image
Vellah

De Avontuurlijk Leven-podcast: religie- en pelgrimage-expert leeft 'on the road'

Mariëtte van Beek (60) is digital nomade, arabist én heeft een eigen bedrijf op het gebied van religieus erfgoed en pelgrimstochten. Ze is meestal on the road, als schrijver of reisleider, waarbij ze liever bij locals thuis verblijft dan in de hippe digitale nomadengemeenschappen.

Avontuur is voor Mariettë het verdiepen in cultuur. 'Maar ook: durf eens anders te kijken', zegt ze. Vooral religie is een onderwerp dat volgens haar vaak aversie oproept, maar dat van belang is om andere culturen te kunnen begrijpen – het grootste deel van de wereldbevolking is immers religieus. Als reisleider ziet Mariëtte het als haar missie om vooroordelen over religie en cultuur te weerleggen. 'Duurzaam toerisme gaat voor mij ook over kijken naar wat mensen geloven. Daar hoort ook bij dat je de lokale bevolking leert kennen, en de diversiteit van bijvoorbeeld de islam.' We praten ook over spiritualiteit, iets wat wel oké wordt gevonden in deze tijd. En wat is toch de aantrekkingskracht van pelgrimeren?

Mariëtte laat zien dat je ook op oudere leeftijd nog heel avontuurlijk kunt leven. Wat voor eigenschappen heeft ze om zo’n leven te leiden? Is dit reizend leven voor iedereen weggelegd, of hoe doe je dat als je het minder rigoureus wilt aanpakken? Hoe risicovol is dit leven? Waarom heeft Mariëtte geen toekomstplannen? En waarom vindt ze dat vrouwen van haar leeftijd die thuisblijven zich minder moeten aanpassen?

Je vindt Mariëtte onder andere op Linkedin.

In de Avontuurlijk Leven-podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen - of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel-editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences. Vind je deze deze podcast inspirerend? Abonneer je dan in je podcast-app of volg Avontuurlijk Leven op Spotify.

 Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.