Copán 

Vlak bij de grens met Guatamala ligt de plaats waar vroeger een belangrijke Maya-beschaving was. In de stad Copán woonden ongeveer 20.000 mensen. Hiermee is het niet echt een grote stad, maar het is wel heel goed bewaard gebleven en daarmee een belangrijke archeologische vindplaats. In het gebied vind je een hiërogliefentrap met maar liefst 2000 hiërogliefen op 72 treden. Het is het langste beeldverhaal van Amerika.
 

Informatie over Copán 

Beste foto's & tips van Copán 

'498554' door corriedewinter '498554' door corriedewinter

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Tempel van de...Maanj

corriedewinter

We lopen vanuit Copan les ruinas, een klein stadje, ongeveer een kilometer naar de beroemde Mayanederzetting van Copan. De site is prachtig, we zien veel dankzij onze goede gids, die kwetsbare voorstellingen aanwijst met een veer. Het museum van Copan is fantastisch om te zien. Het is open aan de bovenkant. Je komt door een tunnel in de vorm van een slang binnen en daar doemt opeens deze rode tempel op. Het is een replica van een tempel, die onder nr 16 op de site is gevonden. Door een gangenstelsel is hij alleen voor archeologen bereikbaar. Normaal werden nieuwe tempels boven op de oude gebouwd, maar deze tempel was zo heilig, dat hij is begraven. Men heeft de tempel Rosalila genoemd. Rosalila is opgericht door Maan Jaguar, de tiende heerser van Copan in het jaar 571 nChr. In de tempel vind je de tombe van zijn voorganger, de vergoddelijkte stichter van een dynastie van zestien priester-koningen. Op de wanden zie je diverse religieuze voorstellingen. Op de verdieping van het museum waar ik nu sta zie je diverse voorwerpen uit de tempels, zoals een bank met inscripties, afbeeldingen van goden en heilige papegaaien. Je kunt nog hoger, dan kijk je echt bovenop de tempel.

'515555' door sidonius '515555' door sidonius

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Waan je terug in de..

sidonius

Copán was in de vijfde eeuw één van de grootste Mayasteden. Nu behoort het tot het werelderfgoed van Honduras. In de vijfde eeuw heette Copán trouwens Oxwitik en was een van de machtigste Mayasteden. In Oxwitik was destijds een gebrek aan kalksteen, dat werd gebruikt door de Maya's voor het bouwen van hun steden. Daarom werd hier gebruik gemaakt van klei, en het kalksteen dat er was werd gebruikt als een soort beschermend pleisterlaagje over de van klei gemaakte stenen heen. Waarschijnlijk als gevolg van grote droogte kwam de stad in verval. Toen de Spanjaarden Honduras veroverden in de zestiende eeuw was Oxwitik/Copán al overwoekerd door oerwoud (Wikipedia). Tot op de dag van vandaag zijn ze nog bezig resten van de oude Mayastad op te graven.

'515437' door hestermaasdam '515437' door hestermaasdam

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Copán Ruinas

hestermaasdam

In het westen van Honduras, vlakbij de grens met Guatemala, ligt Copán Ruinas. Dit dorpje ligt vlakbij de bekende Maya ruïnes van Copán. Copán is met 6.000 inwoners een klein rustig dorp. Omdat het een grensplaats is, wordt het wel goed bewaakt. Op straat lopen enkele agenten met een enorme machinegeweren, terwijl de rest van het dorp vriendelijk en rustig oogt.

Laat kaart zien