Ecuador image

Ecuador


Reisgids

Ecuador
Zuid Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Ecuador is een land in Zuid-Amerika met meer dan 15 miljoen inwoners. Het land grenst aan Peru, Colombia en de Stille Oceaan. Er zijn verschillende klimaten, zo is er een subtropisch klimaat in het zuidwesten, landinwaarts een zeeklimaat en een hooggebergteklimaat in de hoger gelegen plaatsen. Er bestaat hier op de evenaar geen zomer en winter, maar droge en natte periodes. Het kustgebied heeft wel het hele jaar door een vochtig, warm en tropisch klimaat.

Het land is volop in ontwikkeling, maar toeristisch is het slechts op enkele plekken. Het land is vooral populair vanwege de Galapagos eilanden die zo’n duizend kilometer vanaf de kust liggen. Op de Galapagos eilanden vind je een kostbaar ecosysteem en de vele zeldzame fauna, zoals de blauwvoetige Jan van Gent vogel en diverse flora. Maar voordat je meteen afreist naar deze eilanden moet je zeker Ecuador verkennen.

De hoofdstad Quito staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt de stad in tweeën delen, namelijk: het koloniale deel en het moderne deel. Bezoek de kathedraal van Quito, Palacio de Gobierno en het uitkijkpunt Cerro Panecillo. Wat je niet mag missen is het monument ‘La Mitad del Mundo’ precies op de evenaar.

Cuenca wordt ook wel gezien als de culturele hoofdstad, waar een historisch centrum, nauwe straatjes, kerken en koloniale gebouwen kenmerkend zijn. In de stad vind je zo’n 52 kerken. Het is een ideale stad voor cultuurliefhebbers. De stad staat bekend om de Panama hoeden, keramiek en sieraden van goud. Vergeet niet om naar het El Turi uitzichtspunt te gaan.
Guayaquil wordt vooral bezocht als tussenstop voor de mensen die op weg zijn naar de kust of de Galapagos eilanden. Als je hier bent moet je eens door de wijk Las Peñas lopen, waar je nog pittoreske houten huisjes zult tegenkomen.

Voor ultieme ontspanning ga je naar het kleine stadje Baños, waar je warmwaterbronnen vindt. Wil je Incaruïnes bezichtigen ga dan naar Ingapirca. In Riobamba vind je verschillende culturen, grote pleinen en architectuur die je doen denken aan de Spaanse kolonisatie én de kleurrijke markt op zaterdag is niet te missen.

De Amazonegebied mag ook niet ontbreken. Bezoek de stad Tena, met een kano kun je watervallen bezoeken en met een gids kun je door de jungle wandelen. Aan de kust vind je Machalilla NP en Isla de la Plata, waar je bultrugwalvissen kunt zien. In Cotopaxi NP ligt de hoogste vulkaan ter wereld die nog actief is. Tevens kun je er vele dieren tegenkomen zoals herten, lama’s en als je geluk hebt ook poema’s.

Jungle, het Andesgebergte, koloniale steden, vulkanen, de eilanden en de vele andere natuurverschijnselen sieren Ecuador. Klimmen, fietsen en wandelen: het is een land voor actievelingen!

Wat zegt de community

(19)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Tot hier en niet verder
Tot hier en niet verder
Galapagos eilanden
Columbusei
Chimborazo 1998
Chimborazo 1998
Andesgebergte
Corriedewinter
Kleine draak
Kleine draak
Galapagos eilanden
Deerik

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Ecuador van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Ecuador dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Ecuador:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Gele koorts 

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Ecuador kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: US Dollar (USD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  Februari – Carnaval  

  April – Goede vrijdag
  Herdenking van de dood van Jezus.

  April – Pasen

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  24 mei – Batalla del Pinchincha
  Viering van de overwinning op de Spanjaarden.

  24 juni – Inti Raymi
  Een religieuze ceremonie van het Inca-rijk ter ere van de meest vereerde goden in de Inca religie: god Inti.

  24 juli – Geboortedag van Simon de Bolívar
  Feestdag ter ere van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder.

  10 augustus – Onafhankelijkheidsdag
  De dag dat de hoofdstad Quito onafhankelijk werd van Spanje in 1809.

  9 oktober – Onafhankelijkheid van Guayaquil
  De dag dat Guayaquil in 1820 als eerste stad van het Ecuador van nu zich onafhankelijk verklaarde.

  12 oktober – Dia de la Raza
  Herdenking van de dag dat Columbus voet zette op Amerikaanse bodem op 12 oktober 1492. In Ecuador, werd dit evenement Columbus Day genoemd. De naam werd veranderd in een nieuwe betekenis aan 12 oktober: om de dialoog te bevorderen tussen de culturen en de nationale eenheid te versterken.

  2 november – Allerheiligen
  Christelijk feest ter nagedachtenis van alle heiligen en martelaren. Familieleden bezoeken de begraafplaatsen en brengen de overledenen eten en drinken.  

 • Ecuador – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Ecuador, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Ecuador gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Ecuador is Quito.
  Het oppervlak van Ecuador is 7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.