Vinales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vinales image

Vinales

Vinales
Cuba
Vvanderbiezen

Havana - Vinales 10-01-2013

Zoals verteld waren wij op 09/01 op zoek naar een specifiek adres van een casa. Na het eten zijn we hier langs gegaan. We wilden namelijk twee dagen naar Vinales en vervolgens nog wat van Havana zien. Het adres moet ik even opzoeken, maar de dame van deze casa heet Marina. Marina is een alleraardigst mens met een lieve dochter. We vroegen of we twee dagen bij haar konden logeren. Gelukkig kon dit. Marina heeft allerlei contacten (en visitekaartjes). Dus als je aangeeft waar je heen wilt dan helpt ze je graag op weg. Dit moet overigens in het spaans of met handen en voeten want ze spreekt geen engels.
Zo belde zij voor ons naar een adres in Vinales. Dus ons verblijf daar was ook meteen geregeld.

In de ochtend zijn we vertrokken. Onderweg hebben we lifters meegenomen naar Vinales. Zelfs goedkope benzine kosten een cuc per liter, dus veel cubanen zijn afhankelijk van liften. Hier zijn op sommige plekken langs de snelweg zelfs plekken voor ingericht. Mannen in gele shirts regelen dat cubanen andere cubanen meenemen. Als toerist hoef je niemand mee te nemen als je niet wil. Soms hebben ze de beschikking over een fiets of paard en wagen. Naast auto’s vind je ook deze weggebruikers op de ‘snelweg’ aangezien dit de snelste verbindingsroutes zijn tussen de steden. Onderweg kom je ook ‘ Punto de Control’ tegen. Hier staat politie en moet je vaart minderen tot maximaal 30 km per uur. Wij zijn niet aangehouden.

Aangekomen in Vinales, wat eigenlijk niet groter is dan een uit de kluiten gewassen kruispunt, worden we al opgewacht door Raul. We slapen in een mooie kamer met eigen badkamer in casa Raul e rosa voor 25 cuc (je betaalt per kamer), ontbijt kost 4 cuc p.p en avondeten 8 cuc p.p. Het avondeten bij Raul is veel! Rijst met bonen en jus, een grote kippenpoot, fruit, bananenchips en brood. Tussen de middag hebben we gegeten bij Fernan-2 (net voordat je ‘ het centrum van Vinales’ binnen rijdt. Een maaltijd kost 10-12 cuc, hiervoor krijg je een voorgerecht van brood met pate/dip. Bij het hoofdgerecht krijg je gevulde banaan met oa ui en vers fruit (banaan, papaya, guave, ananas). Let wel op dat filet hier niet hetzelfde is als wij dat kennen. Het lijkt het meest op een stuk platgeslagen vlees, je kunt hierin dus nog zeentjes of graatjes aantreffen.

Raul wijst ons een parkeerplaats, de parkeerwacht is een buurman die ‘s nachts op de auto’s let. hier leren we dat je beter geen Peugeot kunt huren omdat de onderdelen erg gewild zijn. Ze passen op bijna elke auto, en de leeuw staat stoer op de riem van jonge knulletjes. Je betaald 2 CUC per nacht.

Vinales zelf vind ik erg mooi. Het is er rustig, groen en er is van alles te doen. Raul is zeker bereid om je hierbij te helpen (massages, klimmen, paardrijden, mountainbiken etc.). Wij regelen bij een lokale jongen een paardrijtocht (halve dag, 10 CUC p.p.) om het gebied te verkennen. Ook is het mogelijk om grotten te bezoeken. Het is net te ver om te lopen, dus voor een paar CUC pak je een taxi. Vlakbij de kerk is een plein waar elke avond salsafeesten worden gehouden. Er zijn geen grote restaurants in het centrum. Bij een klein eetgelegenheidje nemen wij een pasta tussen de middag (3 CUC). Lokale dranken zijn goedkoper dan import. Voor lokale cola betaal je meestal 1 CUC en voor lokaal bier 1,5 - 2 CUC. Het is hier mooi en rustig, echt jammer dat de meeste groepsreizen hier vaak maar een halve dag voor uit trekken.

Tip 1: Huur geen Peugeot
Tip 2: Blijf meer dan een dag in Vinales. De omgeving is erg mooi.