image
Franziska Consolati

Op de fiets door Oostenrijk: over glooiende heuvels

Fietsen door de betoverende heuvels van Oostenrijk: geniet van glooiende landschappen, pittoreske dorpjes en idyllische routes, terwijl je trapt langs eeuwenoude kastelen en eindeloze wijnranken. We zetten onze drie favoriete fietsroutes op een rij. 

Iron curtain-fietstrail (400 kilometer) door Niederösterreich: kijk achter het IJzeren Gordijn

Iron curtain fietstrail Foto's_ Franziska-ConsolatiTussen de wijnranken aan de Iron Curtain Trail. Foto's: Franziska-Consolati

Daar waar vroeger het IJzeren Gordijn liep, de voormalige scheidingslijn tussen het kapitalistische Westen en communistische Oosten, is nu de Groene Gordel te vinden. Omdat de mens hier lange tijd niet kon ingrijpen is de natuur weer ongerept. De grensoverschrijdende Iron Curtain-fietstrail (EuroVelo 13), van de Barentszzee naar de Zwarte Zee, maakt deze voormalige no-gozone weer toegankelijk voor recreanten. Ongeveer vierhonderd kilometer van de trail loopt over Oostenrijks grondgebied – door het Waldviertel en Weinviertel en langs de meest noordoostelijke wijngaarden van het land. Af en toe steek je de Tsjechische en Slowaakse grens over. Dat maakt de tocht extra spannend. In het Waldviertel kun je het kleinste nationale park van Oostenrijk bezoeken: het bosrijke Thayatal. Even verderop, in het Weinviertel, neemt de wijnproductie vanzelfsprekend de overhand. Kellergassen, schilderachtige wijndorpjes, staan bekend om hun wijnlokalen. Neem ook zeker een kijkje in de grootste historische wijnkelder van Oostenrijk, in het wijnstadje Retz. Zelfs in juli is het hier koel! Hoe zat het ook alweer met het IJzeren Gordijn? In Kasteel Weitra spijker je je kennis weer bij.

Heb je maar één dag? Tussen Laa an der Thaya en het Tsjechische Mikulov voert de Iron Curtain-fietstrail door een uitgestrekt wijnlandschap met Kellergassen, zoals Kellergasse am Beri en Kellergasse Galgenberg. Ook Kellergasse Falkenstein mag niet ontbreken.

B32 Rosalia-fietsroute (58 kilometer) door Burgenland: omgeven door geuren en kleuren

Rosalia fietsroute. Foto: Christina NeubauerRosalia-fietsroute. Foto: Christina Neubauer

Zon, See, strand: het zonovergoten Burgenland is een echte buitenbestemming. Niets is lekkerder dan verkoeling zoeken in een van de vele zwemmeren met grasoevers. Denk aan het Römermeer met zijn aangename strandtenten, en het Neufeldermeer met zwemsteigers waar je vanaf kunt duiken. Beide meren zijn in te passen als je de Rosalia-fietsronde aflegt. Dit betrekkelijk kleine rondje voert dwars door het natuurpark Rosalia-Kogelberg, bekend om zijn boomgaarden en rietvelden, en door een geurend en kleurend landschap vol bloemen, (fruit)planten en -bomen. Je moet wel wat over hebben voor die mooie vergezichten – door de glooiende ondergrond gaat het fietspad flink op en neer. Hoog op een rots doemt Kasteel Forchtenstein op. Tijdens een kasteelbezoek stap je zo’n zevenhonderd jaar terug in de tijd. Las ook zeker een pauze in bij een wijnbar met zonneterras.

Heb je maar één dag? Vanuit Bad Sauerbrunn, het officiële beginpunt van de fietsroute, fiets je in tegengestelde richting naar Kasteel Forchtenstein, het absolute hoogtepunt van het gebied. Rond Wiesen bezoek je een authentieke wijntaveerne en fiets je langs velden vol biologisch geteelde aardbeien. Daarna keer je weer terug naar het startpunt. Deze retourrit heeft een lengte van 22 kilometer.

Paradijsroute Zuid-Burgenland (260 kilometer) door Burgenland: puur ontspannen in het paradijs

Paradijsroute. © Alexander Wieselthaler || Stills & EmotionsParadijsroute. Foto: Stills and Emotions

Met de realisatie van de Paradijsroute Zuid-Burgenland ligt het paradijs onder je pedalen. Velden met wijnstokken in symmetrische rijen en kunstige motieven, kabbelende beekjes met kraakhelder water, sfeervolle restaurants die jou smaakexplosies voorschotelen: toeren door heuvelachtige Zuid-Burgenland is een feest voor je zintuigen. Wijn en Burgenland zijn onlosmakelijk verbonden. In de wijnkelders in Heiligenbrunn zie je originele wijnpersen uit de zeventiende eeuw en leer je hoe men in die tijd wijn maakte. Ook in veel wijntaveernes, Heurige en Buschenschanken, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ga in de wijnoogstperiode op zoek naar een dennentak of strokrans voor de deur; dit is het teken dat er jonge wijn wordt geserveerd. Burgenlandse wijn wordt meestal geschonken in combinatie met lokale gerechten. Maar liefst vijftig producenten van streekartikelen verwelkomen pottenkijkers. Ook hier heten talloze Bett+Bike-accommodaties fietsers welkom. Wil je het rustig aan doen? Plan dan de route in zes etappes. Sportievere fietsers kunnen de ronde ook in drie dagen completteren.

Heb je maar één dag? Vestig jezelf in Güssig, aan de voet van de gelijknamige burcht, en verken van daaruit de omgeving. Drink wijn bij Buschenschank Herczeg of Weinek’s Schenkhaus en neem een kijkje bij fruitbedrijven als Obstgarten Nikles en Obsthof Zotter. Laat het smaken!

Kun jij niet wachten om op de trappers te stappen? Op Austria.info vind je nog veel meer informatie én inspiratie voor een avontuurlijke fietsvakantie!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!