Santiago de Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Castillo del Morro

Santiago de Cuba,
Cuba


Castillo de San Pedro de la Roca (ook wel: Castillo del Morro of San Pedro de la Roca) is een fort zes kilometer buiten de Cubaanse stad Santiago de Cuba. Het fort is ontworpen door Giovan Battista Antonelli, die in opdracht van de toenmalige gouverneur van de stad een verdedigingswerk moest ontwerpen tegen piraten.

Het fort is gebouwd op meerdere terrassen en omvat drie bolwerken en een citadel. Voorraden werden over zee aangevoerd en opgeslagen in een pakhuis, dat deel uitmaakte van het fort. Tijdens de bouw werd het fort al aangevallen door piraten, waaronder in 1662 door Christopher Myngs. Hij bezette Santiago voor twee weken en vernietigde een deel van het fort en nam de wapens mee. De Spaanse regering besloot na Myngs vertrek om het fort te herstellen en hiervoor extra mankracht voor in te zetten.

De bouw werd in 1678 en 1680 vertraagd door aanvallen van Franse zeelieden. In 1675 en 1692 werd het in aanbouw zijnde fort getroffen door aardbevingen. In 1757 en 1766 gebeurde dit eveneens. Na het herstel van het fort na de laatste aardbeving was de bouw gecompleteerd.

Eind 18e eeuw nam het gevaar van piraterij af, waardoor er besloten werd om een deel van het fort te gebruiken als gevangenis voor politiek gevangenen. In 1898, bij de Amerikaanse aanval op Santiago de Cuba gedurende de Spaans-Amerikaanse Oorlog, werd het gehele fort weer gebruikt als verdedigingswerk.

(bron: Wikipedia)