image
VISITFLANDERS

Op culinaire reis in Vlaanderen: dit zijn de smaakvolste tips

De Vlaamse keuken is er één om bij je vingers bij af te likken. Van hoogstaande gastronomie tot Vlaamse klassiekers in de brasserie en bierproeven in een kerk: met deze tips schuif je aan voor bijzondere eet- en drinkervaringen in Vlaanderen. We doen een greep uit het rijke aanbod.

Het beste van de Vlaamse gastronomie

Met 94 restaurants met één of meer Michelinsterren heeft Vlaanderen een hoge dichtheid op het gebied van eersteklas eetgelegenheden. Absolute uitspringer is Hof van Cleve in Kruisem, niet ver van Gent. Met liefst drie Michelinsterren is de zaak alom geroemd als beste restaurant van België. Maar een erkenning in de befaamde gids brengt een hoog prijskaartje en vroege reserveringen met zich mee. Gastronomische restaurants nét onder de radar zijn een toegankelijkere keuze. Wees er snel bij, want het is een kwestie van tijd tot deze keukens door het grote publiek (en door Michelin) worden ontdekt. Onze favorieten:

  • Amaranth (Gent): het eerste gastronomische vegan restaurant van België.
  • Hertog Jan (Antwerpen): geef je over aan chef Gert de Mangeleer. Je zult er geen spijt van krijgen. Dit restaurant is gelegen in het Botanic Sanctuary, met vier toprestaurants onder één dak. Let wel, het prijskaartje is van sterrenniveau.
  • Humus x Hortense (Brussel): de rijke Belgische culinaire traditie gekoppeld aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk.
Lees ook: Ontdek de mooiste kastelen (en weelderige tuinen) van Vlaanderen

Het beste van Vlaamse klassiekers

Het water loopt al in de mond bij de gedachte aan Vlaamse klassiekers zoals stoofvlees, vol-au-vent, asperges à la Flamande, mosselen, witloof met kaassaus en ham … En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In de klassieke brasserie worden deze regionale specialiteiten het beste klaargemaakt. Bovendien is de ongedwongen sfeer de ideale gelegenheid om de gezelligheid van een Vlaams eethuis te ervaren. In deze bistro’s/brasseries/eethuizen ga je voor een Vlaamse klassieker:


De beste bierbrouwerijen van België

De Batteliek in Mechelen is een bierbrouwerij in een voormalige kerk. © De Batteliek

Met goed Belgisch bier kom je in hogere sferen, zéker als de brouwerij is ondergebracht in een kerk. In Katrecht en Mechelen vonden we twee van dit soort bijzondere microbrouwerijen, waar locals komen om het beste van de Belgisch bierbrouwerijen te ervaren. In Katrecht is de Heilig Hart Brouwerij gevestigd, waar de microbrouwerij de lekkerste biertjes produceert én natuurlijke wijnen en sake. In de Batteliek in Mechelen is het mogelijk om zelf de handen in de ketels te steken met een distilleer- of bierbrouwworkshop. Achterover leunen, de kerkelijke sfeer opnemen en simpelweg genieten van de Belgische bieren is natuurlijk ook een optie.

Lees ook: Bijzonder overnachten in Vlaanderen - 5 droomplekken net over de grens

De beste Belgische chocolade

Zeg je Vlaanderen, dan zeg je chocolade. Er zijn meer dan 500 chocoladewinkels in België, waarvan de meerderheid zich in Vlaanderen bevindt. Een aantal van de beste chocolatiers ter wereld zijn hier gevestigd. Om de intense smaak van de chocolade te ervaren, zet je koers naar een van de beste ateliers. Hier proef je het beste van de Belgische chocolade:


Prikkel de smaakpapillen:


Heb je de smaak te pakken? Lees dan ook: 'Het lekkerste van Vlaanderen: 10 tips om je vingers bij af te likken'. En bezoek ook onze themapagina Eten en Drinken voor meer likkebaardende tips.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!