Banff NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Watervallen route (1)

Banff NP,
Canada


We rijden vanaf Banff niet via Icefield Parkway naar het alom bekende Lake Louise, maar we rijden via de Bow Valley Parkway. Deze weg is iets rustiger en hier heb je meer kans om wildlife tegen te komen dan op de Icefield Parkway. Aan deze weg ligt ook het Johnston Canyon Resort, wat het begin is van een mooie en vrij eenvoudige wandeling door de diepe kloof en zijn vele watervallen. De paden zijn goed onderhouden en de hike is heel goed te doen met kleine kinderen of mensen van verschillende leeftijden en gezondheid. Zeker het deel tot de eerste waterval. Ook in de winter kan je lopen naar de bevroren watervallen.

Maar wij zijn er in Augustus en het water stroomt dat het een lieve lust is. Het eerste deel van de trail gaat naar de Lower Falls. Hier loop je in een klein half uur (1,1km) door een bos op een vrij horizontaal pad naar de eerste waterval. Een deel van het pad gaat over zogenaamde catwalks, een stalen geraamte met betonnen platen vastgemaakt aan de rand van de kloof, waardoor je vrijwel zonder klimmen of dalen met een prachtig uitzicht op de rivier je weg kan vervolgen.

Als je het pad volgt kom je als eerste bij een poel wat door het vallende water is uitgesleten. Een bruggetje over de rivier geeft je een mooi uitzicht op de waterval en de poel (zie foto). Maar er is nog een ander platform die zich dichter bij de waterval bevindt. Hiervoor ga je na de brug door een kleine tunnel die in de rotswand gemaakt is (een klein deel ervan zie je aan de rechterkant van de foto). Bedenk wel dat het daar mistig en vochtig kan zijn van het opspattende water, wat niet goed is voor je camera.

Het water was deze dag echt zo blauw zoals op de foto. Dit komt doordat het gletsjerwater sedimenten meevoert die het water kleuren. Het is een machtig mooi gezicht. Kom vooral vroeg in de ochtend of laat in de middag om de vele toeristen, die vaak in busladingen tegelijk komen, te vermijden! Wij waren één van de eersten en konden zo heerlijk genieten van de natuur zoals we dat zo graag willen, in alle rust.