image
Getty Images

De 6 mooiste onbekende eilanden in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika

Iedereen kent Paaseiland, de Bahama's en de ABC-eilanden. Maar rondom het Amerikaanse continent liggen nog tal van atollen die door de massa onontdekt zijn. Van obscure eilanden tot afgelegen paradijzen: dit zijn de zes leukste eilanden in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika waar jij waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord!

1. Magdalena, Chili

Magdalena, Chili. Foto: Getty ImagesMagdalena, Chili. Foto: Getty Images

De onbewoonde eilanden Magdalena en Marta, tussen Chileens Patagonië en Vuurland, vormen samen Natural Monument Los Pingüinos. Nou ja, onbewoond − op dit pinguïnparadijs in de Straat van Magellaan is het dringen geblazen voor de bijna honderdduizend magelhaenpinguïns. Af en aan varende bootjes met toeristen lijken de vogels niet te deren. Integendeel: roofzuchtige meeuwen die op pluizige pinguïnkuikens azen blijven hierdoor op afstand en gaan liever op zoek naar een andere prooi.

Zo kom je er: tours vanuit Punta Arenas duren vier uur, met ongeveer één uur op het eiland (€ 95 p.p.) Bekijk de excursies in Patagonië.

2. Dominica, Caribische eilanden

DominicaFoto: Getty Images

Dominica is in bijna elk opzicht anders dan zijn Caribische broertjes: hier geen parelwitte stranden, geen casino’s, geen luxe restaurants of glimmende bars. Het eiland is vrijwel niet door de moderne tijd aangetast. Gedomineerd door vijf vulkaanpieken is dit woeste wandelparadijs vooral geschikt voor liefhebbers van natuur, rust en outdooravonturen. Je vindt er dichte jungle, 365 rivieren, een aantal geweldig mooie watervallen, smalle kronkelwegen en vele wandelpaden. In zee zijn potvissen en het goede koraal boeiende trekpleisters. Aan de Atlantische oostkust wachten kliffen, aan de Caribische noord- en westkust kleine zandstrandjes en in het regenachtige binnenland (tot wel negen meter regen per jaar) de mooiste trails.


3. San Andrés, Colombia

San Andrés, Colombia. Foto: Getty ImagesSan Andrés, Colombia. Foto: Getty Images

San Andrés ligt een stuk dichter bij Nicaragua dan bij Colombia en is een relatief onbekende bestemming in de Caraïben. Het eiland was een piratennest en de uitvalsbasis van Captain Morgan, berucht kaapvaarder en inspiratiebron voor goedkope rum. Er wordt gezegd dat er nog altijd piratengoud in de vele zeegrotten verborgen ligt, al is de kans groter dat je je beroofd voelt na een bezoek aan de smakeloze Cueva de Morgan. Mijd de grot met replica piratenschip en stel je liever tevreden met wuivende palmen en parelwitte zandstranden.

Zo kom je er: vlieg van Cartagena naar San Andrés, vanaf € 45 voor een enkele reis. Boek je tickets via Wingo.

4. Isle Royale, Verenigde Staten

Isle Royale, Verenigde Staten. Foto: Getty ImagesIsle Royale, Verenigde Staten. Foto: Getty Images

Isle Royale, een eiland in het Amerikaanse Lake Superior, voelt als een stukje Canada dat is afgezakt naar de Verenigde Staten. Deze wildernis van dichte naaldbossen vol wolven en elanden trekt van alle Amerikaanse nationale parken de minste bezoekers (toegegeven, dan tellen we Alaska en Amerikaans Samoa voor het gemak niet mee). Met iets meer dan 25.000 toeristen per jaar, verdeeld over dertig kampeerplekken en ruim 250 kilometer aan trails, wordt het op dit eiland nooit druk.

Zo kom je er: per watervliegtuig vanuit Grand Marais (Minnesota) of Houghton (Michigan), of per veerboot vanuit Grand Portage (Minnesota) of Copper Harbor (Michigan). Bezoekers zijn van half mei tot september welkom in het nationaal park.

5. Orcas Island, Verenigde Staten

Orcas Island, Verenigde Staten. Foto: Getty ImagesOrcas Island, Verenigde Staten. Foto: Getty Images

Orcas Island dankt zijn naam niet aan de prachtig zwart met wit gekleurde orka, maar aan de (behoorlijk afgekorte naam van) Juan Vicente de Güemes Padilla Horcasitas y Aguayo, graaf van Revillagigedo. Op zijn bevel werd de Amerikaanse archipel aan de Pacifische kust in 1791 in kaart gebracht. Dat het er ook wemelt van de orka’s, bultruggen, dwergvinvissen en grijze walvissen is puur toeval. En dat dit buureiland van Vancouver Island véél minder druk bezocht wordt dan zijn grote broer is ook mooi meegenomen.

Zo kom je er: per (water)vliegtuigje vanuit Seattle, of vaar in iets minder dan een uur van Anacortes naar Orcas Village.

6. Deception, Antarctica

Deception, Antarctica. Foto: Getty ImagesDeception, Antarctica. Foto: Getty Images

Hoewel dit eiland officieel niet tot het Amerikaanse continent behoort, gooien we hem er wel als bonustip bij, aangezien je hier alleen komt vanuit Argentinië. Ooit was de lucht op Deception doordrongen van de stank van rottend vlees. Het water kleurde rood door bloed; walvisvaarders stookten de ketels van hun traankokerij bij gebrek aan kolen met dode pinguïns. Die tijd is voorbij. Het verlaten walvisstation, de warmwaterbronnen en de geothermisch verwarmde zwarte stranden binnen in de vulkaankrater zijn te bereiken via een nauwe bevaarbare doorgang.

Zo kom je er: verschillende Nederlandse touroperators bieden een tussenstop op Deception aan als onderdeel van de klassieke cruiseroute langs het Antarctisch schiereiland. De grootste teleurstelling is dat je hierna terugvaart naar Ushuaia in Argentinië, waar je Zuidpoolavontuur na tien of elf dagen tot een einde komt (vanaf € 4545 p.p.). Boek je reis via Askja Reizen.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.