image
Vellah

Fietsen in Oostenrijk: de 14 mooiste routes langs rivieren, meren, heuvels en bergen

Van een stevige klim door de bergen tot een vlakke tocht langs het water: wij gaan op de Oostenrijkse toer en delen 14 meerdaagse fietsroutes door de Oostenrijkse deelstaten - en de mooiste etappes die je in één dag kunt afleggen. Hierbij alvast een voorproefje met vijf van onze favoriete routes!

Plus: test je kennis van de Oostenrijkse fietsroutes en win een vakantie naar Oostenrijk!


Donau-fietsroute (330 kilometer) door Ober- en Niederösterreich: langs de Donau

Donau. FOTO'S SSEBASTIAN-CANAVES, OFF-THE-PATH.COM / Stefan FuertbauerDe Schlögener Schlinge tussen Passau en Linz is een must als je de Donau fietsronde aflegt. 
Foto's: Sebastian-Canaves, off-the-path.com / Stefan Fuertbauer

Geen wonder dat de Donau-fietsroute door Ober- en Niederösterreich tot de populairste van Europa behoort. Tussen het Duitse Passau en Wenen passeer je het ene na het andere hoogtepunt. Al na veertig kilometer word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op de Donaubocht Schlögen. Van de twaalf Werelderfgoederen van Oostenrijk, bevinden zich er vier in Niederösterreich. Noemenswaardig zijn de Donau Limes, de oude, versterkte grens van het Romeinse Rijk, en het cultuurlandschap van Wachau, een wijnregio die al sinds het jaar 800 gecultiveerd wordt en bezaaid is met wijnstokken, kloosters, abdijen en ruïnes.

Zelfs als je de route korter maakt, is het niet nodig om water bij de wijn te doen: elk van de zeventien etappes schuurt tegen de Donau aan en een wijnproeverij is nooit ver te zoeken. Gedurende de tocht wissel je vaak van kant. Je doet dus beide oevers aan. Op zoek naar een handige overnachtingsplek? In de twintig Bett+Bike-accommodaties, die speciaal zijn ingericht voor fietstoeristen, weten ze precies wat je nodig hebt. Je vindt hier onder andere oplaadpunten voor e-bikes en speciale ruimtes waar je je gear kunt wassen en drogen.

Heb je maar één dag? Kies dan voor etappe 5 door de Wachau tussen Melk en Krems. Er zijn twee opties: via de noord- (33,3 kilometer) en zuidoever (34,4 kilometer). Beide plaatsen hebben een station.

Van kabbelende bergstroompjes tot een van de langste en machtigste rivieren van Europa: Oostenrijk heeft nog veel meer water om per fiets te verkennen. Fiets mee met de stroom en verken de 6 mooiste fietsroutes langs Oostenrijkse rivieren

De Karinthische merenronde (400 kilometer) door Karinthië: van meer naar meer

DE KARINTHISCHE MERENRONDE. FOTO GERT PERAUER, GERTPERAUER.COMNeem een duik in een van de vele meren die Karinthië rijk is. Dit is het Faakermeer. Foto: Gert Perauer

In Karinthië rijg je de glinsterende meren aaneen tot één lange parelketting. Fietsen combineren met waterpret? Zoek niet verder! Tijdens de Karinthische merenronde van het Weissenmeer naar het Klopeinermeer doe je in totaal twintig turkooizen meren aan. De voornamelijk vlakke route heeft de vorm van een acht. Villach ligt precies in het midden en is daardoor een ideaal startpunt, ook omdat je de route hierdoor bij voorbaat al kunt halveren. Via goed bewegwijzerde en verkeersluwe etappes fiets je van meer naar meer. Dat je nauwelijks hoeft te klimmen en dalen, zegt meer over de route dan over de omgeving – tijdens het fietsen kijk je voortdurend uit op grillige en besneeuwde bergen. Die bergen zorgen voor de aanvoer van helder bergwater. Naast de vele stilstaande meren, stuit je ook op de machtige Drau- en Gail-rivier.

Heb je maar één dag? Als je Spittal an der Drau als beginpunt neemt, kun je zowel de oevers van het Millstättermeer, de Draurivier en het Weissenmeer meepakken. Fiets via Zlan. Na het Weissenmeer neem je in Greifenburg de trein terug naar Spittal an der Drau.

Smaakt dat naar meer? Ook de Neusiedlersee-fietsroute is zeer de moeite waard! We vertellen je waarom.

Iron curtain-fietstrail (400 kilometer) door Niederösterreich: kijk achter het IJzeren Gordijn

Iron curtain fietstrail Foto's_ Franziska-ConsolatiTussen de wijnranken aan de Iron Curtain Trail. Foto's: Franziska-Consolati

Daar waar vroeger het IJzeren Gordijn liep, de voormalige scheidingslijn tussen het kapitalistische Westen en communistische Oosten, is nu de Groene Gordel te vinden. Omdat de mens hier lange tijd niet kon ingrijpen is de natuur weer ongerept. De grensoverschrijdende Iron Curtain-fietstrail (EuroVelo 13), van de Barentszzee naar de Zwarte Zee, maakt deze voormalige no-gozone weer toegankelijk voor recreanten. Ongeveer vierhonderd kilometer van de trail loopt over Oostenrijks grondgebied – door het Waldviertel en Weinviertel en langs de meest noordoostelijke wijngaarden van het land. Af en toe steek je de Tsjechische en Slowaakse grens over. Dat maakt de tocht extra spannend. In het Waldviertel kun je het kleinste nationale park van Oostenrijk bezoeken: het bosrijke Thayatal. Even verderop, in het Weinviertel, neemt de wijnproductie vanzelfsprekend de overhand. Kellergassen, schilderachtige wijndorpjes, staan bekend om hun wijnlokalen. Neem ook zeker een kijkje in de grootste historische wijnkelder van Oostenrijk, in het wijnstadje Retz. Zelfs in juli is het hier koel! Hoe zat het ook alweer met het IJzeren Gordijn? In Kasteel Weitra spijker je je kennis weer bij.

Heb je maar één dag? Tussen Laa an der Thaya en het Tsjechische Mikulov voert de Iron Curtain-fietstrail door een uitgestrekt wijnlandschap met Kellergassen, zoals Kellergasse am Beri en Kellergasse Galgenberg. Ook Kellergasse Falkenstein mag niet ontbreken.

Van eeuwenoude kasteelruïnes tot eindeloze wijnranken: al fietsend over glooiende heuvels word je getrakteerd op een afwisselend landschap. Dit zijn onze drie favoriete fietsroutes door de Oostenrijkse heuvels.

Alpe Adria-fietsroute (410 kilometer) door SalzburgerLand en Karinthië: van de Alpen naar de zee

Alpe Adria Fietsroute. Foto: Tom SonAlpe Adria-fietsroute. Foto: Tom Son

De naam zegt het al: over de Alpe Adria-fietsroute fiets je in acht etappes vanuit de Alpen naar de Italiaanse kust aan de Adriatische Zee. Na ruim vierhonderd kilometer is de zee een ultieme beloning. Kenners bestempelen de Alpe Adria steevast als een van de aantrekkelijkste fietsroutes van Europa. Doordat je gebruikmaakt van oude spoorlijnen en -tunnels fiets je dwars door het gebergte, in plaats van met een omweg, en ervaar je de Alpen (soms letterlijk) van binnenuit. Een ander voordeel van deze oude spoortracés, is dat je comfortabel over asfalt of fijn grind fietst, en geen steile stukken tegenkomt. De route is hierdoor prima te doen. Het avontuur barst los in de fietsvriendelijke stad Salzburg. Hierna klim je langzaam maar zeker naar Bad Gastein. Tussen Böckstein en Mallnitz dendert nog een échte trein door de bergen. Na een kort treinritje bereik je Karinthië. De zuidelijke deelstaat beschikt over vele meren. Parkeer je fiets, trek je zwemspullen aan, en neem een duik! Voordat je het Italiaanse Grado bereikt, nodigen historische en stadjes als Bordano, Cassacco en Palmanova je uit om af te stappen en te genieten van de lokale cultuur. Terug ga je met de trein.

Heb je maar één dag? Etappe 3 (59 kilometer) tussen Bad Gastein en Spittal an der Drau is grotendeels bergaf en lekker divers. Beide oorden zijn bereikbaar per trein.

Fietsen in de schaduw van bergreuzen doe je niet alleen tijdens deze route: ook de Tauern-fietsroute en de Gravel.Tirol-fietsroute leiden tot grote hoogtes

Gravel Austria-fietsroute (ruim 3.000 kilometer): dé gravel-fietsroute door de prachtige Oostenrijkse natuur

Gravel Austria. Foto: Österreich Werbung/ Marco RossiGravel Austria-fietsroute. Foto: Österreich Werbung/ Marco Rossi

De Gravel Austria is een afwisselende fietsroute door heel Oostenrijk. Zo kom je op de ‘ongebaande’ paden én geniet je optimaal van het fenomenale uitzicht op de bergen en meren. De route loopt door acht van de negen Oostenrijkse deelstaten, beklimt bergen, slingert door bossen, hobbelt door knusse dorpjes, omzoomt meren en trekt langs rivieren. Wil je de hele route fietsen, trek dan tussen de 14 en 35 dagen uit. De accommodaties langs de route zijn helemaal afgestemd op de behoeften van fietsers; je wordt er dus flink in de watten gelegd. Tip: plan tussendoor genoeg pauzemomenten in om al die heerlijke specialiteiten te kunnen proeven!


Kun jij niet wachten om op de trappers te stappen? Op Austria.info vind je nog veel meer informatie én inspiratie voor een avontuurlijke fietsvakantie!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!