Antigua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beklim een vulkaan

Antigua,
Guatemala


Wanneer je in Guatemala bent zul je een aantal locaties niet overslaan. Een bezoek aan Antigua zal dan ook zeker op de planning staan. Wanneer je in deze koloniale en kleurrijke stad rondloopt zullen er diverse excursies worden aangeboden. Ook het beklimmen van de 'legendarische' vulkaan Acatenango. De top van deze vulkaan, welke vlak naast de beruchte en actieve Volcàn de Fuego ligt, bevind zich op zo'n 3800m hoogte.
De klim naar de top wordt verdeeld over 2 dagen zodat je een overnachting hebt op de flank van deze zwarte reus. Vanaf de weg start de klim tussen de gewassen mais en bonen door. Elke stap omhoog zakt weer een halve terug in het losse vulkaan zand. Na een uur of 2 bereik je een compleet andere omgeving en zal de klim steiler worden. Je bevind je nu in een benauwd tropisch bos waar het pad je in haarspeldbochten omhoog brengt. Tegen de avond wordt de boomgrens bereikt en wordt het kamp opgeslagen op een vlak gedeelte tussen rotsen en wat laatste struiken. Hier wordt de nacht doorgebracht. Matrassen of luchtbedden zijn niet aanwezig. De slaapzak biedt, samen met het tentzeil, de enige bescherming tussen de scherpe keien en je rug. De volgende morgen kun je genieten van een opkomende zon boven het bergachtige gebied. Na een klein ontbijt gaat de klim verder richting de top. Al na 15 minuten is er geen boom of plant meer te zien en is de enige beschutting tegen de felle wind af en toe een grote rots waar je achter kunt duiken. Na een aantal uur door het zwarte vulkaan zand te ploegen wordt dan eindelijk de top bereikt. Hier, boven de wolken, is het alsof je op een andere planeet bent. Een enorme uitgebluste krater waar je omheen kunt lopen en aan alle kanten van het uitzicht kunt genieten. Ook kun je de nog altijd actieve Volcàn de Fuego zien roken en af en toe spuugt hij nog wat oranje spetters de lucht in.
Hierna volgt de, minder intensieve, weg naar beneden. Deze wordt binnen 2uur afgelegd. Eenmaal beneden verlang je naar een zachte matras om de indrukken aan de binnenkant van je ogen te verwerken. De tocht was zwaar maar alle inspanning wordt ruimschoots beloond.