Centraal Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Volg de lijn... (naar het monument van Che Guevara)

Centraal Cuba,
Cuba


Santa Clara is de hoofdstad van de provincie Villa Clara in centraal Cuba. Het ligt aan de westelijk voet van het Sierra del Escambray Gebergte.
In Santa Clara bevinden zich o.a. het mausoleum van Che Guevara en het monument van de Tren Blindado. In het mausoleum liggen de resten van Che Guevara en zijn zestien medestrijders die in 1967 tijdens de Bolivia campagne zijn gedood. De gebeenten van Che werden pas in 1997 bijgezet, nadat het uit Bolivia werd overgebracht. Daar was hij in 1967 vermoord door Boliviaanse militairen op bevel van de Amerikaanse CIA.
Het monument Tren Blindado" bestaat uit een goederenwagon en bulldozer, dat een reconstructie voorstelt van het ontsporen van de trein tijdens de Slag van Santa Clara.

In 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd bij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht, de lading wapens kwam in handen van El Che, en de overwinning van de Revolutie was een feit.

(graag openen)