Oranjestad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Monumentale panden in hartje stad Oranjestad

Oranjestad,
Aruba


Maar even verwijderd van het altijd aanwezige winkelgedruis van Oranjestad vind je in de Schelpstraat en de erachter grenzende J.G. Emanstraat enkele van de mooist bewaard gebleven[url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/aruba/oranjestad/reisreporter/fotos/374861.html" target="_blank"] authentieke panden [/url]van Aruba.
In de Schelpstraat staat op no 40-44 het zgn[url="http://www.historiadiaruba.aw/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=71" target="_blank"] Ecurycomplex [/url]in de jaren 1910- 1926 door de rijke handelsfamilie Ecury gebouwde panden. Het complex bestaat uit een centraal (groen) herenhuis aan weerszijden geflankeerd door okergele huizen in de stijl van -links een traditionele stadskunuku (arbeiderswoning) en rechts een Caraïbische stadsvilla. In de villa werd de latere Arubaanse [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Boy_Ecury" target="_blank"]oorlogsheld Boy Ecury [/url]geboren.
In het complex is tegenwoordig het archeologisch museum van Aruba gehuisvest.
Ook de panden aan de J.G. Emansttraat erachter behoren tot dit complex en bestaan uit diverse woonhuizen.
Op de nr.s 36-38 staat [url="http://www.historiadiaruba.aw/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=71&lang=nl" target="_blank"]pand Henriquez [/url]venoemd naar de eerste eigenaar Abelardo Henriquez, gebouwd in het begin van de 19e eeuw. het bestaat uit een stadkunuku en een koopmanshuis die onderling met elkaar zijn verbonden. Destijds stond het onder de bevolking bekend als "La casa de Municipalidad".
Sinds de restauratie in 2002 is hierin het monumentenbureau van Aruba gevestigd.
Achter de panden liggen nog de traditionele stadstuinen, oa te bereiken via een smal poortje links van het groene herenhuis. Dit poortje zelf is trouwens ook zeer de moeite waard, het is prachtig bewerkt.