Banff NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Catwalk wandelpad langs 7 watervallen

Banff NP,
Canada


Dit is één van de catwalks die behoren tot het wandelpad dat je langs de 7 watervallen in Johnston Canyon voert met prachtige uitzichten op de rivier en de imposante rotswanden. De hike is gemakkelijk en eenvoudig te doen en daardoor geschikt voor iedereen. De catwalk is een stalen geraamte met betonnen platen die vastgemaakt is aan de rand van de kloof. Zonder de catwalks is het vrijwel onmogelijk om naar de watervallen te komen, in ieder geval niet zonder een nat pak te krijgen. Daarbij zorgt de enorme sterke stroming van het ijskoude water ook nog eens voor extra gevaar.
(Meer informatie over deze hike kan je vinden bij mijn foto’s getiteld ‘Watervallen Route’)

Johnston Canyon is genoemd naar een goudzoeker die de kloof in de jaren 1880 ontdekte. Het verhaal gaat dat hij de net aangelegde Canadian Pacific Railway spoorrails volgde op zoek naar goud. Het kostbare goedje kon hij niet vinden, waarop hij weer vertrok.

Er doen verschillende verhalen de ronde over Johnston Canyon. Zo was er in de jaren tussen 1883 en 1885 een groep mannen bestaande uit spoorwerkers, mijnwerkers en bergbeklimmers die op zoek gingen naar het begeerde goud. In een koude nacht kwamen ze in een stadje genaamd Silver City, 25 km ten westen van Banff. In het stadje was een lokale bar die regelmatig door deze mannen bezocht werd. Op deze avond was het gezellig druk, de drank vloeide en de gesprekken waren luidruchtig.

Op een gegeven moment komt er een man binnen die struikelde, waardoor velen het geluid van rollend goud, dat uit zijn zakken viel, konden horen. De groep goudzoekers waren natuurlijk hevig geïnteresseerd waar deze rijke man zijn goud vandaan had gehaald. Terwijl de drank rijkelijk bleef vloeien en de muziek lekker speelde vertelde de rijke man zijn verhaal dat hij het goud had gevonden in een kloof slechts een paar km verderop. De groep stelde voor om voor een rijkelijk bedrag de claim op de plek te delen. De man met het goud stemde toe en iedereen ging tevreden naar bed.

De volgende ochtend was de situatie drastisch veranderd. De rijke man was weg en de groep ging zelf op zoek naar het goud in de canyon. Ze kwamen alleen maar indrukwekkende rotsformaties en prachtige watervallen tegen, maar geen korreltje goud. Uiteindelijk begrepen de mannen dat ze door hun hebzucht er in waren gestonken en dat de rijke man hen er in geluisd had.