British Columbia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Columbia River

British Columbia,
Canada


Revelstoke is een nog ouderwets Canadees dorpje gelegen in het oosten van British Columbia aan de voet van de Rocky Mountains. Er wordt weleens gezegd dat Revelstoke de eerste plek is waar je serieuze bergen ziet op het moment dat je vanuit Vancouver richting de Rocky Mountains rijdt. Hier krijg je alvast een voorproefje van het natuurschoon dat je verderop te wachten staat.

Revelstoke werd gesticht in 1880 als een transport- en leveringscentrum voor de mijnwerkers ten tijde van de goudkoorts. Dit werd versterkt door de aanleg van de Canadian Pacific Railway (CPR) in 1885. Het plaatsje is minder toeristisch dan Banff of Jasper, ook al heeft het wel zijn eigen park, Mount Revelstoke National Park. Revelstoke ligt aan de Columbia River en 5 km ten noorden van het stadje maken ze gebruik van de waterkracht door middel van een stuwdam, de Revelstoke Dam. Het is de op twee na grootste dam in British Columbia en heeft 5 turbines. Voordat je naar het bezoekerscentrum kan rijden dien je eerst langs de bewaking te gaan, omdat het op een afgesloten terrein ligt. De kinderen hebben genoten in het bezoekerscentrum. Behalve dat de historie en het functioneren van de dam uitgelegd wordt, zijn er ook interactieve displays en kleine experimenten die ze kunnen uitvoeren. Daarnaast kan je ook helemaal naar boven, naar een uitkijkplatform dat als een zwaluwnest vast geplakt zit op de dam. Behalve het mooie uitzicht is daar ook een grote maquette van heel British Columbia met zijn rivieren en dammen.

Maar hier, aan de oever van de rivier in het stadje zelf, merk je niets van al die bedrijvigheid een paar kilometer verderop. Hier heerst een serene rust en kan je in alle stilte de zon achter de begrtoppen zien ondergaan.