image
Marije van de Vlekkert

De Goede Reis Podcast #19: de 21 nationale parken en de Big Five van Nederland

Wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken telt? Deze natuurgebieden zijn verrassend divers - van draslanden tot duinen - en vormen een ideaal uitje. In deze aflevering van de Goede Reis podcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio kom je te weten hoe je ze op bijzondere wijze kunt ontdekken, weg van de massa.

Met 21 nationale parken en vele andere gevarieerde natuurgebieden is er in Nederland altijd wel een plekje groen om te onthaasten. Als je héél stilletjes door onze duinen, heiden, draslanden en bossen loopt, maak je kans om damherten, konijnen en andere wilde dieren te spotten. Maar als je nóg beter je best doet, en ook een beetje geluk hebt, kun je de Nederlandse Big Five tegenkomen: bevers, vossen, zeehonden, edelherten en wilde zwijnen. Om ons een stapje dichter bij deze wildernis te brengen, bedacht Staatsbosbeheer een nieuw concept: De Grote Vijf safaritocht. Onder begeleiding van een boswachter trek je eropuit om de Grote Vijf te spotten. In het geval van de landsafari's ga je op ontdekkingstocht met een Land Rover en kom je in natuurgebieden als de Veluwe, het Horsterwold en de Oostvaardersplassen op plekken waar je normaal niet zomaar komt. De boswachter vertelt je ondertussen alles over het gebied en het dier waar je naar op zoek gaat. 

Wild spotten op de Hoge VeluweIn het Nationaal Park de Hoge Veluwe kun je tijdens een heuse safaritocht met een boswachter speuren naar wild .

Onze studiogasten: Marloes Mennen en Martjan Kuit 

Onze podcaststudiogast Marloes Mennen werkte veertig jaar lang voor Staatsbosbeheer en stond aan de wieg van de De Grote Vijf safaritocht. In de podcast vertelt ze met passie over dit inspirerende initiatief én deelt ze tips om zelf op ontdekkingstocht te gaan in de natuurparken van ons land. Ook onze andere studiogast, ideeënman Martjan Kuit, barst van de leuke tips om de Nederlandse natuur in te trekken. Met zijn Nationale Parken Paspoort heb je een stempelboekje in handen waarmee je de 21 nationale parken één voor één kunt afvinken, naar Amerikaans voorbeeld. Ook staan er foto’s en informatie over de parken in, zodat je in één oogopslag ziet hoe ze onderling van elkaar verschillen. 

Het Nationale Parken Paspoort stempelboekjeHet Nationale Parken Paspoort, een stempel- en informatieboekje naar een idee van Martjan Kuit. Foto: Martjan Kuit


Over de Goede Reis podcast

De Goede Reis podcast van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel is de leukste reispodcast van Nederland en wordt gepresenteerd door Columbus-reisjournalist Geert Jan Hahn. Heb je een vraag, verzoekje of opmerking? Mail dan naar goedereispodcast@bnr.nl