image
Getty Images

De 6 mooiste onbekende eilanden van Azië en Oceanië

Heb je de Malediven, Koh Samui en Tasmanië al afgestreept van je bucketlist of zoek je een minder toeristisch pararijsje? Vul je wishlist dan nu bij: dit zijn de zes leukste eilanden in Azië en Oceanië waar jij waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord!

1. Norfolk, Australië

Norfolk, Australië. Foto: Getty ImagesNorfolk, Australië. Foto: Getty Images

Één dag lang leefden de veroordeelden op het Australische Norfolk als vrij man. Gevangenishervormer kapitein Alexander Maconochie liet de moordenaars onder zijn hoede in 1840 vrij rondlopen tussen de voor het eiland zo karakteristieke groene kamerdennen. Voor de criminelen die hierheen verbannen werden, was de tropische idylle een nachtmerrie. Ontsnappen van dit eiland, grofweg halverwege Nieuw-Caledonië en het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, was onmogelijk en het regime van zware arbeid en lijfstraffen was genadeloos. Voor huidige bezoekers en het leven in de koraalriffen rondom het eiland is de isolatie een zegen. In dit paradijs is de rust weergekeerd.

Zo kom je er: vlieg vanuit Brisbane of Sydney in Australië of vanuit Auckland in Nieuw-Zeeland naar Norfolk.

2. Xiamen, China

Xiamen, China. Foto: Getty ImagesXiamen, China. Foto: Getty Images

Het enige eiland op aarde dat begint met een X is net iets kleiner dan Texel en telt bijna twee miljoen inwoners. Het Chinese Xiamen wordt ook wel De ‘Tuin in Zee’ genoemd en staat bekend om zijn cocktail van Aziatische en Europese architectuur en het vele groen tussen de boeddhistische tempels en wolkenkrabbers.

Zo kom je er: Xiamen is middels verschillende bruggen en tunnels met het Chinese vasteland verbonden. 

3. Huahine, Frans-Polynesië

Huahine, Frans-Polynesië. Foto: Getty ImagesHuahine, Frans-Polynesië. Foto: Getty Images

Minstens zo mooi als het veel populairdere Tahiti, Bora Bora en Mo’orea, maar dan zonder de andere toeristen. Waarom? Dat is ons een raadsel. Huahine is een tropische paradijs met spectaculaire stranden, azuurblauwe lagunes en overblijfselen van oude beschavingen − en nog stukken betaalbaarder ook dan de bekendere eilanden in Frans-Polynesië.

Zo kom je er: vlieg in veertig minuten van Tahiti-Faa’a International Airport naar Huahine, of neem de veerboot vanuit Tahiti of Bora Bora. 

4. Qeshm, Iran

Qeshm, Iran. Foto's: Getty ImagesQeshm, Iran. Foto's: Getty Images

Ondanks een kustlijn van bijna 2500 kilometer is Iran niet de meest voor de hand liggende strandbestemming. Maar in een land dat bekendstaat om zijn Perzisch erfgoed, zijn ook de Portugese straatnamen en vrouwen met rijk versierde, traditionele gezichtsmaskers op het eiland Qeshm niet voor de hand liggend. De sterattractie van Qeshm is Stars Valley, onderdeel van het Unesco Global Geopark dat het hele eiland bestrijkt. De diepe canyons en bizarre rotsformaties zijn een mix van het beste dat Utah en Cappadocië te bieden hebben, met wat loslopende kamelen als extraatje.

Zo kom je er: vaar in drie kwartier van Bandar Abbas naar Qeshm. Een kaartje kost een paar euro. 

5. Zamami, Japan

Zamami, Japan. Foto: Getty ImagesZamami, Japan. Foto: Getty Images

Het is een begrip in Japan: Kerama-blauw, vernoemd naar de Kerama-eilanden in het zuiden van het land. Zamami is het meest grillig gevormde eiland van de archipel en het zij je vergeven als je op de prachtige stranden blijft hangen om de bijzondere tinten blauw in je op te nemen. Wie de moeite neemt om het blauw van nog dichterbij te aanschouwen wordt beloond met meer dan driehonderd soorten koraal en duizend soorten tropische vissen.

Zo kom je er: vlieg eerst met een overstap in Taiwan of Hongkong naar Naha Airport op het eiland Okinawa. Na een ritje met de monorail vaar je vanuit de haven in één tot twee uur naar Zamami

6. Ulva, Nieuw-Zeeland

Ulva, Nieuw-Zeeland. Foto: Getty ImagesUlva, Nieuw-Zeeland. Foto: Getty Images

Voor de kust van Stewart Island, het op twee na grootste eiland van Nieuw-Zeeland, ligt het piepkleine Ulva. Het weelderig groene eilandje is vrij van roofdieren en ratten en daardoor een toevluchtsoord voor zeldzame vogels, waaronder de kiwi.

Zo kom je er: met de watertaxi vaar je in vijf minuten van Golden Bay op Stewart Island naar Ulva (€ 10 p.p.). 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.