Humboldt NP

'494442' door Suuzer '494442' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Tropische jungle

Suuzer

Het Alejandro Humboldt National Park in het noordoosten van Cuba mag je niet overslaan als je in de buurt bent, het ligt in de Cubaanse provincies Holguin en Guantanamo. Het park is vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt die het eiland bezocht in 1800 en 1801. Het kent de hoogste bio- of plantendiversiteit van de Cubaanse archipel en de Caribische eilanden. Veel van de onderliggende rotsen zijn giftig voor planten, hierdoor hebben ze zich moeten aanpassen om te overleven. Dit unieke evolutieproces heeft geresulteerd in de ontwikkeling van vele nieuwe soorten. Het park is dan ook een van de belangrijkste plaatsen op het westelijk halfrond voor het behoud van de inheemse flora. 16 van de 28 inheemse plantensoorten worden in het park beschermd. De belangrijkste inheemse diersoorten van het park zijn o.a. de grote ivoor-snavel specht (bijna uitgestorven), de monk parkiet, de caguarero havik, de vlieger (een zeer zeldzame roofvogel van Cuba die ernstig met uitsterven wordt bedreigd), de almiquí (een insectenetend nacht-zoogdier, ook met uitsterven bedreigd), de dracena (een hagedis die ruim 120 cm lang kan worden), de polymita (slak), de cateye ?, de hutia (knaagdier), verder vindt je er amfibieën (met name een kikker van 1 cm.), reptielen, vissen, papegaaien, kolibries, hagedissen en de manatees (zeekoe) woont ook in het gebied. Ik heb er zelf veel edelherten gezien. Dit stuk UNESCO werelderfgoed heeft prachtige landschappen met bergen, plateaus, kustvlakten, baaien en koraalriffen, breedbladige- en dennenbossen en rivieren met kristalhelder water en prachtige watervallen! Ik raad een wandelexcursie met gids aan, zo krijg je alles te zien en alles te weten van dit park.

'488660' door Suuzer '488660' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Helikopter vlucht

Suuzer

Terugkomend op mijn vorige foto...Met de helikopter naar Parque Nacional Alejandro de Humboldt.Terug in Nederland sprak ik bij toeval een helikopter piloot, die zei tegen me: WIL JE DAT NOOIT MEER DOEN! Deze helikopters, zeker in Cuba, met een tekort aan onderdelen, dus net zo gerepareerd als de oldtimers die er rondrijden met tape en ijzerdraad.De Mi-8 is een grote twin-turbine transporthelikopter, die ook ingezet kan worden als gevechtshelikopter. Het eerste prototype, vloog in juli 1961. Het was wel heel leuk, de vlucht....

'488680' door Suuzer '488680' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

De Cubaanse Boomkikke

Suuzer

Cubaanse boomkikker, dat is de naam van deze grote kikker, hij wordt tot wel 14 cm lang, dat was deze zeker. Ineens sprong hij uit een boom toen we in een oude Russische truck door het Parque Nacional Alejandro de Humboldt door de jungle onder de takken doorreden. In iemands nek! Dat was gillen natuurlijk, ik pakte hem eraf en zette hem op het stoeltje en maakte (natuurlijk) meteen deze foto!

'488629' door Suuzer '488629' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Parque Nacional...Al

Suuzer

Het Parque Nacional Alejandro de Humboldt, in het uiterste oosten van Cuba, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het natuurpark heeft een overweldigende flora, tussen de met mossen bedekte rotswanden sijpelen watervallen de diepte in, er groeien varens en palmbomen, waaronder de koningspalm, die tot wel 30 meter hoog kan worden, er stromen rivieren die tot de breedste in het Caribisch gebied behoren. De vegetatie is zeer gevarieerd. Ik heb er ook de nationale bloem de vlinderjasmijn gezien. Het regenwoud in Cuba is bedreigd en maakt op de meeste plekken plaats voor suikerrietplantages en akkers. Om bij deze watervallen te komen ben ik met een helikopter naar dit prachtige natuurgebied gevlogen. Echt een aanrader! ( helikopter alleen niet erg veilig )

'506640' door Suuzer '506640' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Blauwe ogen

Suuzer

In het Oosten van Cuba in de provincies Holguín en Guantánamo, onderweg met de oude Russische legertruck, de aarde is rood, de wegen zijn hobbelig. Een hele rit naar het Nationaal park Alejandro de Humboldt. We rijden door bossen, langs valleien, akkers, af en toe een kleine nederzetting, een afgelegen schooltje. De mensen vervoeren zich te voet, te paard of met paarden of ossenkar. Een hele afstand naar het volgende dorpje, of naar school.... Dit blonde jongetje passeerde ons op zijn magere paard, hij keek ons aan met zijn grote blauwe! ogen....

'506454' door Suuzer '506454' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

In the middle of...no

Suuzer

Geland met een oude Russische helikopter in het groene oosten van Cuba, de uitzichten onderweg zijn prachtig, bananenbomen, weelderig regenwoud, de Caribische zee. Dit zijn ‘de tropen van Cuba’. Overgestapt in een oude Russische truck en onderweg naar Parque Nacional Alejandro de Humboldt. Onderweg komen we door zeer afgelegen dorpjes en gehuchtjes, soms alleen één huis. Dit huisje lag net iets buiten een hele kleine nederzetting in "the middle of nowhere". De mensen super vriendelijk, ze lachen en zwaaien...

'506584' door Suuzer '506584' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Mooie plek

Suuzer

Na een mooie rit door het Nationaal park Alejandro de Humboldt, zijn we gestopt om verder te gaan door de jungle. Klimmend kwamen we uit bovenaan prachtige watervallen, onderweg met uitzicht op al het groen met daartussen de watervallen, wat een mooie plek! Op de foto een kleintje, daaronder gaat dit stroompje verder in een grote waterval.

'501511' door Suuzer '501511' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

'El Todo' Het hoogste

Suuzer

Een absolute must-see vindt ik als je op Cuba (in meer authentieke en minder toeristische) Oosten bent, het Parque Nacional Alejandro de Humboldt in de provincies Holguín en Guantánamo. Het Park is een UNESCO World Heritage Site. Het strekt zich uit over 70.000 ha, 30 km ten westen van Baracoa. In dit park vind je koraalriffen, bergen, kustvlakten, baaien en plateaus. Het park is het meest diverse tropische ecosystemen op een eiland ter wereld. Hier vindt je een aantal Cubaanse plantensoorten die alleen hier voorkomen en met uitsterven worden bedreigd. Een van de bijzondere diersoorten die er voorkomt is de Cubaanse Solenodon of de Almiqui. Een tijd lang werd de almiqui als uitgestorven beschouwd, totdat weer enkele exemplaren werden gevonden in Oost-Cuba.Hij leeft dus alleen nog op Cuba, maar wordt dus ook met uitsterven bedreigd. Met 1.168 meter is het punt 'El Toldo' het hoogste uitzichtpunt, dit is dus de grote must-see, vraag je gids je er naartoe te brengen, vanaf daar heb je een schitterend uitzicht op het landschap en de watervallen. (graag openen)

'504517' door Suuzer '504517' door Suuzer

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Verdwaalde springbok?

Suuzer

Vanuit Baracoa zijn we vertrokken naar dicht begroeide oerwoud in het bergachtig gebied van het nationale park Alejandro Humboldt. Over de rode hobbelige wegen met behoorlijke kuilen, stenen en koeien op de weg, kwamen we eerst uit bij een open gebied met een groene vallei en dennenbossen. Door dit gebied heb ik een prachtige tocht te paard gemaakt, ik had een hele eigenwijze, maar dat vond ik eigenlijk wel leuk, het zorgde ervoor dat ik steeds alleen reed, onderweg kwam ik door mooie natuur. Wat ik niet had verwacht was om op Cuba damherten te zien, ik kwam er veel tegen, maar wat ik zeker niet had verwacht, was deze springbok? (-achtige) hier te zien. Ik natuurlijk meteen 'googelen'. Met als resultaat: Op Cuba komen weinig grote zoogdieren voor, het grootste zoogdier is een boomrat. Verder vindt je er de Cubaanse koe en de zeekoe. De damherten oké (alhoewel, die komen alleen voor in Europa), maar hoe is deze (zuid-Afrikaanse) springbok hier gekomen?

'554780' door aticketto '554780' door aticketto

CubaHumboldt NP

CubaHumboldt NP

Parque Nacional...Ale

aticketto

Als we Baracoa verlaten rijden we nog door het Parque Nacional Alejandro de Humboldt. Het is een groot natuurpark waar verschillende soorten papegaaien, hagedissen en kolibries te vinden zijn. Ook het met uitsterven bedreigde almiqui leeft hier. Het park heeft een oppervlakte van 711,38 km². El Toldo is met zijn 1.168 m het hoogste punt van het park.