image
Vellah

De Avontuurlijk Leven-podcast: 'op eigen kracht' 40.000 kilometer de wereld rond

Vier jaar lang trokken Zoë Agasi en Olivier van Herck de wereld over: te voet, met de fiets, kano, zeilboot, ski's en skeelers. Van Argentinië tot Noorwegen. Allemaal langzaam, alles  duurzaam. Een avontuurlijke reis vol dieptepunten en hoogtepunten. Brigitte Ars spreekt ze over hun nieuwe boek 'Op Eigen Kracht', dat vol staat met prachtige avonturen, foto’s en verhalen, zoals hun ontmoetingen met lokale bewoners. Maar ook met levenslessen.

Want dat was hun doel: niet alleen avonturieren, maar leren. En dat is gelukt, zegt Olivier: 'Je komt zoveel spannende, nieuwe en onbekende dingen tegen, dat je verplicht wordt om te leren. Je komt in situaties terecht waar je flexibel moet zijn, dingen moet oplossen, moet communiceren, veerkrachtig moet zijn. In vier jaar leer je zoveel wat je normaal in een heel leven leert omdat het nieuwe, onbekende situaties zijn.'

Het gesprek gaat voor een groot deel om mindset en psychologie van avontuur. Hoe je het avontuur aangaat, waar je tegenaan loopt, hoe je leert van mislukkingen en de beloning die op je wacht als je het moeilijke pad bewandelt – een metafoor die niet alleen geldt voor een reis van 40.000 kilometer, maar ook iets kleiners, dichterbij – en ja, ook voor bijvoorbeeld het opzetten van een bedrijf of starten van een nieuwe hobby. Het is voor iedereen weggelegd, en dat willen Zoë en Olivier ook uitdragen. 'Avontuur is soms heel moeilijk en afzien, je moet moeilijke beslissingen nemen', zegt Zoë. Maar als je daar doorheen gaat, dan word je daar alleen maar sterker van en je leert ongelofelijk veel lessen.

Zoë en Olivier vertellen waarom ze geen toeristen willen die enkel bestemmingen bezoeken, maar juist reizigers die geen doel hebben, altijd onderweg zijn en mensen willen ontmoeten. Ook leggen ze uit waarom avontuur voor iedereen is weggelegd - ook in kleinere mate - en dat de stap heel eenvoudig is; zelf hebben zich nauwelijks voorbereid. Zou het stel kinderen zou willen hebben en of gaat dat dan roet in het avontuurlijke eten gooien? Wat zijn hun toekomstplannen? Het wordt allemaal besproken. Zoë: 'De toekomst is wel met de lessen die we geleerd hebben de afgelopen jaren: alles open laten, vertrouwen, wel met een droom die kant op gaan, en onderweg gaan we gestuurd worden door het avontuur.'

Benieuwd geworden? Volg Zoë en Oliver op hun platform Weleaf.nl of bestel het boek 'Op Eigen Kracht'. 

In de Avontuurlijk Leven-podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen - of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel-editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences. Vind je deze deze podcast inspirerend? Abonneer je dan in je podcast-app of volg Avontuurlijk Leven op Spotify.

 Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!