als reiziger kun je op Martinique je hart ophalen als je houdt van dat relaxte Caribische sfeertje...

Martinique ligt ongeveer 700 kilometer ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Van noordwest naar zuidoost is het eiland ongeveer 60 kilometer lang. Met 1397 meter is de vulkaan Mont Pelée de hoogste berg van het land. Door de ligging op de grens van de Noord-Amerikaanse plaat en de Caribische plaat vindt er veel vulkanische activiteit plaats. Het noorden van het eiland is ruw en bergachtig. Het zuiden is stiller, beter te bereizen en vanwege de stranden ook populairder onder toeristen.

Samen met de eilanden Guadeloupe, Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten) en Saint-Barthélemy vormt Martinique de Franse Antillen. Fort-de-France is de hoofdstad van Martinique en is tegelijk een van de grootste steden in het Caribisch gebied. 

Zoals op bijna ieder Caribisch eiland kun je ook in Martinique uitstekend verschillende soorten watersport beoefenen. Maar ook op het eiland zelf zijn er volop mogelijkheden voor avontuur. De wegen buiten Fort-de- France zijn niet al te best, wat het extra avontuurlijk maakt om juìst de stad te verlaten. Route de la Trace is een uitdagende rit door het regenwoud en de bergen. Het levert geheid spectaculaire beelden op. Tijd om te relaxen? Dat doe je in La Savane. Dit grote stadspark leent zich uitstekend om van de zon te genieten en even lekker niks te doen. Aan de havenkant van La Savane zijn verschillende souvenirstandjes en standbeelden te vinden. Aan de noordkant vind je de drukke Rue de la Liberté.

Van de actieve bevolking op het eiland is 75% werkzaam in de dienstverlenende sector. Daarnaast zijn de landbouw en het toerisme een belangrijke bron van inkomsten.

Informatie over Martinique

Alle highlights van Martinique

Beste foto's & tips van Martinique

'504946' door RoyanvanVelse '504946' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Het mooiste strand

RoyanvanVelse

De Grande Anse des Salines op het Caribische Martinique wordt wel het mooiste strand van het eiland genoemd. Het ligt in het zuiden en is 2 kilometer lang: helder, blauw en warm water, wit zand en wuivende palmbomen. Prachtig om te zien en evenzeer prachtig om te zijn. Het eiland kent echter heel veel stranden die ook een hoog bounty-gehalte hebben. Maar als je dan toch op het 80 kilometer eiland bent, is dit wel een erg fijne plek om eens heen te gaan en om te gaan zwemmen.

'497758' door RoyanvanVelse '497758' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

De levende vulkaan

RoyanvanVelse

Het tropische eiland Martinique in de Caribische zee oogt rustig vanuit de lucht. Zoals meestal wordt in het noorden van het stukje land de top van de 1400 meter hoge Montagne Pelée verborgen door wolken. Een vochtig regenwoud groeit op de flanken van de berg en loopt door tot aan de exotische stranden langs de kust. Maar het zand onder de palmbomen en in de zee is zwart van kleur in plaats van wit. Het past in eerste instantie niet helemaal bij het beeld dat velen hebben van tropische lagunes. De oorzaak hiervan schuilt schijnheilig en bedrieglijk tussen de wolken: de nog steeds actieve vulkaan. Het is alweer ruim honderd jaar geleden sinds de vulkaan voor het laatst moordde in een niets ontziend geweld. Dat was in 1902. De berg was al een tijd onrustig maar er werd geen evacuatie bevolen door de autoriteiten die meer aandacht hadden voor de op handen zijnde verkiezingen dan voor het dreigende gevaar. In de maand mei van dat jaar vond de eruptie plaats en een gloedwolk bestaande uit halfvloeibare lava, gas, steen en as verwoestte alles in de wijde omgeving. De hoofdstad Saint-Pierre aan de voet van de berg verdween van de aardbodem door toedoen van deze drukgolf die een temperatuur bereikte van honderden graden Celsius en wel 30.000 mensenlevens opeiste. Twee mannen slechts overleefden de ramp. Een daarvan, genaamd Cyparis, zat op dat moment gevangen in een cel waarvan de muren zo dik waren dat ze zijn leven redden. Saint-Pierre is sindsdien weer opgebouwd. In 1929 vond er nog een uitbarsting plaats maar omdat de omgeving tijdig werd ontruimd vielen er ditmaal geen slachtoffers. Vandaag de dag is de vulkaan nog steeds wakker en wordt hij voortdurend in de gaten gehouden door vulkanologen. Het stadje aan zee is niet meer de hoofdstad van het door Frankrijk bestuurde eiland en blijft de sporen dragen van de ramp uit 1902. Van alle gebouwen is alleen de kerk tamelijk ongeschonden overeind blijven staan tijdens het natuurgeweld. Van de gevangenis en het ooit zo vermaarde stadstheater zijn enkel nog ruïnes over. Het cachot van Cyparis staat er nog steeds en is vrij toegankelijk voor een ieder. De foto heb ik vanuit een Cessna genomen. Ik ben nu 6 keer op Martinique geweest en ik heb nog steeds geen foto van de vulkaan kunnen nemen zonder die wolken eromheen.

'510258' door RoyanvanVelse '510258' door RoyanvanVelse

MartiniqueFort de France

MartiniqueFort de France

Kleurrijke hoofdstad

RoyanvanVelse

De hoofdstad van het tropische Martinique biedt een aaneenschakeling van kleuren. Aan de ene kant is het heel Frans met bekende winkelgevels, maar ook weer erg exotisch. De mensen zijn goedlachs en het is heerlijk om in deze straatjes te wandelen of om de lokale markten te bezoeken.

Praktische informatie over Martinique

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  januari t/m april
 • Internet extentie
  mq
 • Hoofdstad
  Fort de France
 • Aantal inwoners
  400.000
 • Oppervlakte
  1,9x Texel
 • Reistijd
  10:00
 • Talen
  Frans
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  596
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Fort de France (FDF)
 • Nationale feestdagen
  21 juli Schoelcher Dag
Laat kaart zien