Rocky Mountains

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Foto vs werkelijkheid

Rocky Mountains,
Canada


Iedereen wil graag de ultieme wildlife foto maken. Zo’n foto, waarbij het hart van de ander een slag overslaat uit pure jaloezie en waarbij iedereen denkt ‘dat wil ik ook’! Ook van de Canadese Rocky Mountains zijn er genoeg foto’s geplaatst waarbij je weg kan zwijmelen. Van gevaarlijke beer-encounters, prachtige wapiti close-ups tot sublieme actiefoto’s van de berggeiten.

Je wilt foto’s maken die zo echt en zo wild mogelijk zijn. Maar de werkelijkheid is vaak anders. Bij de Blue River Safari ga je met een boot op zoek naar beren die dagelijks langs de waterkant slenteren. Je kan je daarbij afvragen of de beren (bij)gevoerd worden, zodat ze zich laten zien als er bootjes vol toeristen de rivier afvaren. Of is het dat de beren het pad sowieso dagelijks volgen en dat de organisatie hiervan op de hoogte is en er gebruik van maakt? Feit is wel dat ze proberen om de dieren zo min mogelijk te storen door op geruime afstand van de beer te blijven en zo geruisloos mogelijk te varen over het water.

Ook ontmoetingen met wilde dieren op en langs de weg vinden veelvuldig plaats. Tijdens onze camperreis hebben we 3 beren langs de weg zien slenteren en meerdere kuddes berggeiten, herten en dikhoornschapen gezien op de hellingen naast de weg. Allemaal gemakkelijk te fotograferen vanuit de camper of (huur)auto. En het liefst zo dat je de menselijke elementen zoals het asfalt, de auto’s en de mensen zelf er niet op hebt staan. Alsof je bent wezen hiken door de wildernis en het dier ineens een paar meter voor je uit het struikgewas komt slenteren. Dat willen we toch allemaal? De droom die werkelijkheid wordt… in ieder geval op de gevoelige plaat.

Deze foto van een dikhoornschaap heb ik met en zonder toerist gefotografeerd. De foto zonder toerist is zodanig gefotografeerd dat je denkt dat wij de enige op de wereld zijn die op dat moment daar waren. Niets is minder waar, maar perfect voor in het fotoalbum. De werkelijkheid is duidelijk anders en dat wilde ik je vandaag laten zien. Ook al waren wij de eerste van een lange rij voertuigen, ook het tegenoverliggende verkeer was gestopt om de ram voorrang te verlenen. Er waren zelfs al mensen uitgestapt om zo het perfecte plaatje van de ram te schieten, zoals deze Japanner.