image
Malou van Breevoort

Stedentrip Tel Aviv: 3 stadswandelingen langs de leukste bezienswaardigheden en hotspots

Tel Aviv, de tweede stad van Israël op slechts een uurtje rijden van Jeruzalem, heeft stranden, een nachtleven en een culinaire scene waar menig ander metropool jaloers van wordt.  En dat allemaal op loopafstand. Wij stelden drie inspirerende stadswandelingen voor je samen, elk voor een complete dag uit en thuis. 

1. Stadwandeling Tel Aviv: historie, havens en hummus 

  • Totale lengte: circa 5 kilometer
  • stadsdelen: Centrum, Jaffa
Skyline Tel Aviv | Columbus TravelDe skyline van Tel Aviv is op zijn minst imposant te noemen. 

Sportschoenen/slippers aan en erop uit! Vanuit je vakantieappartementje of het Artplus Hotel eerst even langs Non Stop Burekas (Bograshov 11) voor je typisch Israëlische ontbijtje: verse burekas, hartige deeghapjes gevuld met bijvoorbeeld aardappel en spinazie. Loop vervolgens een paar straten verder naar het strand en ga wandelen langs de kust. Tussen de joggers, zonaanbidders en surfers loop je op je gemak naar het zuiden. Je eindbestemming: Jaffa (Yafo in het Hebreeuws), een oude havenstad en tegenwoordig een van de meest sfeervolle districten van Tel Aviv, dat er in de loop van de twintigste eeuw omheen is gebouwd. Het heuvelachtige stadscentrum is piekfijn gerestaureerd — in de steegjes met winkeltjes, cafés en galerietjes is het fijn slenteren. Ben je medio september in Jaffa, dan kun je tijdens open dagen ook een kijkje nemen in de ateliers van lokale kunstenaars.

Over kunst gesproken: de Sint-Petruskerk kun je moeilijk missen. Deze toeristische blikvanger werd oorspronkelijk door christenen gebouwd omdat een van de discipelen van Jezus in Jaffa uit de dood zou zijn herrezen. Neem een kijkje en trakteer je vervolgens op een lunch bij de Abulafia bakkerij (Yefet 7), een instituut waar locals al sinds 1879 24 uur per dag op af komen voor een sambusac, een knapperig pasteitje gevuld met aardappel, groenten, kaas en kruiden. Abulafia te druk? De familiebakkerij Margoza (Margoza 24)  is een goed alternatief en serveert fan-tas-tische koffie. Gewapend met een volle maag bestorm je de vlooienmarkt Shuk Hapishpeshim tussen Jeffet Street en Jerusalem Boulevard voor vintage kleren, retro huiswaar, antiek en bonafide rommel. 

Jaffa Tel Aviv | Columbus TravelDe haven van Jaffa is omgeven van restaurants en kunstgaleries. 

Loop nog even verder naar het zuiden, richting de gemengde moslim en christelijk-Arabische wijk Ajami, voor de aller-, aller-, allerlekkerste hummus van Israël bij Abu Hasan/Ali Karavan (Hadolphin 1). Wel op eigen risico — als de voorraad voor die dag op is, is-ie op. Zak vervolgens af naar de haven van Jaffa, die al vijfduizend jaar lang boten ontvangt. Volgens de Bijbelse overlevering stapte Jona hier aan boord van een schip om vervolgens in de buik van een walvis te belanden. Vissers krijgen tegenwoordig ook gezelschap van foodies en kunstminnaars die de restaurants en kunstgalerieën in de omgebouwde hangaars weten te vinden. Zoek bij de steiger een zitplekje om van de zonsondergang te genieten.


2. Stadwandeling Tel Aviv: Bauhaus, beach & babes

  • Totale lengte: circa 7 kilometer
  • Stadsdelen: centrum en Namal

Zet koers naar Gordon Beach, een schoon, centraal strand dat in de ochtend nog niet al te druk is. Je kiest een ligstoel in het zand bij strandtentje Lala Land (Prof. Yehezkel Kaufmann 6), waar je met de voeten in het zand van een prima en betaalbaar ontbijtje/brunch/lunch kunt genieten: een frisse salade, watermeloen en/of een heerlijke chocoladesoufflé. Na deze warming-up trek je het hart van de stad in via creatieve slagader Gordon Street. Stap hier even Arbitman’s (Gordon 31) binnen, een galerie/winkel met interieurproducten en modeaccessoires van internationale ontwerpers.

Bauhaus architectuur Tel Aviv | Columbus TravelBauhaus-architectuur vind je volop in het centrum van Tel Aviv. 

De architectonische hoogtepunten van het centrum van Tel Aviv zijn Bauhaus-complexen uit de jaren twintig en dertig. Bezoek het Bauhaus Center (Dizengoff 99) om meer inzicht te krijgen in deze bouwstroming en haar impact op de stad. Wist je bijvoorbeeld dat Tel Aviv ook wel 'The White City' wordt genoemd vanwege de overwegend witte Bauhaus-gebouwen die er in jaren dertig werden neergezet? Ben je meer geïnteresseerd in beeldende kunst, trek dan minstens twee uur uit voor het Tel Aviv Museum of Art (Shaul Hamelech Blvd 27 ), dat een van de grootste Israëlische kunstverzamelingen rijk is. De spectaculaire nieuwbouw van het museum is een kunstwerk op zich. Loop voor een late lunch binnen bij Messa (HaArba’a 19), een trendy designrestaurant met wit-op-wit inrichting en haute cuisine met Provençaalse invloeden. 

Port Namal Tel AvivDe houten promenade van Tel Aviv Port Namal is de hele dag door populair. Foto: Mayslits Kassif Architects 

Kledingkoopjesjagers zetten koers naar de Bezalelmarkt bij King George Street. Een andere populaire markt, maar iets verder naar het zuiden en toegespitst op eten, is Hakarmel Markt. Sla hier lekkernijen als olijven, borekas, vers brood en fruit in en zet via de strandboulevard langzaam koers naar Tel Aviv Port Namal, het havengebied. De houten promenade die hier is aangelegd is de hele dag populair en heeft de buurt eromheen meegezogen in de vaart der volkeren. ’s Avonds ontpopt het havengebied zich tot het hipste uitgaansgebied van de stad, met een indrukwekkende verzameling beautiful people. Do as the locals do en ga aan de cocktails!


3. Stadwandeling Tel Aviv: topmode, terrasjes en tapas

  • Totale lengte: circa 4 kilometer
  • Stadsdelen: Neve Tzedek
Neve Tdzedek Tel Aviv | Columbus TravelIn Neve Tzedek vind je gemoedelijke straatjes, waar je prima kunt shoppen, eten en relaxen. 

Loop via trendy Boulevard Rothschild naar het zuiden van de stad. Op de door bomen beschutte voetgangerspromenade in het midden van de boulevard is het leuk mensen kijken, bij voorkeur met een kopje koffie bij een van de kiosken. Je ziet onderweg ook mooie staaltjes art nouveau- en Bauhaus-architectuur. Na een half uurtje kom je aan in de wijk Neve Tzedek. Dit was in de laat negentiende eeuw de eerste joodse nederzetting buiten de stadsmuren van Jaffa en daarmee de wieg van het moderne Tel Aviv. Na een lange tijd te zijn verwaarloosd, is de dorps aandoende buurt weer volop in trek als woonadres. In de gemoedelijke straatjes, met hun kleurige huisjes en volop bedrijvigheid, kun je uitstekend shoppen, eten en anderszins relaxen. Buig als eerste af naar rechts en loop Nachalat Binyamin op. Hier verkopen op dinsdag en vrijdag kunstenaars en handwerklui eigen werk op straat en vertonen muzikanten, waarzeggers en performance artists hun kunsten.

Een al even levendige straat vol boetiekwinkeltjes is Shabazi, iets verder naar het westen. Een van de meest indrukwekkende adressen in de buurt is het Chelouche House (Shlush 32) uit 1886 en tegenwoordig een moderne kunstgalerie. Op het dak heb je een mooi uitzicht op Neve Tzedek. Loop naar het noorden en trakteer jezelf op een ijsje bij Savta Ice Cream (Yehieli 9). Strijk hier neer op een terrasje op het sfeervolle pleintje of pik een voorstelling mee in het Suzanne Dellal Center for Dance and Theater (Yehieli 6), een van de meest vooraanstaande danstheaters van Israël.

Brown TLV Tel Aviv | Columbus TravelSluit je dag met een drankje en een hapje af op het buitenterras van het überhippe designhotel Brown TLV.

Voor het avondeten trekken carnivoren naar Rak Basar  (‘Enkel Vlees’, Salame 19), waar in een omgebouwd, twee eeuwen oud pakhuis je rib-eye vers van het mes wordt geserveerd.  Liever iets lichts op de maag? Loop naar Hatachana, een oud treinstation dat tegenwoordig dienst doet als populaire eet- en winkelplek. Bij Vicky Cristina  krijg je tapas en sangria geserveerd onder de schaduw van een oude ficusboom. Een laatste afzakkertje doe je op het dakterras van Sublet (Prof. Yehezkel Kaufmann 6), met fenomenaal uitzicht over de Middellandse Zee en een koel zeebriesje in je haar. Of sluit je dag met een drankje en een hapje af op het buitenterras van het überhippe designhotel Brown TLV  (Kalisher 25). 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!