Santiago de Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Straatslacht

Santiago de Cuba,
Cuba


Bizarre Cultuurshock is het thema van deze maand. Geen koalabeer, hertje of ander dier met een hoog aaibaarheidsfactor, geen vrolijke kinderen in een beschermde omgeving, dan wel een ander tranen trekkend tafereel. Nee, een foto waar we als geciviliseerde burger met enige verbazing naar kijken, van schrikken, of die zelfs enige afschuw opwekt.

Deze foto lag al enige tijd op de plank. Vanwege voornoemde uitnodiging nu toch maar geplaatst. De foto laat de slacht van een varken zien. Gewoon op straat, door iemand die zich de aankoop kan permitteren. Vaak wordt een groot deel van het vlees verkocht aan vrienden of buren. Zij slaan de voortgang van de werkzaamheden gade.

De man op de voorgrond verricht de slacht. Hij rust even uit, terwijl zijn vrouw zich over de ingewanden ontfermt.
Op het vuur staat een grote pan. Niets van het varken mag verloren gaan. Overblijvende stukjes worden meteen gekookt en genuttigd, al dan niet onder genot van muziek en rum.

Straatslacht komt vooral voor in het oosten van Cuba, met name tijdens Kerst en Nieuw. Zoals gezegd, als westerling heb je wellicht gemengde gevoelens bij dit beeld. Cubanen lijken zich er totaal niet aan te storen.