image
Getty Images

Voorbij de handdruk: 10 bijzondere begroetingen wereldwijd

Waar wij gewend zijn iemand een ferme hand te geven, of in een informelere setting drie zoenen op de wang, gaan begroetingen er over de grens soms heel anders aan toe – en in sommige gevallen zonder enig fysiek contact! Met een begroeting volgens de cultuur van het land dat je bezoekt, toon je niet alleen respect maar maak je ook meteen een goede eerste indruk. Van het uitsteken van je tong tot het snuffelen aan gezichten: zo zeg je ‘hallo’ op 10 verschillende manieren!


1. Handenschudden - Botswana, China, Duitsland, het Midden-Oosten, Marokko en Rwanda

Handenschudden: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Een simpele handdruk is over de grens lang niet altijd nog zo eenvoudig. Wellicht weet je al dat in het Midden-Oosten alleen de rechterhand wordt gebruikt om handen te schudden, omdat de linkerhand als onrein wordt beschouwd. In China is het normaal om een lichte handdruk te geven, terwijl je in Duitsland dient te stoppen na één stevige handdruk omlaag. In Botswana maken ze er helemaal een feest van: daar pakken ze de rechterhand vast, schudden ze één keer op en neer, grijpen de duimen in elkaar terwijl de armen in een rechte hoek zijn, dan pakken ze de handen weer vast en laten dan los tot een ontspannen schudpositie voordat ze de hand van de ander loslaten. Volg je het nog?! 
Zelfs voor natte of vieze handen zijn landspecifieke protocollen. In Marokko druk je in dat geval met de rug van je rechterhand tegen de rug van de rechterhand van de ander om het gebaar af te maken. In Rwanda is de normale groet om de pols van de ander vast te pakken. Zijn je handen modderig, dan begroet je door simpelweg de polsen aan te raken. 


2. In je handen klappen - Zimbabwe en Mozambique

Handen klappen: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Hoe zou jij reageren als er geapplaudisseerd wordt als je ergens aankomt? Hoewel je het misschien net zo gênant vindt als wanneer er gezongen wordt voor je verjaardag, is het in Zimbabwe een heel normale begroeting. Hier wordt er in de handen geklapt in een 'bel en antwoord'-stijl: de eerste persoon klapt één keer en de tweede persoon twee keer als antwoord. Pas wel op hoe je die handpalmen tegen elkaar klapt: mannen klappen met hun vingers en handpalmen op één lijn en vrouwen klappen met hun handen in een hoek. Hoe luider de klap, hoe meer respect je toont. 
In het noorden van Mozambique klappen de mensen ook, standaard drie keer voordat ze ‘Moni’ (hallo) zeggen.


3. Luchtkus op de wang - Europa en Latijns-Amerika

Kus op de wang: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Net als in Nederland is het in veel Europese en Latijns-Amerikaanse landen normaal om elkaar te begroeten met een luchtkus op de wang, ook wel bekend als ‘zijwaartse kus’. Het aantal kussen kan variëren, afhankelijk van de regio en de relatie tussen mensen. In Argentinië, Chili, Peru, Mexico, São Paulo (Brazilië) en Colombia is één kus op de linker- of rechterwang standaard, terwijl het er in Spanje, Portugal, Paraguay, Italië en steden als Parijs en Québec twee zijn. In Rusland en Oekraïne is drie de norm en in sommige delen van Frankrijk zijn het maximaal vier kusjes op afwisselende wangen – om het lekker ingewikkeld te maken. En om de verwarring nóg groter te maken, zijn er ook nog wat lastige regels met betrekking tot geslacht en relatie. In alle genoemde landen geven vrouwen zoenen op de wang aan andere vrouwen. In de meeste landen geven mannen wel zoenen op de wang aan vrouwen, maar niet aan mannen. Alleen in Argentinië is het normaal voor mannen om andere mannen (die geen familie of romantische partners zijn) een zoen op de wang te geven. 


4. De gracieuze buiging - Cambodja, India, Japan, Laos, Nepal en Thailand

De buiging: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Als het op buigen aankomt, is de vraag niet alleen wanneer je moet buigen, maar ook vooral hóé je moet buigen. In Cambodja, India, Laos, Nepal en Thailand druk je je handpalmen tegen elkaar in een naar boven gerichte gebedshouding op harthoogte of hoger en buig je vervolgens je hoofd lichtjes naar voren. In India en Nepal gaat het gebaar doorgaans gepaard met de Sanskriet-begroeting ‘namaste’, dat letterlijk ‘buig’ of ‘buig voor u’ betekent en een teken van respect en dankbaarheid is.
In Thailand wordt de buiging wai genoemd. Je vouwt je handpalmen tegen elkaar en buigt lichtjes als teken van respect en waardering. Hoe hoger je je handen plaatst, hoe meer respect je toont - vooral voor ouderen en mensen in hogere posities. 
In Japan daarentegen worden de handen tijdens de buiging niet tegen elkaar gelegd: mannen buigen met hun handen langs hun zij en vrouwen met hun handen op hun dijen. Hoe dieper de buiging, hoe groter het respect, al is 90 graden wel het maximum. Bij jongere generaties wordt een hoofdbuiging – een soort uitgesproken hoofdknik - de nieuwe norm.

Ook interessant: Dit moet je in Azië echt niet doen: 10 beledigende handelingen

5. Contact maken met neus en voorhoofd – Samoa en Nieuw-Zeeland

Hoofden en neuzen tegen elkaar: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

In de Polynesische cultuur is het contact maken met elkaars neus en voorhoofd een teken van respect en verbinding. In Samoa wordt deze begroeting alofa genoemd, de Maori’s noemen het hongi. Door naar eigen zeggen even ‘de adem te delen’ wordt respect getoond en de verbinding tussen mensen gesymboliseerd. De intieme en heilige begroeting wordt veelal toegepast bij pōwhiri (welkomstceremonies) om een bezoeker welkom te heten in de Maoricultuur. Je dient wel uitgenodigd te worden voor deze begroeting en de eer wordt zeker niet aan iedereen toebedeeld. 


6. Elkaars gezichten besnuffelen - Groenland en Tuvalu

De eskimokus: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Er gaat niets boven de geur van iemand van wie je houdt ... of van iemand die je net hebt ontmoet. Zowel in Groenland als in Tuvalu begroeten mensen elkaar door elkaars gezichten te besnuffelen. Dit is dus de echte 'eskimo-kus'! In Groenland is kunik, de Inuit-traditie waarbij je je neus en bovenlip tegen iemands wang of voorhoofd drukt en snuift, enkel bedoeld voor mensen met wie je heel hecht bent. Op het Zuid-Pacifische eiland Tuvalu is het tegen elkaar drukken van de wangen en diep inademen daarentegen onderdeel van een traditioneel Polynesisch welkom.


7. De neuzen tegen elkaar wrijven - Qatar, Jemen, Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Neuzen wrijven: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Dacht jij ook dat de eskimo-kus betekende dat je de neuzen tegen elkaar wrijft? We hebben net geleerd dat dat niet zo is, maar die traditie bestaat wel. Het neuzen wrijven is vooral populair in de Arabische cultuur en is een teken van genegenheid, vaak gedaan tussen familieleden, dierbaren en vrienden bij begroetingen en afscheid.


8. Je tong uitsteken - Tibet

Je tong uitsteken: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

Waar bij ons de tong naar iemand uitsteken nogal gekscherend is en in veel gevallen toch ook wat onbeleefd, is het in Tibet de normaalste zaak van de wereld – en dat allemaal dankzij een slechte koning. Monniken begonnen ooit hun tong uit te steken om te laten zien dat ze niet de reïncarnatie waren van een wrede negende-eeuwse koning genaamd Lang Darma, die bekendstond om zijn zwarte tong. Onnodig te zeggen dat de begroeting die moest bewijzen dat je in vrede kwam aansloeg. Vandaag de dag is het een teken van respect en wordt vaak gedaan bij formele gelegenheden, zoals bij ontmoetingen met ouderen of belangrijke gasten.

Lees ook: Doe dit vooral niet: 8 verrassende dingen die in andere Europese landen beledigend zijn

9. Je hand op je hart leggen - Maleisië

Hand op hart: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

In Maleisië begroeten mensen elkaar netjes door hun hand op hun hart te leggen. Hoewel erg formeel, kent deze traditionele begroeting heeft een mooi sentiment. Neem de handen van de ander lichtjes in de jouwe. Laat dan de handen van de ander los, breng je eigen handen naar je borst en knik lichtjes om goede wil en een open hart te symboliseren. Het is beleefd als de ander hetzelfde gebaar maakt. Mannen dienen te wachten tot lokale vrouwen een hand uitsteken. Als ze dat niet doen, moet de man een hand op zijn borst leggen en een licht knikje geven.


10. Ouderen eerst begroeten - Azië en Afrika

Ouderen eerst: zo begroeten mensen elkaar over de grens. Foto: Getty Images

In heel Azië en Afrika is het vanzelfsprekend om ouderen te respecteren. Dit betekent dat je oudere mensen eerder begroet dan jongere mensen en dat je altijd cultuurspecifieke titels en termen van respect gebruikt bij de eerste ontmoeting. 
Op de Filippijnen nemen de lokale bewoners de hand van een oudere persoon en drukken die zachtjes tegen hun voorhoofd. In India raakt de lokale bevolking de voeten van oudere mensen aan als teken van respect. In Liberia en bij leden van het Yoruba-volk in Nigeria vallen jongeren op één of beide knieën om hun ouderen te eren.

Ook goed om te weten: 15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

Wat te doen als je de verkeerde traditionele groet gebruikt?
Het gebeurt: je bent nieuw op een bestemming en je weet niet zeker hoe je iemand moet begroeten. Soms is het het veiligst om gewoon aan te kijken wat er gebeurt - misschien steekt iemand z’n hand uit of leunt iemand voorover voor een kus op de wang.
Toch is het verstandig om je huiswerk te doen voordat je op reis gaat, of vraag simpelweg wat gebruikelijk is. Met ‘Ik ben nieuw hier en ik wil zeker weten dat ik de plaatselijke cultuur respecteer. Is er een gepaste manier om mensen te begroeten?’ kom je al een heel eind.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.