image
Simone Wittgen

Verken de Nieuwe Hollandse Waterlinie: de ultieme route

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. In deze prachtige omgeving gaan geschiedenis, cultuur en natuur hand in hand. Je vindt er voor ieder wat wils: van toffe musea en oude forten tot bierbrouwerijen en gezellige restaurantjes. We tippen de allerleukste activiteiten en must-sees langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

1. Eiland van Schalkwijk

FortHonswijjk_SimoneWittgen_NieuweHollandseWaterlinie_Nederland

We pakken de draad op bij Fort Werk aan de Korte Uitweg, ten zuiden van Utrecht. Dit verscholen fort is een heerlijke plek in het groen. In het theehuis kun je terecht voor een kopje thee of koffie met wat lekkers. Dit is tevens een goed startpunt om het Eiland van Schalkwijk te verkennen. Maak een korte wandeling over het Bokkepad of een langere over het Klompenpad. Over het eiland lopen eveneens een langeafstandspad, het Waterliniepad (SP 18), en een fietsroute, de Kromme Rijn. Kijk voor meer wandel- en fietsinspiratie op de website van Fort WKU.  Er is ook nog een derde optie: kanovaren. Bij de steiger van het fort kun je van april t/m oktober een kano huren. De kanoroute om het eiland is 18 kilometer lang.

Het gebied rond Schalkwijk is een verrassend stukje Nederland, vol weilanden, uiterwaarden en grienden, en in het midden een verdronken bos. Zet je auto neer aan de Kaaidijk en loop via een vlonderpad over het water heen. Even verderop ligt Lunet aan de Snel. Het bovenste gedeelte van het fort is geopend voor wandelaars en biedt een waanzinnig uitzicht. Breng ook zeker een bezoek aan Fort Honswijk, een van de toonaangevende forten van de linie. Op het terrein, dat geopend is van zonsopkomst tot -ondergang, kun je een permanente foto-expositie bewonderen en jezelf bedienen met kopje koffie of thee. Werk aan de Groeneweg ligt eveneens op het Eiland van Schalkwijk. Als je door de historische loopgraven loopt, ga je voor even terug in de tijd. Een aantal schuilplaatsen is vanbinnen te bekijken.

Het laatste historische punt op het eiland is Werk aan de Waalse Wetering. Als je erbovenop staat heb je een weids uitzicht op het linielandschap. Het werk bestaat uit een hoge aarden wal, een kazerne en een remise voor het geschut.

2. Fort Everdingen en omgeving 

FortEverdingen_NieuweHollandseWaterlinie_Nederland_brouwerijDuits&Lauret

Neem vanaf het Eiland van Schalkwijk de veerpont naar Culemborg. Als je in westelijke richting rijdt passeer je Fort Werk aan het Spoel, een culturele ontmoetingsplek die een bezoekje meer dan waard is. Je vindt hier ook het bruisende restaurant Caatje aan de Lek. Het verderop gelegen Fort Everdingen is de thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. Het proeflokaal bevindt zich in een van de loodsen op het terrein, en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie. Je kunt er eveneens een historische rondleiding volgen. Op het fortterrein ligt bovendien een natuurcamping.

3. Munnikenland

SlotLoevestein_Nederland_NieuweHollandseWaterlinie_SimoneWittgenSlot Loevestein. Foto: Simone Wittgen

Na Fort Everdingen heb je twee opties: je rijdt direct naar Slot Loevestein via de A2, of je rijdt binnendoor. In dat laatste geval neem je het fraaie landschap in je op. Maak gebruik van de veerpont Brakel-Herwijnen. Slot Loevestein is een eeuwenoud kasteel in het Munnikenland. Op deze fotogenieke landtong kun je mooie wandelingen maken tussen de konikpaarden en rode geuzen. Het kasteel, dat vooral bekendstaat om de ontsnapping van Hugo de Groot, beschikt over dubbele grachten en is omringd door bastions en soldatenhuisjes. In die laatste kun je overnachten, vanaf € 109 per nacht voor twee personen inclusief een heerlijk, biologisch ontbijt.

4. Woudrichem en Gorinchem 

Woudrichem_Munnikenland_Nederland_BrechjeDeen_SimoneWittgen

Om in het vestingstadje Woudrichem te komen, neem je het voet- en fietsveer of de watertaxi vanuit het Munnikenland. Er loopt ook een wandelroute tussenbeide. Dwaal in Woudrichem langs eeuwenoude gevels, bezoek de historische haven en overdenk de historie op een terras. In de pittoreske Hoogstraat kun je neerstrijken bij ’t Oude Readthuys, een restaurant in een historisch pand met trapgevel. Uitgeslenterd? Neem dan het pontje naar Gorinchem aan de overkant van de Boven-Merwede. De stad telt maar liefst elf bastions en is een van de grootste en best bewaarde gebleven vestingsteden van Nederland.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Of bestel de nieuwste editie van onze special In Eigen Land, met 101 tips om te ontsnappen in Nederland!