image
Marije van de Vlekkert

British Columbia, Canada: 10 tips voor de Sunshine Coast

Grote delen van British Columbia zijn ondoordringbaar. Wij gaan juist op zoek naar toegankelijke wildernis. Tijdens een roadtrip langs de Sunshine Coast betreden Columbus-reporters Jona Dekker en Marije van de Vlekkert een wereld waarin mens en woestenij samengaan. Waarin zwarte beren door tuinen scharrelen, orka’s rond je boot zwemmen en de bossen ouder zijn dan de westerse beschaving. Ze delen hun tien insidertips voor het gebied. 

Schrijver: Jona Dekker | Foto's: Marije van de Vlekkert

1. Verken de prachtige kustlijn van de Sunshine Coast

Het water is aan de Sunshine Coast dé manier om op ongerepte plekken te komen.

Kajakken, bootje varen, watervliegtuig: het water is aan de Sunshine Coast dé manier om op ongerepte plekken te komen. Zie de volgende tips!


2. Kies het ruime sop in een kajak

Ga het avontuur aan tijdens een meerdaagse kajaktour in Desolation Sound. Foto Maije van de Vlekkert

Ga een paar uur kajakken en de kans is groot dat je zeehonden en misschien zelfs beren, walvissen, orka’s en/of dolfijnen spot. Een tour van drie uur kost € 65 p.p. Of ga het avontuur aan tijdens een meerdaagse kajaktour in Desolation Sound, inclusief wildkamperen.


3. Spot wilde beren vanuit je kajak

Als je een zwarte beer tegenkomt in het wild, is het advies om op rustige toon tegen de beer te praten en langzaam achteruit te lopen. Foto Marije vd Vlekkert

Een van de bijzondere dingen die je dus kunt zien vanaf het water is wild. Na zes uur kajakken, ziet fotograaf Marije ze als eerste: twee kleine, zwarte stipjes aan de overkant van de fjord. De enorme, zwarte moederbeer loopt met kalme tred door het gras en over het kiezelstrand. Even verderop maakt haar jong sprongetjes, terwijl het van grasplekje naar grasplekje holt. Ademloos zitten we in onze kajak, op zo’n tien meter afstand, wel tien minuten lang. Dan ziet de moederbeer ons en snelt ze naar haar jong. Het is tijd om te gaan. 

Lees ook: De Sunshine Coast, Canada: 6 tips voor activiteiten en slaapplekken

4. Verken een stukje oerbos bij de Narrows Inlet

Een stukje oerbos bij de Narrows Inlet. Foto Marije vd Vlekkert

Aan een onverharde zijweg van Highway 101 ligt naar verluidt het oudste stukje bos van Canada. Er zijn bomen tot wel 1824 jaar oud gevonden. Het bos op de Caren-bergketen werd in de afgelopen eeuw voor negentig procent gekapt. Dankzij locals die in opstand kwamen, bleef een laatste plukje staan.


5. Bewonder een zelf gefrabiceerde vliegtuigje vanaf de grond

De voormalige eigenaar van Desolation Sound Resort, de zeventigjarige Bernd, houdt zich sinds zijn pensioen alleen nog maar bezig met het bouwen van ‘leuke dingen’, zoals dit zelf gefabriceerde vliegtuigje.

De zeventigjarige Bernd is de voormalige eigenaar van Desolation Sound Resort. Hij houdt zich sinds zijn pensioen alleen nog maar bezig met het bouwen van ‘leuke dingen’, zoals dit zelf gefabriceerde vliegtuigje.


6. Overnacht in het Tzoonie Wilderness Resort

Tzoonie Wilderness Resort ligt aan een fjord waar slechts sporadisch iemand langs komt varen. De enige manier om er te komen is via het water.

Zoek je afzondering? Dan is dit je plek! In het Tzoonie Wilderness Resort kun je gebruikmaken van elektriciteit, een kampkeuken, vuurplek, zonnedek, ligstoelen en de onuitputtelijke kennis van de eigenaren. Je slaapt hier vanaf € 125 p.p. per nacht, inclusief vervoer van/naar Sechelt en kajakgebruik. Tzoonie Wilderness Resort ligt aan een fjord waar slechts sporadisch iemand langs komt varen. De enige manier om er te komen is via het water.


7. Volg in de voetsporen van de locals

Art Giroux (85) is naar eigen zeggen jong gebleven dankzij zijn actieve leven in de natuur. In zijn wilderniskamp Tzoonie Wilderness Resort onderhoudt hij niet alleen zijn gasten, maar ook de paden en gebouwen. Foto Marije van de Vlekkert

Art Giroux (85) is naar eigen zeggen jong gebleven dankzij zijn actieve leven in de natuur. In zijn wilderniskamp Tzoonie Wilderness Resort onderhoudt hij niet alleen  zijn gasten. En nog altijd houdt hij het pad eigenhandig vrij, gewapend met een kettingzaag. Ook het kamp onderhoudt hij zelf, zonder personeel, met alleen af en toe een weekje hulp van familie of vrienden. Hij lijkt eerder 70 dan 85. Zijn partner Vene (78) is ook al zo’n fitte vrouw, met een jong gezicht − het gezicht van iemand die midden in het leven staat. ‘Als je veel in de natuur bent, blijf je fit,’ beweert Vene. Dat klinkt ons als een wijze les. 


8. Wandel tot je een ons weegt

In British Columbia groeit het bos tot aan de vloedlijn. Foto Marije vd Vlekkert

Langs de Sunshine Coast stikt het van de goed onderhouden en gemarkeerde wandeltrails, van één tot drie uur per stuk. Op één dag kun je er met gemak drie doen. In Smuggler Cove Marine Park loop je over houten steigers door een moeras langs beverdammen. Als je Pender Hill beklimt, word je beloond met een weids uitzicht over bos, meren, haventjes en rotseilanden in zee. Sla ook de wandeling naar de Sechelt Rapids in Skookumchuck Provincial niet over - zie volgende tip. 


9. Bewonder de ruige De Sechelt Rapids in Skookumchuck Provincial

De Sechelt Rapids ontstaan zodra het zeewater de fjord in en uit stroomt. Dit gaat gepaard met woeste draaikolken en golven. Foto Marije van de Vlekkert

Een absolute must-do wandeling is naar de Sechelt Rapids in Skookumchuck Provincial. Informeer ter plaatse wanneer de golven en draaikolken het beste te zien zijn. De Sechelt Rapids ontstaan zodra het zeewater de fjord in en uit stroomt. Dit gaat gepaard met woeste draaikolken en golven.


10. Geniet van de zonsondergang en een bijzondere overnachting in het Desolation Sound Resort

De avond valt over het Desolation Sound Resort. Foto Marije vd Vlekkert

De veertien huurappartementen van Desolation Sound Resort zijn geïnspireerd op onder meer een Duits kasteel, een stal, een school, een heksenhuis en de toren van de Grote Boze Wolf, en kijken uit over het water. Een appartement met keuken en tweepersoonsslaapkamer huur je vanaf € 145 per nacht.


Meer berginspiratie? Dat doe je op met Columbus Travel editie 112!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!